overige allergenenProfiline – een eiwit in groente, fruit en pollen – kan zorgen voor verschijnselen van een pollen-en voedselallergie. Deze kruisallergie ontstaat door gelijkenissen van epitopen; het eiwitbestanddeel dat een allergische reactie oproept. Allergische reacties door profiline worden vaak gezien bij kinderen.

Epitopen zijn eiwitbestanddelen van een allergeen uit voeding, planten of pollen. Bij een allergie ben je niet allergisch voor het hele allergeen (een eiwit), maar reageert je immuunsysteem op een epitoop van het allergeen. Allergenen hebben meerdere epitopen hebben – pinda heeft er wel 23 -  en epitopen kunnen gelijkenissen vertonen. Daardoor kunnen kruisallergieën ontstaan. Dat betekent dat iemand die allergisch is voor perzik, ook een allergische reactie kan vertonen na het eten van een appel. Op deze manier kunnen allergische mensen gevoelig worden voor heel veel voedingsmiddelen.

Naast epitopen kan ook het eiwit profiline zorgen voor een kruisallergie. Profiline zit in veel groente en fruit, zoals meloen, banaan en tomaat, maar ook in pollen van verschillende planten. Sommige mensen krijgen verschijnselen van een pollen-voedselallergie. Hoewel wetenschappelijk onderzoek niet altijd hetzelfde resultaat geeft, wordt verwacht dat profiline zorgt voor de allergische reactie. Zulke allergische reacties, zowel lokale als systemische, worden vaak gezien bij kinderen. Ook al komen allergische reacties op allergenen uit fruit en groenten weinig voor, is het handig te weten hoe je dit type allergische reacties tegen kan gaan. Hier wat tips:

  • Eet biologische en lokale fruitsoorten
  • Eet één fruitsoort per keer, zodat je gemakkelijk kan herkennen door welke fruitsoort een reactie wordt ontwikkeld
  • Ga voor groenten en fruit van het seizoen
  • Eet niet elke dag hetzelfde, maar varieer met groenten en fruit
  • Hou een voedingsdagboek bij

Bron: Biok Center, maart 2019