medications 342443 640Onderzoek wijst uit dat vaak voorgeschreven medicijnen in Amerika minstens één ingrediënt bevatten dat een allergische reactie kan veroorzaken.

Deze ingrediënten staan bekend als 'inactief'. Inactieve ingrediënten zijn geen werkende stoffen, maar alleen toegevoegd om opname en smaak van het medicijn te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. De ingrediënten zijn onder andere lactose, pindaolie, gluten en kleurstoffen. De medicijnen zijn getest op veiligheid, maar kunnen wel een allergische reactie veroorzaken in personen met allergieën of intoleranties.

De aanleiding van het onderzoek was een coeliakiepatiënt die medicijnen met gluten voorgeschreven kreeg. Dat ging fout, waarna onderzocht is of dit soort situaties vaker voor kunnen komen. Van de onderzochte medicijnen bleek 92,8% ten minste één inactief ingrediënt te bevatten dat allergische reacties zou kunnen veroorzaken. 45% van deze medicijnen bevat lactose, 33% een kleurstof en 0,08% pindaolie.

Het is onduidelijk bij welke dosis deze medicijnen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wellicht is de dosis in het medicijn te laag om een reactie veroorzaken. Maar inactief betekent dus niet altijd inactief. Dit onderzoek geeft wel aan dat gebruik en het etiketteren van medicijnen voorzichtig en zorgvuldig moet gebeuren.

Bron: ScienceDaily, 13 maart 2019