woman 698987 1920Kinderen met meerdere allergieën lijden op latere leeftijd vaker aan chronische ontstekingsziekten en psychische klachten.

Dat blijkt uit een Zwitserse studie naar de ontwikkeling van het immuunsysteem in de vroege jeugd. Door naar data te kijken van 4874 mensen tussen de 35 en 82 jaar konden de onderzoekers een duidelijk verband aantonen tussen allergieën, infecties, en psychisch trauma op jonge leeftijd, en chronische ontstekingsziekten en psychische stoornissen bij volwassenen.

De grootste groep, zo’n 60%, had een ‘neutraal’ immuunsysteem. Hun ziektelast in de kinderjaren was dan ook laag. 20% bezat een resistent immuunsysteem. Daarnaast waren er drie kleinere groepen, waar mensen met meerdere allergieën er één van waren. Bij de drie kleinere groepen kwamen vaker ziekten als astma, auto-immuunziekten en depressies voor.

Opvallend is dat mensen uit een eerder geboortejaar minder vatbaar zijn voor ziekten dan mensen die later zijn geboren. De artsen denken dat dit komt doordat de hygiëne in de afgelopen 50 jaar is verbeterd, waardoor immuunsystemen anders zijn gaan reageren op ziekteverwekkers en allergenen.

Bron: ScienceDaily, 29 april 2019