bulb 1238332 640Volgens een Spaans onderzoek zorgen knoflook en ui voor bijna 3% van de bewezen overgevoeligheidsreacties.

Chinezen en Spanjaarden eten de meeste knoflook en uien. Maar er was tot nu toe weinig bekend over hoeveel mensen in die landen overgevoelig zijn voor deze producten. Spaanse onderzoekers brengen daar verandering in met dit nieuwe onderzoek.

In het onderzoek werden 8109 proefpersonen gevolgd die de kliniek van Valladolid bezochten in 2018. Zij kregen een huidprik- en bloedtest met 44 potentiële allergenen, waaronder ook knoflook- en uiextract. Orale provocatie werd toegepast wanneer een uitgestelde reactie werd verwacht.

Van de 924 proefpersonen waarbij een overgevoeligheidsreactie kon worden bewezen via tests, hadden er 27 een allergie of intolerantie voor knoflook of ui. Dat is een percentage van 2,92%. De onderzoekers vinden daarom dat standaard op knoflook of ui moet worden getest bij het stellen van een diagnose.

Of deze cijfers ook in Nederland gelden, is niet bekend.

Bron van dit artikel: ScienceDirect.com, 30 augustus 2019