epipen nieuwVan alle patiënten die risico lopen op een anafylactische allergische reactie, haalt 76% de adrenalinepen ook op bij de apotheek en gebruikt die zoals voorgeschreven. Lagere kosten, meer duidelijkheid over risico's van allergie en meer voorlichting gericht op jongeren zouden dit percentage kunnen verhogen.

Dat zijn de resultaten uit een Deense studie naar het correct gebruik van adrenaline auto-injectoren (AAI's). Met correct gebruik wordt bedoeld dat de patiënten hun voorgeschreven AAI ophalen bij de apotheek, hem altijd bij zich dragen en op de goede manier weten te gebruiken tijdens een allergische reactie. In de studie werden 70 patienten gevolgd die zich meldden met anafylaxie op de eerste hulp van Odense University Hospital.

Van deze groep patiënten haalden 53 hun voorgeschreven AAI op. Dat aantal was het hoogst bij diegenen met een zeer ernstige reactie en bewezen (voedsel)allergie. Patienten boven de 54 jaar en ouders van kinderen haalden de AAI vaker op dan jongeren en jongvolwassenen.

De onderzoekers denken dat hoge kosten (omdat de zorgverzekering niet alles vergoed), angst voor naalden, spontane genezing na eerdere reacties, het liever gebruiken van andere anti-allergie medicijnen en angst voor bijwerkingen mensen ervan weerhouden het doktersvoorschrift op te volgen. Betere voorlichting door artsen zou kunnen bijdragen tot meer correct gebruik.

Bron van dit artikel: Clinical and Translational Allergy volume 9, Article number: 59 (2019)