babyvoedingBaby’s die borstvoeding krijgen lopen het risico om koemelkeiwitallergie te ontwikkelen wanneer ook flesvoeding wordt gegeven in de eerste 24 uur van de baby.

Flesvoeding wordt in zo’n situatie vaak gegeven als aanvulling op de moedermelk. En hoewel flesvoeding als aanvulling ook voordelen heeft, is het risico op koemelkeiwitallergie niet uitgesloten. Dat is de conclusie uit een Ierse studie.

De studie is gedaan met 55 kinderen met koemelkeiwitallergie, die borstvoeding, flesvoeding of borstvoeding aangevuld met flesvoeding kregen in de eerste 24 uur. Met behulp van een model is gekeken of de manier van voeden kan voorspellen of de baby koemelkeiwitallergie kan ontwikkelen. Uit de studie blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen en flesvoeding ter aanvulling, een zeven keer hogere kans hebben op koemelkeiwitallergie dan baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen. De kans op koemelkeiwitallergie is niet hoger in baby’s die uitsluitend flesvoeding kregen vergeleken met baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen.

Uit de studie volgt het advies om moeders en gezondheidsprofessionals beter voor te lichten over de voordelen van uitsluitend borstvoeding en voldoende middelen te geven om onnodige aanvulling van flesvoeding te voorkomen. Op die manier kan het risico op de ontwikkeling op koemelkeiwitallergie bij baby’s worden verminderd.

Bron: Wiley Online Library, 11 juli 2019