medications 342463 640Voor iemand met een allergie voor voedsel of medicijnen schuilt het risico op anafylaxie in alle hoeken. Een studie van Northwestern University in Amerika laat zien dat er mogelijk een preventief medicijn ontwikkeld en gebruikt kan worden om anafylaxie te voorkomen, ongeacht de oorzaak. Een veelbelovende stap!

Anafylaxie is een heftige, mogelijk levensbedreigende allergische reactie die heel snel na blootstelling aan een allergeen kan ontstaan. Wanneer tijdens anafylaxie de bloeddruk daalt of te weinig zuurstof bij de organen kan komen doordat de luchtwegen dicht zijn, kan men in anafylactische shock raken.

In de Amerikaanse studie zijn drie verschillende BTK-remmers gebruikt, die momenteel alleen gebruikt worden als alternatief voor chemotherapie bij bepaalde kankersoorten. BTK staat voor Bruton's tyrosine kinase, een enzym dat gevonden wordt in cellen, waaronder mestcellen die een rol spelen bij een allergische reactie. BTK-remmers blokkeren het BTK-enzym, waardoor een allergeen de mestcellen niet meer in gang kan zetten om histamine en andere stoffen vrij te laten. Een allergische reactie kon zo voorkomen worden in reageerbuisjes in het laboratorium en ook in muizen, waarin menselijke cellen zijn getransporteerd. Het is de eerste (mogelijke) behandeling om anafylaxie te voorkomen, anders dan door het allergeen te vermijden.

Een paar onderzoeken in een klein aantal mensen met o.a. een voedselallergie laten dezelfde positieve resultaten zien wanneer BTK-remmers gegeven werden. Echter, voordat de behandeling ook echt gebruikt kan worden om anafylaxie te voorkomen moet er nog veelvuldig onderzoek gedaan worden in grote groepen mensen. Ook is het belangrijk te onderzoeken hoe kinderen reageren op BTK-remmers, aangezien het veelal kinderen zijn die een voedselallergie hebben. Werk aan de winkel voor onderzoekers dus!

Bron: Science Daily, 3 juni 2020