teen 2194526 640Tieners die graag laat opblijven en lang uitslapen hebben vaker last van astma en allergie dan zij die eerder slapen en opstaan.

Het verband tussen astmasymptomen en je biologische klok is al eerder aangetoond. Een nieuwe studie gaat specifiek in op de risico's van slaappatronen bij tieners. Volgens de Canadese onderzoekers geven de resultaten aan hoe belangrijk het is dat tieners op tijd naar bed gaan.

Astma en allergie komen steeds meer voor, ook bij jongeren. Een aantal van de oorzaken hiervoor zijn bekend, zoals blootstelling aan luchtvervuiling en sigarettenrook, maar meer onderzoek naar de rol van slaapgedrag is nodig. Daarom stelden de onderzoekers vragen aan 1684 13- en 14-jarigen in West-Bengalen (India) over hun slaapgewoontes, omgeving en gezondheidsklachten.

Conclusie: de kans dat tieners die later opbijven astma hebben is drie keer zo groot als tieners die vroeg naar bed gaan. Allergische luchtwegklachten waren twee keer zo waarschijnlijk bij laat-opblijvers dan bij vroegslapers.

Een direct verband kunnen de onderzoekers nog niet aantonen, maar er wordt vermoed dat het slaaphormoon melatonine ontregeld is, wat een effect heeft op het lichaam. Verder maken jongeren veel gebruik van smartphones en tablets, wat zorgt voor extra licht en daarmee extra ontregeling.

Over tien jaar zal deze studie nog eens worden herhaald met dezelfde groep deelnemers, om het effect op lange termijn te kunnen meten.

Bron van dit artikel: Sciencedaily.com, 6 juli 2020