Voedsel 122f0e25 490x330Nederlandse onderzoekers hebben gekeken naar wat allergische en niet-allergische mensen eten gedurende 24 uur, om zo te checken of hun onderzoeksmethode werkt.

Per ongeluk iets eten waarvoor je allergisch bent is een dagelijks risico voor mensen met een voedselallergie. Onderzoekers schatten dat risico gewoonlijk in aan de hand van modellen, die worden gebaseerd op de algemene bevolking.

Maar eten mensen met een voedselallergie wel evenveel en net zo gevarieerd als mensen zonder voedselallergie? Zonder dat te weten, kun je niet zeggen of de ingeschatte risico’s vergelijkbaar zijn tussen de twee groepen. Daarom hebben Nederlandse onderzoekers het eetpatroon van mensen met melk-, ei-, pinda- en notenallergie twee dagen lang gevolgd. Die informatie legden ze naast gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling.

Conclusie: er zijn her en der kleine verschillen, maar statistisch gezien kunnen risico’s op ‘foutjes in voedingsmiddelen’ veilig worden ingeschat op basis van wat heel Nederland eet.

Bron van dit artikel: Sciencedirect.com, 13 oktober 2020