syringe 1884758 640Het vaccin tegen COVID-19 is goedgekeurd in Nederland. Kunnen mensen met een voedselallergie dit vaccin veilig krijgen, zonder kans op een allergische reactie?

Het Pfizer-vaccin is goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap (EMA), en goedkeuring van andere vaccins wordt komend jaar verwacht. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 al begonnen. Daar zijn inmiddels ook enkele allergische reacties op het vaccin gemeld: 2 in het VK en 6 in de VS.

Als gevolg hiervan raden sommige autoriteiten in die landen een vaccinatie af bij mensen die eerder allergisch hebben gereageerd op een inenting, en soms ook bij mensen met een ernstige voedsel- of medicijnenallergie. Dit totdat kan worden vastgesteld welk component van de inenting de reactie heeft veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken

Een mogelijke oorzaak van de reacties op het Pfizer-vaccin zou polyethyleenglycol (PEG) kunnen zijn, een stof die vaker voorkomt in medicijnen. Deze stof zit ook in de vaccins van Moderna. Artsen vermoedden dit, omdat andere ingrediënten bestaan uit suikers, vetten en zouten, waarvoor je niet allergisch kúnt zijn. Een allergie voor PEG is heel zeldzaam; vrijwel niemand hoeft zich daar zorgen over te maken.

Het is niet duidelijk of de gemelde reacties ook echte allergische reacties waren. Sommige reacties kunnen op een allergie lijken, maar zijn veel onschuldiger. Een voorbeeld is de 'vasovagale syncope', waarbij iemand uit angst een bloeddrukverlaging krijgt en flauwvalt.

Opvolging en advies

In de VS raadt het Center for Disease Control and prevention (CDC) mensen aan om tenminste een kwartier bij de dokter te wachten na een inenting, om te kunnen ingrijpen als er iets mis gaat. Patiënten met een geschiedenis van anafylaxie wordt verzocht tenminste 30 minuten te blijven. In Nederland zijn er nog geen richtlijnen vastgesteld. Wel is er een speciaal meldsysteem voor bijwerkingen bij het Lareb.

Bron van dit artikel: www.livescience.com, 22 december 2020