baby 21167 640Kinderen van moeders die relatief meer koemelk drinken tijdens het geven van borstvoeding, hebben een kleinere kans allergisch te worden, volgens een Zweedse studie.

De studie, die is gepubliceerd in het blad Nutrients, werd uitgevoerd onder ruim 500 vrouwen die borstvoeding gaven. Zij vulden een enquête in over hun eetgewoontes en of hun kind na één jaar allergieën had ontwikkeld. Daarnaast werden de kinderen uitgebreid onderzocht. Uit de resultaten bleek dat moeders met niet-allergische kinderen van 1 jaar meer koemelk hadden gedronken, dan moeders van kinderen van 1 die wel allergisch waren.

"Hoewel het verband duidelijk te leggen was, is het natuurlijk niet zo dat melk drinken tijdens borstvoeding als algemeen geneesmiddel moet worden aangeraden," volgens de onderzoekers. "Er zijn heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een baby allergisch wordt. Maar moeders moeten koemelk ook niet laten staan, zoals momenteel de trend bij jonge moeders is.

De reden dat melk een positief effect heeft, zou kunnen zijn dat het stoffen bevat die het immuunsysteem op de goede manier stimuleren. Een vervolgstudie staat nu gepland om de kinderen opnieuw te onderzoeken als ze vier zijn.

Bron van dit artikel: sciencedaily.com, 21 december 2020