pexels anna shvets 3845126In het Verenigd Koninkrijk blijken de afgelopen twintig jaar meer dan drie keer zoveel patiënten met een anafylactische reactie op voedsel in het ziekenhuis te belanden. Toch is het aantal mensen dat overlijdt aan zo'n reactie met de helft gedaald.

Voedselallergie is de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie, een levensbedreigende reactie van je lijf op onbekende of giftige stoffen. Hoewel wereldwijde cijfers niet volledig duidelijk zijn, lijkt het erop dat het aantal patiënten in ziekenhuizen stijgt.

Daarom hebben onderzoekers van Imperial College London data van de periode tussen 1998 en 2018 bestudeerd. Ze keken naar trends over tijd, leeftijd en geslacht van de binnenkomende patiënten met anafylaxie, en of de patiënten het hadden overleefd. In deze twintig jaar waren in heel het Verenigd Koninkrijk 101.891 opnames door anafylaxie, waarvan 30% veroorzaakt door voedselallergie. Jaarlijks nam het aantal voedselallergische anafylaxie-opnames met 5,7% toe. Bij kinderen onder 15 jaar was die toename zelfs 6,6% per jaar.

In 152 gevallen is anafylaxie waarschijnlijk de oorzaak geweest van het overlijden van een patiënt. Over tijd nam het aantal sterfgevallen af van 0,7% naar 0,19% (bij met zekerheid vastgestelde doodsoorzaak) en van 0,7% naar 0,3 (waar anafylaxie als doodsoorzaak vermoed werd). Tenminste 46% hiervan werd veroorzaakt door pinda's of noten. Bij kinderen was melk in 26% van de fatale gevallen de oorzaak.

Over de hele periode nam het aantal voorgeschreven adrenalinepennen met 336% toe. Volgens de onderzoekers draagt sneller herkennen van de symptomen en betere beschikbaarheid van adrenaline bij aan het redden van levens. Daarnaast sporen ze voedselproducenten en horeca aan nog veel beter op te letten met melk in hun producten, zodat drama's kunnen worden voorkomen.

Bron van dit artikel: sciencedaily.com, 17 februari 2021