syringe 5629839 640Alleen bij mensen met een eerder vastgestelde allergie voor polyethyleen glycol (PEG) is de kans iets groter dat ze een allergische reactie krijgen op het COVID19-vaccin. Voor alle andere allergieën is het vaccin veilig zonder vooraf overleg met een allergoloog.

Eind 2020 hebben wetenschappers in het Massachusetts General Hospital alle mogelijke allergische reacties op het COVID19-vaccin doorgenomen. Nu het vaccin inmiddels aan 65.000 medewerkers is toegediend, publiceren ze hun resultaten, waaruit blijkt dat het veilig is voor bijna iedereen met een allergie.

Allergische reacties op het vaccin zijn sowieso erg zeldzaam. De wetenschappers zien alleen een verhoogd risico bij mensen die recentelijk heftig hebben gereageerd op polyethyleen glycol (PEG). Die kunnen vooraf een afspraak met een allergoloog maken om te kijken of het voor het verstandig is zich in te laten enten, al dan niet onder extra toezicht. Voor mensen met alle overige allergieën voor voeding, medicijnen, latex, insectensteken of -gif, is het vaccin veilig.

Na het vaccineren wordt aangeraden 15 tot 30 minuten te wachten, zodat er kan worden ingegrepen mocht er toch iets gebeuren.

Meer weten over COVID19-vaccinaties en allergie of andere aandoeningen? Kijk bijvoorbeeld op de site van het UMCG: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Allergologie/Paginas/kans-allergische-reactie-coronavaccin.aspx.

Bron van dit artikel: sciencedaily.com, 19 april 2021