iphone 500291 640Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een methode ontwikkeld waarmee consumenten zelf voedsel kunnen testen op allergenen.

Wie allergisch is, moet altijd etiketten lezen. Maar wat als er geen etiket voorhanden is? Voor dat probleem zijn onderzoekers wereldwijd bezig met het ontwikkelen van voedseltests, waarmee consumenten zelf kunnen testen of er allergenen in hun eten zitten. In Wageningen is Gina Ross net gepromoveerd op het ontwikkelen van een test die sporen van pinda of hazelnoot kan aantonen.

Het werkt heel simpel: je neemt een beetje van het voedingsmiddel dat je wilt testen, verkruimelt het en mengt het met vloeistof, en stopt het dan in een apparaatje. Na een paar minuten verschijnt er een zwarte streep als het allergeen aanwezig is. Met je telefoon en een speciale houder kun je verdere testdetails bekijken.

Voorlopig kan de nieuwe zelftest nog niet op de markt worden gebracht. Er is eerst nog meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld om te kijken naar de risico’s van verkeerd gebruik. Zo kan het gebeuren dat het testmonster dat je neemt, net niet dat allergeen bevat, maar de rest van je gerecht wel.

Andere testapparaatjes zijn al wel online verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Nima-sensor (voor testen op gluten en pinda). Maar die worden niet voor iedereen aanbevolen, vanwege het risico op foute uitslagen. Op de ideale huis-, tuin- en keukentest is het dus nog even wachten.

Bron van dit artikel: weblog.wur.nl, 17 april 2021