syringe 5629839 640Goed nieuws voor wie een allergische reactie kreeg na de eerste coronaprik: Amerikaans onderzoek laat zien dat je de tweede prik veilig kunt krijgen.

Het onderzoek vond plaats in meerdere ziekenhuizen bij 159 patiënten die allergisch reageerden op hun eerste COVID-19-vaccinatie met een mRNA-vaccin. Alle patiënten die een tweede inenting kregen, verlieten de priklocatie zonder ernstige klachten. Zelfs de 19 patiënten die de eerste keer anafylactisch hadden gereageerd. 32 patiënten hadden wel milde symptomen, die konden worden behandeld met antihistaminica.

Uit de studie leren de onderzoekers dat het voor bijna iedereen veilig is een tweede prik te halen. Wel altijd in overleg met een specialist of huisarts, die kan adviseren bij ernstige symptomen of hevige angst. Een andere belangrijke bevinding is dat allergische reacties op het vaccin niet per se de klassieke vorm van allergie (IgE-gemedieerd) zijn, want dan zou de reactie de tweede keer net zo heftig zijn als de eerste.

Allergische reacties op een mRNA-vaccin zijn hoe dan ook zeldzaam. Alleen mensen die allergisch zijn voor polyethyleenglycol (PEG) wordt geadviseerd vooraf contact op te nemen met een arts.

Het RIVM adviseert overigens tegen het nemen van een tweede vaccinatie, na een ernstige allergische reactie bij de de eerste. Of dit nog gaat veranderen is onduidelijk.

Bron van dit artkel: ScienceDaily.com, 26 juli 2021