Grenzenloos vertrouwen?

Grenzenloos vertrouwen?

Ik schreef het laatst al in mijn column in Allergie en Voeding: 'wij' moeten de voedingsmiddelen leveranciers gewoon blind vertrouwen.

Vertrouwen is altijd al iets lastigs. Waar ik liever niet bij een vreemde in de auto stap, mijn pinpas of huissleutels mee geef, eet ik wel gewoon alles uit een verpakking waar geen allergenen op staan die ik niet kan eten. Echt, als ik een pot pindakaas onder mijn neus gezet krijg met een etiket dat geen pinda bevat zou ik het gewoon eten! En jullie volgens mij ook, want velen hebben de pinda-vrije satesaus geproefd op de familiedag.

Maar ineens is mijn grenzeloze vertrouwen in het systeem aan het wankelen gezet.... Eigenlijk begon het al een beetje bij de paardenvleesaffaire. Persoonlijk kan het mij niet boeien of ik paard eet of rund, maar wat nou als dat paard een pinda was gebleken? Omdat ik er gevoelsmatig weinig mee kon heb ik het maar over mijn schouder geworpen. Ik wil mijn vertrouwen niet kwijt.

Net op het moment dat ik de onrust een beetje achter mij had gelaten kwam de Consumentenbond met een artikel over fouten in de etikettering. Met veel van die fouten kan ik wel leven. Dit waren zaken als "geen toegevoegde suikers" of verkeerde percentages bij de vetten. Natuurlijk niet netjes, maar niet bepaald levensbedreigend. Daarnaast begrijp ik nog waarom dit wordt gedaan. Steeds meer mensen eten bewust en kopen producten sneller met die soort vermeldingen.
Een stukje verder op werd ik ongeruster. De worst van Hema blijkt geen kip, maar wel rund te bevatten.

Waarom zouden ze dat er bewust verkeerd op zetten? Het is niet zo dat er veel mensen geen rund eten. Het merendeel van de Nederlanders ziet het rund niet als heilig dier. Dit moet dus gewoon een fout zijn. De journalist verwijt Hema dit, maar is Hema niet ook gewoon een klant die een product in koopt? Horen zij dit wel te controleren, en hoe doe je dat dan als bedrijf?

Ook al vind ik het artikel een beetje te oppervlakkig, het maakt mij één ding wel zeer duidelijk.
De enige manier van veilig eten is zelf maken van pure producten. Een broccoli zal altijd een broccoli zijn en een aardappel een aardappel.
Wie heeft voor mij een hagelslag recept???

Meer over het onderzoek van de Consumentenbond>

Waardeer dit blogbericht:
0
Ik kan het niet zelf!
Handicap?