28 april 2018 “Elk nadeel heeft zijn voordeel” zeggen ze wel eens. Door onze nog wel prille allergie ervaringen met Toon hebben wij de allergiesignalen goed kunnen beoordelen.

Spaghetti

We hadden een normale zaterdag. Eind van de dag zwemles en daarna lekker naar huis, filmpje kijken en lekker eten samen. Op het menu vanavond gewone spaghetti voor de kinderen met rode saus. Voor ons had ik een ander pastagerecht bereid. Omdat Toon een noten allergie heeft heb ik de pijnboompitten in een apart bakje gedaan. Onze andere twee kinderen hebben geen allergieën zover wij weten. Onze oudste is van jongs af aan een wat lastige eter geweest, maar eet goed en gaat langzamerhand steeds meer proberen. Onze tweede zoon Teun (5 jaar) is een alleseter. Eet veel en vind alles lekker. Nooit problemen geweest bij hem met eten. Hij is nieuwsgierig en wil ook altijd alles proberen. De oudste heeft nog wel als baby en peuter atopisch eczeem gehad. Maar Teun de middelste hebben we nooit iets mee gehad, wat zou duiden dat hij ergens gevoelig voor zou kunnen zijn.

Pijnboompitten proberen

Hij wilde dus ook samen met zijn broer dus best die pijnboompitten proberen en als het lekker is over hun pasta doen. Hij probeerde 2 pitjes, dat vond hij best lekker en stak vervolgens nog 2 in zijn mond. Op het moment dat hij de laatste 2 in zijn mond stopt en doorslikt begint hij gelijk te melden dat hij pijn heeft in zijn keel. Het prikt en bijt. Het leek volgens hem net of de nootjes nog in zijn keel bleven hangen. Hij ging hoesten en hard niezen. Wij dachten eerst dat hij zich had verslikt. Dus gaven aan dat hij maar slokje water moest nemen en het wel over zou gaan. Hij begon te tranen en in zijn ogen te wrijven. Langzaam werden zijn ogen dikker. Wij dachten eerst van het harde wrijven en moesten ook nog lachen om zijn niezen.

Zwellen gezicht en ogen

Maar na 15 minuten werd zijn gezicht dikker en ogen zwelde verder op. Het niezen stopte niet en neus zat volledig dicht. Voor onze jongste zoon Toon met (pinda, hazelnoot en visallergie) hebben wij tabletjes in huis. Wij hebben vervolgens een tabletje gegeven. Hij werd wat rustiger en het niezen werd minder. Maar een half uurtje later kwam het toch weer terug. Nog steeds dikke ogen, pijn in de keel, dichte neus en niezen. Hij begon te klagen over buikpijn. Na een tijdje nog een pilletje gegeven, maar deze leek niets te doen. Het werd alleen maar erger. Hij werd versuft en zijn ademhaling begon te piepen, hij kreeg minder lucht. Dat was voor ons de grens, omdat het ook na 2 uur niet minder maar juist erger werd.

112

Eerst huisartsenpost gebeld, maar gaven toch aan dat we 112 moesten bellen. Ook het ambulancepersoneel was er niet gerust onder en wilde hem meenemen naar het ziekenhuis. Aangezien zij ook hoorde dat zijn ademhaling niet goed was.Teun liet alles maar gebeuren en mocht mee in de ambulance. Dat was natuurlijk een droom. In het ziekenhuis alles goed nagekeken en kreeg hij Ventolin om zijn longblaasjes te openen. Hij knapte gelijk op en kreeg weer praatjes. Hij mocht daarna weer naar huis. Maar jeetje ongelooflijk nu erachter dat we nog een kind hebben met een voedselallergie. Dat hadden we bij hem nooit gedacht.

Reactieschema

"Ik ben Margriet Oostrom, 39 jaar en moeder van 3 zoons van 7, 5 en 2 jaar. De kleinste van 2 jaar heeft allergie voor vis, kippenei, hazelnoot, pinda en schaaldieren. Wij reizen graag dus deel daarom mijn ervaringen." (namen zijn fitctief)