Jij wordt later vast slager

Jij wordt later vast slager

Leven met een voedselallergie; buitenstaanders leggen vaak de nadruk op wat niet gegeten mag worden. Toen bij Viggo begin 2011 zijn (levensbedreigende) allergieën werden vastgesteld, was het voor ons ook wel even zo. Na inspectie van de voorraadkast hadden we best wat producten met een ‘verboden’ kruis erop. En dan de eerste paar keren in de supermarkt: bijna alles ging, na het lezen van de ingrediënten, weer terug het schap in.

Na vier jaar eten vrij van ei, pinda, noten, soja, koemelk en tropisch fruit, kunnen we ook terugkijken op een aantal positieve ervaringen.

Bijna al ons brood komt uit de broodbakmachine, maar tweewekelijk bakt de bakker een brood zonder bakverbeteraar (zonder melkeiwitten dus), zodat wij altijd veilig reservebrood in de vriezer hebben liggen. Op bestelling worden krenten – of tarwebollen gemaakt die allergeenvrij, in een volledig schoongemaakte omgeving en oven bereid zijn. En hebben wij geen plek in onze vriezer? Dan mogen we het gewoon bij de bakkerij in de vriezer leggen.

Vroeger kwamen we zelden bij een slagerij, nu kopen we nooit meer vlees uit de supermarkt. Het is voor ons hartverwarmend hoe de slager altijd oprecht meedenkt. Terwijl de verkoopster mijn bestelling opneemt, klimt Viggo op de toonbank zodat hij de slager kan zien die vlees prepareert. Soms heb ik allang betaald en staat hij nog steeds ademloos te kijken. Er is altijd wel iemand in de zaak die zegt: ‘jij wordt later vast slager’.

Femke, getrouwd met Iddo en moeder van Lize (6) en Viggo (5). Viggo heeft een aantal voedselallergieën; hij reageert anafylactisch op ei, pinda en noten en is in mindere mate allergisch voor melk, soja (+ andere bonen en peulvruchten) en tropisch fruit.

Waardeer dit blogbericht:
1
Schoonmaakdoekjes
‘Viggo-proof’ pizza