Een pinda is geen noo(d)t!

Hoe maak ik Dex als hij groter is duidelijk dat hij geen pinda mag? Dit vroeg ik aan de eerste diëtist die ik bezocht. "Dan geef je hem iets met pinda en daarna zal hij het nooit meer doen." Euh nee, dat denk ik ook niet, want in het ergste geval is hij dan dood.

 

Daar stonden we dan, buiten, voor het ziekenhuis. Met 2 Epipennen, een antihistaminedrankje plus een heleboel informatie. De hele wereld leek opeens veranderd. Alsof alles buiten een beetje eng was geworden, gevaarlijk. Na een anafylactische shock houden ze je altijd minimaal een dag in het ziekenhuis omdat kans op een terugval, nóg een reactie, bestaat. Bij Dex gebeurde dit een paar keer. Schrikken, maar op een betere plek hadden we op dat moment niet kunnen zijn.

Alleen koffie graag!

Na twee dagen moesten we het alleen gaan doen. Eerst lekkere koffie drinken in een koffietentje tegenover het ziekenhuis. Terwijl wij koffie bestelden zat Dex in de kinderwagen. Geluidjes te maken alsof er nooit iets was gebeurd. En ik raakte volledig in paniek. Frank wilde iets bij de koffie bestellen. Ik zag daar opeens o-ve-ral pinda’s. Of eigenlijk verborgen pinda’s: pindasporen. Want hoe zat het hier met het gebak? De koeken? Ze werken hier ook met noten?!

Het eerste advies wat we van de artsen kregen was alles mijden. Pinda’s, maar ook noten. Een pinda is een peulvrucht, geen noot. Weer wat geleerd. Wist ik niet. Maar er bestaat een kans dat je met een pinda-allergie ook een notenallergie hebt. Of andersom. Of er kan een kruisreactie ontstaan: het immuunsysteem kan soms geen onderscheid maken tussen eiwitten, doordat deze sterk op elkaar lijken. Dit kan voorkomen tussen voedingsmiddelen, maar ook in de combi voedingsmiddelen-latex of pollen. Met een pinda-allergie kan een kruisreactie zich voordoen met andere peulvruchten. Dex had deze allemaal al gegeten, dus we wisten dat dit negatief was. Van noten wisten we dit nog niet. Mijden dus. Gelukkig werkt een vriendin in dit bewuste koffietentje, dus ik wist snel meer. De kans op sporen en op noten was aanwezig. Nee, we gingen Dex geen taartje geven, maar wat als hij als drukke baby naar de taart van ons grijpt. Of ik hem na het eten een kus geef. Alleen koffie graag!

Zoals oma weleens zei: Het duizelt mij!

In huis is pinda’s mijden prima te doen. Boodschappen doen duurt langer. Ik ben opeens expert in etiketten lezen. In tranen de supermarkt verlaten kan ik ook afstrepen. In heel veel dingen die ik regelmatig kocht zitten pindasporen: gerookte kip, verse pesto, croutons. Inmiddels weet ik dat fabrieken zich moeten indekken en dat je vooral logisch moet blijven nadenken. Maar ik ben er achter dat ook daarin fouten worden gemaakt. Ondanks dat de wetgeving in Europa streng is. Mijn baby met grijpgrage handjes vond ik ook spannend. Die trekt als je even niet oplet zo een zak pinda’s uit de schappen. Ook na mijn driedubbel checken van alles bleef het de eerste weken spannend om Dex eten te geven. Bij elke hap keek ik angstvallig of er niks gebeurde. Of er geen reactie kwam. Als ik alleen thuis was met Dex keek ik altijd eerst of één van de buurvrouwen, beide medisch onderlegd, thuis waren. Ik moest zo snel mogelijk een goede diëtist vinden. Voor meer info. Het ziekenhuis waar Dex naar toe was gebracht had geen kinderdiëtist. Inmiddels is hij onder behandeling in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en daar hebben ze deze gelukkig wel. Ik moest dus in eerste instantie zelf op zoek in een voor mij onbekende wereld. Na wat bellen en vragen kwam ik terecht bij een diëtist bij ons in de buurt. Wat algemene info werd opgelezen en we kwamen we op mijn vragenlijstje. Hoe maak ik mijn kind als hij groter is bewust van zijn allergie? "1x geven, dan doet hij het daarna niet meer." Toen wist ik dat ik op de verkeerde plek was.

Mijn buurvrouw heeft een kindje met FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis). Een allergie waarbij de reactie soms pas uren later optreedt. Via haar kwam ik terecht bij Vie. Wat een verademing. Gespecialiseerd in kinderen met heftige allergieën. Zij hadden antwoord op al mijn vragen. En tips. Zo weet ik nu dat een pinda ook wel aardnoot/ grondnoot/ olienoot of apennoot (!?) genoemd wordt. Dat je altijd de volledige ingrediëntenlijst moet lezen, niet alleen de allergie-informatie. Ook hierin kunnen namelijk fouten staan. Oliebollen bakken ze vaak in arachideolie. Huidverzorgingsproducten kunnen pinda bevatten. Mijn oma zei vroeger weleens: het duizelt mij. Ik geloof dat ik nu begrijp wat ze hiermee bedoelde. Maar we maken stappen en we worden steeds zekerder!

Mama zijn is Peanuts, toch?

Bronvermelding: Stichting Voedselallergie www.voedselallergie.nl & Voedingsadviesbureau Vie www.viedietist.nl .

Waardeer dit blogbericht:
0
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?
Meer koekjes dan bikini’s