Voedselallergie is meer dan vermijden van allergenen

Net als ik denk, het gaat al best een tijd goed, Viggo heeft al zeker drie weken geen anti-histamine*  gehad, gaat het mis.

Tijdens het ontbijt begint Viggo verwoed te krabben in zijn nek. Terwijl ik vraag of hij op meer plekken jeuk heeft, kijkt hij me aan en zijn gezicht zegt voldoende. EĆ©n oog zit een beetje dicht, bij zijn mond verschijnen al wat galbulten. Bij nadere inspectie blijken zijn benen ook al galbulten te hebben en op zijn rug vlamt de eczeem op. Snel pak ik anti-histamine. Viggo drinkt gretig het drankje op en daarna begint hij te huilen. Hij huilt niet door de jeuk, maar vanwege de teleurstelling. We weten namelijk al waar hij op reageert. De vlokken die hij ruim een jaar geleden uit zichzelf is gaan vermijden, wilde hij zo graag weer proberen. Er kunnen sporen van melk inzitten...., nou op mijn schoot zit duidelijk bewijs.

De rest van de dag is Viggo moe en hangerig en reageert zijn frustratie af op zijn zus. Zelf merk ik dat ik ook wel teleurgesteld ben, er blijft toch altijd de hoop dat hij niet meer zo gevoelig reageert. Eens te meer besef ik dat voedselallergie niet stopt bij het vermijden van de allergenen.

Zoals elke ouder wens ik het beste voor ons kind. Onbezorgd opgroeien met vallen en opstaan tot een uniek, zelfstandig persoon. Bij het opgroeien hoort ook omgaan met teleurstellingen... maar deze situatie had ik graag voor Viggo vermeden.

* anti histamine:  medicijn om allergische reactie te  verminderen

Femke, getrouwd met Iddo en moeder van Lize (7) en Viggo (5). Viggo heeft een aantal voedselallergieĆ«n; hij reageert anafylactisch op ei, pinda en noten en is in mindere mate allergisch voor melk, soja (+ andere bonen en peulvruchten) en tropisch fruit.