‘Viggo-proof’ pizza

‘Viggo-proof’ pizza

Januari 2011: we weten sinds kort dat onze éénjarige zoon Viggo ernstige voedselallergieën heeft en na een vrij heftige reactie hebben we altijd een Epipen bij.  In de zomer van 2011 gaan we bijna zorgeloos en zonder wantrouwen voor het eerst kamperen met de kinderen; een eetvoorraad gaat mee en gelukkig mag hij frites van de restaurant-camping. Ondersteund door de zon begint onze vakantie prachtig. Na een paar dagen worden we gewekt door ritmisch getik. De dagen vullen zich met regen. Uitgebreide maaltijden in de tent bereiden is geen optie, dus na een soepmaaltijd en frites, nemen we contact op met een Italiaans restaurant. We bellen met de vraag of ze een ‘Viggo-proof’ pizza willen bereiden. Vol Italiaans temperament gaat de baas de uitdaging aan. Hij nodigt ons uit in de keuken en zorgt dat de kok onze instructies en waarschuwing voor kruisbesmetting goed opvolgt. De kok neemt zijn tijd… Ons wachten wordt dubbel en dwars beloond en onze dreumes geniet van een heerlijke kinderpizza.

Zomer 2014: we zijn drie jaar verder. Viggo is een kleuter, zijn wereld is groter geworden en zo ook onze zorgen. Ondertussen zijn we al wat meer ‘door de wol geverfd’ op het gebied van zijn voedselallergie, inclusief een anafylactische shock reactie op ei in een pannenkoek die hij at in een restaurant. Spontane etentjes en uitstapjes komen eigenlijk niet meer voor. We kamperen nog wel, dit jaar op bergvakantie in Oostenrijk. Dagelijks rijden we langs een Italiaans restaurant, en we besluiten om eens langs te gaan hoe ze reageren op zijn dieet. Gewapend met zijn allergielijst in het Duits gaan we naar binnen. Wederom reageert de eigenaar (tevens kok) erg positief. Ook deze keer gaat het prima en even ervaren we dat onbevangen vakantiegevoel van een jong gezin.

Femke, getrouwd met Iddo en moeder van Lize (6) en Viggo (5). Viggo heeft een aantal voedselallergieën; hij reageert anafylactisch op ei, pinda en noten en is in mindere mate allergisch voor melk, soja (+ andere bonen en peulvruchten) en tropisch fruit.

Waardeer dit blogbericht:
1
Jij wordt later vast slager
Voedselallergie is meer dan vermijden van allergen...

Gerelateerde post