Wereld van verschil: Kenia

"Ik ben Margriet Oostrom, 39 jaar en moeder van 3 zoons van 7, 5 en 2 jaar. De kleinste van 2 jaar heeft allergie voor vis, kippenei, hazelnoot, pinda en schaaldieren. Wij reizen graag dus deel daarom mijn ervaringen."

Wereld van verschil (Tips over reizen naar verre bestemmingen)

Wij als gezin houden van reizen. We proberen als het kan dan zo vaak mogelijk ook buiten Europa te reizen. Daar worden wij echt blij van en dan hebben wij ook echt het vakantiegevoel. Helemaal weg in een andere cultuur. In mijn vorige blog gaf ik aan dat we achter de voedselallergie van ons zoontje zijn gekomen in Frankrijk. Gelukkig spreken wij goed Frans en kennen de gezondheidszorg daar een beetje, omdat wij daar ook een tijdje hebben gewoond. Dus daar met onze kleine man in het ziekenhuis terechtkomen was niet gelijk een cultuurprobleem of shock.

Reis naar Kenia

Vervolgens in Nederland  verder gegaan met onderzoeken, maar ondertussen stond de volgende reis al op schema. Wij gingen namelijk met Kerst naar Kenia. Kenia natuurlijk wel een ander verhaal dan Frankrijk. Het vergt wat meer voorbereiding zo’n reis. Wij wisten bij het boeken nog niet zoveel over de allergieën van Toon, maar moesten wel met alles rekening proberen te houden. Zoals vaccinaties. Iedereen moest gevaccineerd worden tegen Hepatitis A en B en tegen Gele Koorts. Bij het regelen voor iedereen, kwam er naar voren dat de vaccinatie Gele Koorts is opgebouwd oa uit Kippenei. Vervolgens mocht Toon dus niet zomaar bij een Reisarts gevaccineerd worden. Wij moesten een speciale afspraak maken bij het Sophia Ziekenhuis in Rotterdam, daar zou hij op de SEH worden gevaccineerd, zodat ze gelijk kunnen ingrijpen mocht hij reactie krijgen.

Voorbereiding

Gelukkig waren we tijdig gestart met het regelen van alles, want dit vergt toch wel wat tijd. Voor de reis hadden we enkel nog maar de prikjestest gedaan in het ziekenhuis, daaruit wisten we wel al een beetje zijn allergenen. Maar provocatietesten zouden wij pas na de vakantie krijgen. Dus tijdens de vakantie goed opletten wat hij eet en dan maar wat eenzijdig, maar geen risico nemen. Zeker niet in zo’n land.

Vliegtuigmaatschappij

Wij vlogen met KLM, daar kun je de allergie van tevoren aangeven. Je krijgt dan een aangepast menu voor de reis. Dit hebben wij uiteindelijk niet gedaan, want vaak eet hij toch alleen maar brood of koekjes in het vliegtuig. Hij is nog maar 2 jaar en warm onbekend eten in het vliegtuig weigert hij toch nog. Voor de zekerheid nemen wij wel een Olvarit potje mee altijd. De spaghetti die hij het lekkerst vind. Die hebben wij altijd wat bij ons.

Snacks in vliegtuig

Soms delen ze nootjes/pinda’s uit in het vliegtuig. Zover wij weten reageert hij niet zo heftig bij de lucht of aanraking. Dus wij hebben niets gedaan. Wel zou je dit bij de KLM ook aan kunnen geven dan zullen ze tijdens de vlucht geen nootjes/pinda’s uitdelen (Let op: dit doet niet elke maatschappij).  Toch kwam ik erachter dat met deze leeftijd je toch niet voorzichtig genoeg kan zijn. Want hij ging lopen en kruipen door het vliegtuig en vond een pinda op de grond. Gelukkig gaf hij het aan mij, maar hij stopt ook van alles in zijn mond. Dus op blijven letten.

Resorts

Wij verbleven in hele goede resorts, waar het eten betrouwbaar was. Niemand van ons is ziek geworden of heeft voedselvergiftiging gehad. Maar wij vinden het niet betrouwbaar om blind af te gaan op wat ze zeggen dat er wel en niet in het eten zit. Gestoofd vlees is voor ons veilig om te eten omdat het lang staat te pruttelen, maar misschien zitten er wel pinda’s in. Dus voor Toontje weer gevaarlijk. In deze resorts waar ze buffetten hebben, weten medewerkers niet altijd wat er precies in zit of er wordt gewisseld met lepels etc. Daarom geven wij Toontje die zo ie zo nog erg kieskeurig is omdat hij nog maar 2 is, gewoon friet, brood, pizza, koekjes of fruit. Het is dan wat eenzijdig maar dat overleefd hij ook wel weer die twee weken. Beter veilig dan experimenteren in een ver buitenband. De reis was fantastisch en hebben genoten. Toontje heeft niet 1 aanval gehad en heeft ook vol op kunnen genieten van de reis.

Tips

Als je twijfelt over een verre reis maken met de kind. Laat je niet gelijk afschikken door wat je moet regelen of dat je een vliegreis met kinderen eng vind. De voorbereiding valt uiteindelijk best mee. Het kost iets meer tijd maar dat geeft je ook veel voorpret. Vliegen met kinderen is vermoeiend, maar net als lange rit in een auto. Enkel heb je in het vliegtuig alle aandacht voor ze en 2 handen vrij. Ook krijg je vaak hulp van stewardessen of mede passagiers qua entertainment.

Als je gaat reizen naar een verre bestemming:

 • Laat je goed informeren over de vaccinaties. Wij zijn erg goed geholpen door www.thuisvaccinatie.nl
 • Bekijk de allergie-informatie van luchtvaart maatschappijen. Via website of neem even contact op.
 • Voedsel aan boord
 • Epipen/medicijnen (hierover later meer in volgende blog)
 • Wat mag je aan eten meenemen in het vliegtuig?
 • Bij sommige maatschappijen mag je extra bagage meenemen, dit voor meenemen eigen voedsel.(zolang onze kleine de potjes nog lekker vind, nemen wij daarvan altijd wat mee in de koffer.Dan hebben we altijd iets bij ons.)
 • Babyvoeding mag je altijd meenemen
 • Met het boeken van een vlucht even bedenken of overwegen wat je belangrijk vind en hoe extreem je allergie is. KLM houdt goed rekening met allergie en zijn dus bereid zelfs geen pinda’s te serveren als jij daarom vraagt. KLM is vaak wel net een tikkie duurder, maar sommige andere maatschappijen zijn minder betrouwbaar qua allergie.
 • Bedenk bij het boeken, wat je wilt en wat je belangrijk vind. Een goed verzorgt resort of wat goedkoper en zelf wat eten meenemen voor de zekerheid.
 • Overweeg goed je bestemmingen. Azie komt veel ei, vis en pinda’s voor in het eten. Laat je niet gelijk afschikken, maar neem wel je maatregelingen of extra voorzorgen.
 • Neem voor de zekerheid allergie-informatie mee in een andere taal. Te krijgen bij www.anafylaxis.nl (in mijn volgende blog meer hierover)

Volgende Blog: Florida en Epipen

Waardeer dit blogbericht:
0
Nieuwe wereld - Margriet Huibers
Reisblog: Florida