Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Duivekater

Duivekater

500 gram bloem
1 zakje droge gist 
geraspte schil van 1 citroen
80 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
kwart theelepel zout
100 ml zonnebloem- of rijstolie
200 ml soja- of rijst-, of havermelk (lauwwarm)


Nog maar 4 blogs te gaan voor Kerstmis, dus ik begin alvast met de feestrecepten! Om te beginnen een fijn brood voor kerstontbijt of -brunch: duivekater. Ik ken het sinds mijn vroegste jeugd, omdat mijn vader uit de Zaanstreek komt waar deze lekkernij zijn oorsprong vindt. Ieder jaar in december stond het op tafel, en ik ben er nog steeds dol op. Jumbo had een tijdje een variant zonder melk en ei in het assortiment, dat was erg prettig, maar helaas is het recept sinds een aantal jaren gewijzigd. Tja, dan maken we hem toch gewoon zelf...? 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2660 Hits

Chococino

Chococino

Per persoon:
1-2 zakje instant Espresso (Nescafé)
100 ml water
150 ml plantaardige chocoladedrank







Warme chocolademelk is me meestal veel te zoet. Op een winterse middag vind ik chococino af en toe wel lekker: een mengsel van koffie en chocolade. Ook met koemelkallergie heel goed zelf te maken. Ik gebruik chocoladedrank van Alpro (soja), maar hij is er ook op haver- (Oatly) en rijstbasis (Lima). En natuurlijk kun je desnoods zelf met een theelepel cacaopoeder (en wat suiker) aan de slag. Maar ik maak hier de luie variant. Leuk om te weten is misschien dat de chocolade kruidnoten puur van Plus (op de foto) als enige in hun soort vrij zijn van melk in de receptuur!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2664 Hits

Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Voor 24 stuks:
6 plakjes bladerdeeg (Koopmans)
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom
1- 2 zakje Klopfix (slagr.versteviger)
100 gram kruidnoten
150 gram poedersuiker
sap van 1 mandarijn (30-35 ml)
evt. wat kleurstof, bv Dr. Oetker
En verder:
koeksteker/glas (ca 5,5 cm doorsnee)


Zonder eieren kun je natuurlijk helemaal geen soesjes bereiden. Maar je kunt ze wel benaderen! Met doodgewoon bladerdeeg. De eerste dag is dat heerlijk knapperig. De tweede dag is het wat slapper, waardoor het in feite nog meer op een soesje lijkt. Probeer daar maar eens af te blijven!
In de meeste supermarkten zijn wel allergeenvrije (of -arme) kruidnoten te verkrijgen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, of speculaas gebruiken. Recepten en meer tips en ideeën voor het heerlijk avondje vind je op ons Pinterest Sinterklaas-bord.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2146 Hits

Moussaka, met béchamelsaus

Moussaka, met béchamelsaus

Voor 3 personen:
2 aubergines
ca. 3 eetlepels olijfolie 
800 gram voorgekookte aardappelschijfjes*
300 gram lams- of rundergehakt
1 ui
1 blikje tomatenpuree
halve theelepel kaneel
1 theelepel oregano
1/4 theelepel zout
325 ml béchamelsaus (zie onder)

Ooit bestelde ik bij een Grieks restaurant moussaka in plaats van het eeuwige mega-bord met vlees. Nou, ik zat beteuterd te kijken: er werd een bakje onappetijtelijk ogende, van olijfolie druipende prut voor mijn neus gezet, waar ik na twee happen al genoeg van had. Gelukkig kun je dit gerecht zelf veel lichter en smakelijker bereiden. Met minder olie, en met een béchamelsaus zonder melk! Deze saus is ook te gebruiken bij andere ovengerechten als lasagne, of als papje bij de bloemkool. Onderstaand moussaka-recept is voor 3 personen, maar met een salade, dan wel een voorafje of toetje, is het vast ook genoeg voor 4.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3426 Hits

Melk- en pure chocoladefudge

Melk- en pure chocoladefudge

200 gram toegestane chocolade* naar keuze
1 eetlepel vloeibare margarine
60 gram Tofutti Creamy Smooth Original
smaakmaker naar keuze (lees onder)





Heerlijke smelt-in-je-mond-fudge is moeilijk te vinden wanneer je geen zuivel verdraagt. Maar als je wel soja mag, is hij gelukkig gauw zelf gemaakt! Een jaar geleden fabriceerde ik, terwijl ik wat aan het experimenteren was, soort van per ongeluk een perfecte witte chocoladefudge, die ik opleukte met matcha (groene theepoeder). De roomkaasvervanger van Tofutti bleek voor een mooie, romige structuur te zorgen. Nu kom ik met twee aanvullende recepten. Je kunt natuurlijk volop variëren met vullingen als stukjes gedroogd fruit, zoutkorrels, verkruimelde pretzels en (het helaas moeilijk te vinden) knettersuiker.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1962 Hits

Pompoen-cheesecakeijs

Pompoen-cheesecakeijs

Voor ca 1,5 liter:
1 pakje opklopbare plantaardige room  
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth naturel
150 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
2 eetlepels honing
250 gram pompoenpuree
125 gram (volkoren) koffieleutjes


Bij Halloween is pompoen natuurlijk niet weg te denken. Het recept van dit jaar bevat soja. Mag je dat niet, dan zijn er gelukkig tal van andere leuke en lekkere recepten voor deze in Nederland langzaam opkomende feestdag, zoals pompoencakejesboekweit-pompoenkoekjes in grappige vormen, of griezelig groene cakejes. Neem voor tips en ideeën ook eens een kijkje op onze halloween pinterestpagina. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1526 Hits

Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

1 vanillestokje
240 ml amaretto DiSaronno*
4 eetrijpe handperen
4 lepeltjes bramenjam
4 plakjes bladerdeeg
  (bv Koopmans Original)
wat suiker





Het is weer perentijd! Dat vraagt om een recept natuurlijk: peren in een jasje van bladerdeeg. Ik koop voor het gemak eetrijpe vruchten. Deze bewaar je na aankoop het best in de koelkast. Nog niet rijpe peren mogen gewoon in de fruitschaal tot ze wat zachter zijn. Bewaar ze dan koel. Gebruik je kleine dikke peertjes (Doyenne du Comice), dan kun je ze ook leuk rechtopstaand bakken, als je ze aan de onderkant afplat door een klein plakje af te snijden. Conference-peren vallen helaas om, en gaan dus liggend de oven in.
*Fijne verrassing: In Amaretto diSaronno is geen amandel of noot te bekennen...  

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2049 Hits

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

Flensjes:
165 ml soja-, haver- of rijstmelk
110 ml water
kwart theelepel bakpoeder
snufje zout
130 gram bloem
rasp van 1 sinaasappel
vloeibare margarine om in te bakken
Saus:
Zie onder


Toen we in een ver verleden nog wel eens gourmetten, maakte ik altijd graag aan tafel een pannenkoekje dat ik flambeerde met Grand Marnier. In feite een soort van Crêpe Suzette, een heerlijk nagerecht uit Frankrijk: geflambeerde flensjes in karamelsaus met sinaasappel. Gelukkig is deze klassieker met wat aanpassing ook prima te bereiden bij een koemelk-, ei- en soja-allergie. Natuurlijk horen de flensjes geflambeerd te worden, wat ze nog aparter maakt. Het klinkt wellicht wat ingewikkelder dan het is. De flensjes en de basis van de saus kun je eventueel tot een dag van tevoren bereiden, dan is het afwerken zo gepiept.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1979 Hits

Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep

2 eetlepels margarine 
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bakje verse Italiaanse kruiden
500 gram gemengde paddenstoelen
250 ml droge witte wijn
halve liter water
1,5 blokje paddenstoelenbouillon*
100 ml soja- of rijstcuisine
1 laurierblaadje

Van te warm voor de tijd van het jaar vorige week zijn we meteen doorgestoten naar te koud voor de tijd van het jaar. En inderdaad, hoogste tijd om de winterjas maar weer eens op te snorren. En mijn dikke sokken! Maar ook een soepje doet wonderen. Deze herfstige soep is heeft nog wat ‘beet’ (van de paddenstoelen) en een 'zuurtje' in de smaak (door de wijn). Ik gebruikte Tauriquet van Henri Bloem (à €4,95), maar gebruik in ieder geval een droge. En ik nam verschillende soorten paddenstoelen: portobello’s, gewone en kastanjechampignons, maar ook daarin kun je variëren naar keuze.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1454 Hits

Muesliplaatkoek

Muesliplaatkoek

3 eetlepels (zwarte) quinoa 
250 gram volkoren meel
125 gram havervlokken
150 gram bananenchips
150 gram Smeltchocolade Puur (Jumbo)
225 ml soja- of andere plantaardige melk
75 ml zonnebloem- of rijstolie
125 gram (bevroren!) diepvriesframbozen 

Bij ‘muesliplaatkoek’ dacht ik altijd een beetje aan bijna niet weg te kauwen, vreugdeloze gezondheidsbrokken. Deze associatie laat ik nu maar gewoon los, want onderstaande koek is zo lekker dat ik er wel van kan blijven eten! De eerste dag is hij fijn knapperig, de tweede dag niet meer, maar dan zijn de smaken beter door elkaar getrokken en vind ik hem zelfs nog lekkerder. De bananenchips vervangen de suiker en de frambozen geven een fris zuurtje. Je kunt ook diepvriesbramen gebruiken. Laat ze niet ontdooien, want dan worden ze helemaal platgedrukt! Voor evt. sojavrije chocolade: kijk hier.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1573 Hits

Spaghetti 'Bloody Mary'

Spaghetti 'Bloody Mary'

1 ui, 2 teentjes knoflook
4 stengels bleekselderij
3 eetlepels olijfolie
1 citroen (voor de rasp)
880 ml passata
zout en peper
100 (+ 60) ml wodka
600 ml water
400 gr (volkoren) spaghetti
8 plakjes ontbijspek
wat vers gehakte platte peterselie

Ik ben dol op tomaten, en ook wodka en bleekselderij kan ik wel waarderen. De combinatie van deze drie in de klassieke cocktail Bloody Mary kan me echter niet bekoren. Warm, als variatie op de doorsnee tomatensaus, is het juist weer wél lekker. En de spaghetti krijgt er ook nog eens een heel fijne consistentie van! De alcohol verdampt, maar ik schenk er na het koken nog wat extra wodka overheen voor de smaak. Je kunt dit uiteraard ook laten. Wees voorzichtig met zout, de passata en het spek bevatten vrijwel genoeg. Neem een grote - zo wijd mogelijke - pan, aangezien saus en spaghetti, bij elkaar gaan.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1687 Hits

Kaneelbolletjes met pruimenvulling

Kaneelbolletjes met pruimenvulling

Voor 12 stuks
500 gram bloem, gezeefd
1 zakje gedroogde gist
100 gram rietsuiker
kwart theelepel zout
2 theelepels gemalen kaneel
1,5 eetlepel zonnebloemolie
250 ml soja-, haver- of rijstmelk, lauw
100 gr gedroogde pruimen zonder pit
125 ml soja-, haver- of rijstmelk
rasp van 1 sinaasappel en/of
   halve eetlepel oranjebloesemwater
olie om in te vetten

Hoewel het nog flink nazomert met bijna absurde temperaturen, hangt de herfst toch al in de lucht. Een nieuw seizoen, met andersoortige recepten. Zoals deze week: zachte zoete broodjes met een vleugje kaneel en een vulling van pruimen. Herfstiger kun je het haast niet krijgen! Heerlijk voor lunch, brunch of bij de koffie, zowel warm als koud. Oranjebloesemwater koop je bij de Toko, maar ook bij AH XL is het te vinden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1666 Hits

Meringue-lollies met framboos

Meringue-lollies met framboos
Meringue (ca 15 stuks):blik kikkererwten (AH-huismerk)50 ml suikerFrambozenpuree:100 gram (diepvries)frambozen 20 gram suiker 2 eetlepel waterEen hele poos geleden stuitte ik op internet op een ei-vrij recept van meringues, je weet wel, die opgeklopte en krokant gebakken eiwitschuimpjes. Niet te geloven, maar van het kookvocht van...
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
2267 Hits

Roomijs met bramen- (of andere) jam

Roomijs met bramen- (of andere) jam

Voor 6 personen: 
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom
   (Alpro, Soyatoo)
125 gram (bramen)jam
175 ml zuivelvrije gecondenseerde
melk
evt. verse vruchtjes ter garnering





Half jaren '70 trok ons gezin aan het eind van de zomer regelmatig de bossen in om bramen te pukken. Met een flinke emmer - of twee, drie - en blauw-paarse handen en monden, keerden we dan huiswaarts, waar ijverig potten jam en gelei, flessen sap en taarten van de donkere vruchten werd gemaakt. Tegenwoordig koop ik ze wel eens in de supermarkt, waar ze waanzinnig duur en eigenlijk vaak niet eens lekker zo zijn. Meestal dan ook alleen ter garnering. Zoals bij dit ijs, dat ik mijn familie voorschotelde. 'Wat lekker! Hoe krijg je dat zo romig? Zelfs met echte slagroom wordt het altijd keihard.' Tja, de sleutel is de gecondenseerde melk. Die zorgt ervoor dat de substantie, zelfs zonder roeren, niet kristalliseert.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
2165 Hits

Milkshake (van roomijs)

Milkshake (van roomijs)

Per persoon:
100 gram aardbeien
100 gram vanille-ijs
100 ml sojamelk








Goed nieuws voor wie soja verdraagt: van Ola vind je deze zomer Swedish Glace in de schappen bij o.a. AH. Jawel, heus roomijs in de smaken vanille en framboos. De smaak is echt prima, maar naar mijn smaak te zoet. En dat maakt hem zeer geschikt om met ietwat zure vruchten in een milkshake te verwerken. Of in een ietwat bittere ijskoffie. Voor wie geen soja kan eten, niet getreurd. In het recept van vorig jaar lees je hoe je een heerlijke milkshake op basis van bevroren banaan kunt maken. Voor wie wel mag/kan: hup, aan de slag! Uiteraard kun je variëren met fruit naar keuze.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1742 Hits

Turkse wortel-linzensalade

Turkse wortel-linzensalade

750 gram winterpeen 
250 ml groene linzen
1 flinke ui
1 teentje knoflook
3-4 eetlepels olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel suiker
250 ml kookvocht linzen
1 theel gemalen koriander
verse peterselie
zout en peper

Dit voorjaar waren we in het prachtige Istanbul, waar een bevriend stel dat er gewoond heeft ons 5 dagen op sleeptouw nam. Vaak bestelden zij van de menukaarten voor ons onbekende maar heerlijke hapjes. Wat heb ik er veel geproefd! Meestal kozen ze 4 of 5 gerechten die we dan gezamenlijk deelden. Allergische zoon was niet mee, maar bij alles ging ik automatisch na wat hij mee had kunnen eten. Dat bleek nog best veel te zijn. Een gerecht dat ik zelf uitkoos van een saladebar was deze linzen-wortelsalade, die ik met veel genoegen at. Het bleek een Turkse klassieker, en terug in Nederland prima te maken met ingrediënten uit de supermarkt. Mijn versie vind je hier. Eet hem in combinatie met wat andere hapjes, salades, brood, etcetera. 

Waardeer dit blogbericht:
4
Lees Meer
2679 Hits

Room- en mokkahoorntjes

Room- en mokkahoorntjes

Voor 8 stuks:
Basis:
8 plakjes diepvries bladerdeeg
wat olie om in te vetten, suiker
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom 
2 zakjes Klopfix (slagroomversteviger) 
Extra voor roomhoorntjes:
1 vanillestokje
nog een zakje slagroomversteviger  
Extra voor mokkahoorntjes:
3-4 sticks instant espressopoeder
2 eetlepels suiker

Als kind was ik verliefd op de ouderwetse roomhoorntjes die door mijn ouders helaas uiterst zelden bij de banketbakker werden gehaald. Knapperig zoet met slagroom, en laat die vruchtjes erop trouwens maar lekker zitten… Vorig jaar ontdekte ik in een kookwinkel de benodigde kegelvormige ‘pennen’ voor maar €1,25 per stuk. Ook op internet vind je ze in alle soorten en prijzen. Zo heeft Dille en Kamille ze voor €1,95 per stuk en betaal je bij Cook & Co €4,99 voor 3. De investering (van 8 stuks) meer dan waard, want de baksels die je ermee maakt  toveren een glimlach op ieders gezicht! Je hebt overigens ook een slagroomspuit nodig. Ik maakte twee varianten, beide lekker, maar de mokka is mijn absolute favoriet!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3714 Hits

Zonnige citroentiramisu

Zonnige citroentiramisu

250 ml sojamelk
rasp van 1 citroen
100 gram suiker
1 afgestreken theelepel kurkuma
100 ml citroensap (van ca 2 citroenen)
2 afgestreken eetlepels maizena
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth naturel
100 ml limoncello
2 eetlepels Karvan Cévitam Citroen 
6 biscuits (bv Digestives van Verkade)
evt. munt/citroenmelisse ter garnering

Tiramisu in een zomerse variant, heerlijk romig (door de roomkaas op sojabasis) en toch fris (door de citroenvla). Dit is echt zo'n nagerecht waar ik wel in zou kunnen zwelgen! De prachtig zomerse kleur dankt het aan de kurkuma (of: koenjit). De limoncello-likeur tot slot, geeft het gerecht een licht alcoholische toets. Wil je geen alcohol gebruiken, neem dan een deciliter vrij zoet aangemaakte citroenlimonade (van siroop).

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2700 Hits

Speklapjes met krieltjes uit de oven

Speklapjes met krieltjes uit de oven

1 liter water
750 gram speklapjes
1,5 eetlepel mosterd
1,5 eetlepel honing
750 gram krieltjes (in de schil)







Soms gaat er niets boven een speklapje. Bij voorkeur van de barbecue, zo heerlijk uitgebakken! Maar als het weer dat niet toelaat, is de oven een goed alternatief. Het vlees wordt er mooi bruin en krokant in en het voordeel van dit recept is dat je meteen de krieltjes mee kunt garen, terwijl ze exta smaak krijgen door het druipvocht (lees: vet) van de speklappen. Mocht je toch de barbecue gebruiken, bewaar de speklappen dan voor het laatst, wanneer er alleen nog witgloeiende kooltjes zijn. Zo verbranden ze minder snel door oplaaiend vuur. Hoewel het vlees er misschien onderaan wat donker uitziet op de foto: dat is vooral de gekaramelliseerde honing, geen verkoold vlees. Dat moet je liever niet opeten.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2626 Hits

Maaltijdsalade met chorizo, paprika en aardappel

Maaltijdsalade met chorizo, paprika en aardappel

2 rode paprika’s
1 rode peper
600 gram vastkokende aardappelen
200 gram broccoliroosjes 
200 gram chorizo 
3 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel mosterd
zout en peper



Het wachten is nog steeds op beter weer. Ondertussen halen we maar gewoon het zonnetje in huis. Bijvoorbeeld met deze lekkere salade, die kan dienen als hoofdgerecht voor twee of drie, of als bij- of buffetgerecht voor meerdere personen. Ook erg lekker voor onderweg of bij een picknick. Eet hem bij kamertemperatuur, dan is hij op z'n best. Doe de worst er pas op het laatste moment bij. Is de salade onderdeel van een picknick, neem de uitgebakken chorizostukjes dan dus in een apart bakje mee. In de supermarkt vind je diverse soorten zonder bv. melk en ei, zoals die van onder andere AHAH ExcellentStegemanAH BiologischJumbo en Plus. Check de verpakkingen!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3096 Hits

Havermout-wortelbrood

Havermout-wortelbrood

500 ml havermout
200 gram (grof) geraspte wortel
1 flinke theelepel baksoda
5 eetlepels (zwarte) quinoa
snufje zout
1 eetlepel suiker
2 eetlepels kikkererwtenmeel
2 eetlepels water
1 theelepel (appelcider)azijn
250 ml plantaardige melk
5 eetlepels vloeibare margarine

Deze week weer eens zo'n foto waarvan de aanblik je niet doet vermoeden hoe lekker het gerecht is. Ik noem het brood, maar het heeft wellicht meer een cakeachtige structuur. In ieder geval is het erg lekker en gemakkelijk om eens het gewone brood bij de lunch mee te vervangen, voor 3-4 personen. Zo heb je ook meteen weer wat groente binnen (in Nederland schijnen we daar gemiddeld veel te weinig van te eten) en er hoeft ook geen beleg op. Ik gebruikte winterpeen en zwarte quinoa, maar neem gerust de soort/kleur die je voorhanden hebt. De wortels maken het brood lekker zoetig en smeuïg. De quinoa geeft wat bite. Laat het brood zeker afkoelen tot lauw, dan valt het niet meer zo snel uit elkaar!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3196 Hits

Zalmceviche

Zalmceviche

300 gram zalmfilet, zo vers mogelijk
sap van 2 limoenen
1 theelepel zeezout
1-2 avocado’s (150 gram vruchtvlees)
150 gram verse ananasstukjes
125 gram komkommer (met schil)
kleine rode ui (ca 35 gram)
1 eetlepel jalapeños-schijfjes
1 bosje koriander
1 eetlepel goede olijfolie
exta: tortillachips

Ceviche is een visgerecht dat onder andere wordt gegeten in Peru en Mexico. De vis, die erg vers moet zijn (en verse zalm ruikt nooit vissig!), wordt daarbij enkel ‘gegaard’ in het zure sap van citrusvruchten. Je ziet hem als het ware langzaam 'wit' worden. Door toevoeging van onder andere pepers, sla en avocado krijg je een heerlijk lichte en frisse salade. Ik vind deze versie met ananas erg lekker. Gebruik hem als voorgerecht, bijgerecht, of neem hem mee naar een picknick in kleine afsluitbare potjes. Je kunt de ceviche zo opeten, of oplepelen met tortillachips. Het gerecht is het lekkerst wanneer de salade goed koud, en het weer juist heerlijk zonnig en warm is. Maar of we daar op willen wachten...? 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2819 Hits

Choco-cola-browniecake

Choco-cola-browniecake

250 gram bloem
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
75 gram cacao
1 theelepel baksoda
125 ml zonnebloem- of rijstolie
1 theelepel (appelcider)azijn
1 blikje cola (33cl)
ca 75 gram grof gehakte pure chocolade
Dr. Oetker Minifeest


Op Pinterest kwam ik een zogenaamde veganistische 
two-ingredient chocolate cake tegen, bereid met enkel een pak (eivrije) chocoladecakemix en cola. Dit vroeg natuurijk om nader onderzoek! Razend benieuwd geworden heb ik mijn eigen versie gemaakt. Hiervoor moest ik wel wat meer producten dan de genoemde twee aanschaffen, omdat Nederlandse cakemixen veelal ei bevatten, maar het baksel pakte werkelijk voortreffelijk uit. Die Amerikanen zijn soms zo gek nog niet, dus. De chocoladestukjes zijn optioneel, maar passen erg lekker bij de brownie-achtige substantie. Ook dr. Oetker heb ik er, met zijn melkvrije variant van mini-Smarties, enkel voor de lol bijgehaald: deze geven een zeer feestelijk effect!

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
7083 Hits

Mini-wraps met Mexicaanse vis

Mini-wraps met Mexicaanse vis

Voor 12 stuks:
400-450 gram stevige witvis*
Panko (of ander paneermeel)**
zakje taco kruidenmix (35 gram)
2 limoenen
olie om in te bakken
12 kerstomaatjes
1 bosje koriander
1 eetlepel jalopeno schijfjes
1 pakje mini-wraps (12 stuks)


Zoals beloofd, deze week een lekker hapje voor bij je Salty Dog! Een partysnack voor 12, een voorgerecht voor 4-6, of een hoofdgerecht voor 2 personen. Voor wie geen kant en klare kruidenmix verdraagt: taco-mix kun je ook zelf samenstellen met 4 theelepels milde paprikapoeder, een mespunt chili, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels gemalen koriander, 1/4 theelepel cacao en zout naar smaak. Varieer al naar gelang je allergie toelaat en maak in dit geval 35 gram. Je kunt de visstukjes en kerstomatensalsa een paar uur eerder prima voorbereiden, alleen het bakken van de vis en opwarmen van de wraps moet je vlak voor het serveren doen, maar dat gaat erg snel. 

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
3531 Hits

Salty dog (or a sweet or bitter one if you like...)

Salty dog (or a sweet or bitter one if you like...)

Voor 2 glazen:
1 rode grapefruit
ca 50 ml wodka
theelepel zout
(halve theelepel gerookte paprika)
minstens 4 ijsklontjes
Alcoholvrije variant 1:
ca 100 ml tonic (ipv wodka)
Alcoholvrije variant 2:
ca 100 ml Pickwick green ice tea
  (ipv wodka); suiker (ipv zout) 

In februari schreef ik hoe je een heerlijk (winters) digestief kunt maken van wodka en peer. Nu het weer warmer wordt - en voor wie geen zin heeft om een week te wachten tot er geproost kan worden - is de Salty Dog een andere fijne wodkadrank. Een aperatief weliswaar, maar met vitaminen :-).  En door de verhouding, waarmee ik wat gegoocheld heb tot ik hem perfect vond, is het drankje niet zo zwaar: 1 deel sterkedrank op 2 delen vruchtensap, met als resultaat een fruitig mix om lekker van te nippen. Alsvast ter inleiding voor het gerecht van volgende keer, want daar past het heerlijk bij. Voor de kleintjes en voor wie geen alcohol drinkt zijn er ook feestelijke variaties. Laat de zon nu maar komen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3300 Hits