Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

1 eetlepel olijfolie
1 flinke eetl. fijngesnipperde rode ui
1 teentje knoflook, geperst
125 gram couscous
250 ml kokendhete groentebouillon
2 theelepels limoensap
1 potje gegrilde rode paprika met
    olie en knoflook (AH, 295 gram)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
150 gram scholfilet
olie om in te bakken, zout
1 bakje tuinkers

Verder met het kerstmenu. Dit feestelijke voorgerecht komt door de gekleurde laagjes het mooist tot zijn recht in een (wijn)glas. Wanneer het wat langer staat kan de kleur van de paprika wat in de couscous trekken, maar je kunt het gerecht gerust 's morgens al maken en in de koelkast bewaren. Mits je het maar op kamertemperatuur opdient, om optimaal van de smaken te kunnen genieten. Een gllas droge witte wijn erbij en het diner kan beginnen!  

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5709 Hits

Amuse trio

Amuse trio

Voor de zeekraalsalade met zalm:
50 gram zeekraal
1 citroen
1 eetlepel (zonnebloem)olie
peper
stukje gerookte zalm






Nog maar vier blogs te gaan tot Kerstmis, dus ik begin maar alvast met wat feestelijke hapjes om in de stemming te komen: bietenmousse, mini 'kip-à-l'orange' en zeekraalsalade met zalm. Leuk om een diner mee te beginnen of bij het borrelen. Wanneer je ze alledrie maakt kun je ze zoals op de foto op een etagière zetten, maar per persoon drie verschillende hapjes op een groot bord is ook mooi. En uiteraard kun je er ook gewoon maar één of twee bereiden.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
10672 Hits

Pompoen pancakes

Pompoen pancakes

ca 15 stuks:
275 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
halve theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
halve theelepel gemalen kruidnagel
450 ml soja- of rijstmelk
1 theelepel (appelcider)azijn
450 gram pompoenpuree
30 gram bruine suiker
evt 1 eetlepel vanille-extract

Het laatste pompoenrecept van dit jaar: pannenkoekjes. Substantie en formaat lijken erg op die van Amerikaanse pancakes, vandaar de Engelse benaming hierboven. Ik heb altijd moeite gehad om basispannenkoeken te bakken zonder ei. Ze worden niet goed gaar, ze plakken aan de bodem, worden droog of juist niet gaar, ze breken doormidden, of geven andere misère. Ik blijf uiteraard oefenen (eerlijk gezegd schuif ik het vaker op mijn man af, die het beter afgaat). Maar deze lukten me meteen goed! Het is echt een geduldwerkje omdat ze vrij dik zijn en wat meer garingstijd behoeven, maar je kunt ze goed van tevoren, op een rustig moment van de dag, bakken en wellicht twee of zelfs drie pannen tegelijk gebruiken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5617 Hits

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

kruidige sinaasappels (zie onder)
200 gram speculaasjes
240 gram bloem
1 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
125 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 ml zonnebloem- of rijstolie
300 ml spa rood
1 pakje soja- of rijstslagroom
2 pakjes slagroomversteviger

Morgen zet de Sint alweer voet op Nederlandse bodem. Met Zwarte, Witte en Gekleurde Pieten, als ik het goed heb. Hoog tijd dus voor een heerlijk Sinterklaasrecept! Bestaande uit een dikke smeuïge cakelaag, daarop sinaasappel in gelei, afgedekt met een laag speculaas-slagroom. Hmmmmm... Ik gebruikte deze keer weer eens Rice Whip van Soyatoo (Natuurvoedings(web)winkel), sojavrij dus. En geen zorgen over de wijn: die is nodig voor de smaak, de alcohol vervliegt tijdens het koken. Mocht je geen sinaasappel verdragen, neem dan bijvoorbeeld kersen uit pot of peer uit blik, ca. 375-400 gram uitlekgewicht. Maak de taart een dag van tevoren. Dan is hij goed opgestijfd en hebben de smaken zich goed kunnen ontwikkelen!

Waardeer dit blogbericht:
6
Lees Meer
7294 Hits

'Cheese'burger Japanse stijl

'Cheese'burger Japanse stijl

400 gram rundergehakt van goede kwaliteit
4 eetlepels teriyaki-saus*
4 eetlepels eivrije mayo (bv. Mayolijn van Remia)
1 theelepel wasabipasta
rasp van een derde limoenschil
wat olie om in te bakken
4 Italiaanse (of andere) bollen
4 plakken Wilmersburger cheddar-style
wat verse korianderblaadjes

Makkelijk en super lekker, deze cheeseburger met Japanse twist. Wij eten hem met ingemaakte knapperige Koreaanse groenten (kimchi, een recept waar ik komend jaar nog op terug zal komen), maar in feite is hij met allerlei salades een prima manier om het weekend in te luiden. Je kunt er ook prima mee variëren. Laat de kaas weg en gebruik sla, en plakjes augurk. Wel of geen limoenrasp in de mayo, maar een beetje rijstazijn. Op smaak gebrachte margarine in plaats van mayo. Geen koriander, maar bijvoorbeeld bieslook om te garneren. Of gebakken uiringen. Er is tegenwoordig ook wasabi-rucola te koop, dat zal extra pit geven. Ik neem vaak net wat ik in huis heb, maar zoals hierboven beschreven vind ik de burger het allerlekkerst!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
5793 Hits

Pompoensmoothie

Pompoensmoothie

Voor 3-4 glazen:
250 ml sojadrink naturel
300 gram yoghurtvariatie naturel (Alpro)
200 gram pompoenpuree van
    flespompoen
2 eetlepels ahorn-/of agavesiroop
halve theelepel kaneel
mespuntje gemalen kruidnagel
kwart theelepel gemberpoeder
evt. 1 eetlepel vanille-extract


Een gezonde en lekkere smoothie, met de smaak van de herfst. Vanille-extract is niet per se nodig, maar wel lekker. De mijne staat nu al ruim twee jaar in de koelkast en is lekker donker van kleur en sterk van smaak geworden. Af en toe stop ik er nieuwe (leeggeschraapte) vanillepeulen bij, over van een ander recept, en soms giet ik er wat verse wodka op om al die peulen 'onder water' te houden. Zo houden we het nog wel jaren vol! 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5395 Hits

Griezelig groene cakejes

Griezelig groene cakejes

Voor ca 15 stuks:
250 gram verse spinazieblaadjes
125 ml olie (zonnebloem-, rijst-) 
275 gram bloem
2 eetlepels kikkererwtenmeel + 
  2 eetlepels water
200 gram suiker, zakje vanillesuiker
snufje zout
1 theelepel baksoda
2 theelepels (appelcider)azijn
150 ml spa rood


Bak met je kinderen voor Halloween eens deze griezelig groene cakejes. Niks geen enge kleurstoffen, gewoon zo mooi door toevoeging van een flinke hoeveelheid verse spinazie. Waar je overigens niks van proeft, dus niet verklappen! Versier als zombies of aliens, met gesmolten chocolade en 'Decoratiestiften Kleur' van Oetker. Snuffel ook eens tussen andere taartdecoraties in de supermarkt: van minimarshmallows tot vele soorten sprinkels. Bij onder andere Xenos vind je overigens allerlei betaalbare bakspulletjes en versieringen, zoals spinnenwebwikkels voor om je cupcakes. Neem een zak gewassen spinazie, zo weet je zeker dat er geen zand meer in zit en heb je geen last van overtollig aanhangvocht dat het beslag te nat maakt.



Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
6515 Hits

Pompoen-sinaasappelbroodjes

Pompoen-sinaasappelbroodjes

325 gram bloem
1 theelepel zout
40 gram donkere basterdsuiker
1 zakje gist (7 gram)
30 gram margarine
140 ml handwarm water
150 gram geraspte  rauwe (fles)pompoen
potje sinaasappelmarmelade




De kou heeft nu toch wel zijn intrede gedaan, met temperaturen overdag van onder de 10 graden. Tijd om wat lekkers te bakken. Deze keer nog maar eens een pompoenrecept: zoete broodjes met een vleug sinaasappel. Lekker voor de lunch of bij de koffie. Let er bij het kopen op, dat de pompoen geen zachte plekken heeft. Tussen de 12 en 15 graden kun je hem wel 2 maanden bewaren, op kamertemperatuur enkele weken. Een aangesneden pompoen houd je, goed afdekt met plasticfolie, enkele dagen goed in de koelkast. Maak er dus snel soep, brood, taart, een pastaschotel of een smoothie (recept volgt binnenkort) van. Je kunt ook pompoenstukjes kort blancheren en dan invriezen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4751 Hits

Maaltijdsoep met rode splitlinzen

Maaltijdsoep met rode splitlinzen

Voor 3-4 personen:
1 ui, 2 selderijstengels
2 rode paprika's, 2 tomaten
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma, 1 laurierblad
1 liter groentebouillon (van blokje)
1 kop (250 ml) rode splitlinzen
1 blikje tomatenpuree
125 gram diepvriesspinazie
bosje verse koriander

Linzen, ook zo'n dingetje... Vaak geassocieerd met geitenwollensokken, maar eigenlijk o zo lekker! Met deze splitlinzen (verkrijgbaar in de supermarkt) maak je een heerlijke vegetarische maakltijdsoep voor een vleesloze dag. De splitlinzen vormen een bron van vezels, eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze nog fosfor, magnesium, foliumzuur en verschillende B-vitamines. Ze hebben geen velletje meer, hoeven niet te worden voorgeweekt en ze vallen (net als spliterwten, maar dan veel sneller) helemaal uit elkaar. Variereer eventueel met kruiden en groenten om deze verwarmende soep helemaal aan te passen aan je dieet. Eigenlijk is vooral de komijn een must, wat mij betreft. Laat de kou maar komen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
10365 Hits

Matcha fudge

Matcha fudge

200 gram witte chocolade
1 eetlepel vloeibare margarine
60 gram Tofutti Creamy Smooth naturel
1 eetlepel matcha-poeder +
  een beetje extra voor garnering









Ik zeg alleen maar dit: wanneer je geen koemelk maar wel soja verdraagt, máák deze prachtig-ogende-vól-romige-heerlijke-hemelse-smelt-in-je-mond-witte-chocolade-matcha-fudge! Niet te vaak, dat zou problemen kunnen geven. Maar af en toe. Om jezelf een even echt te verwennen. En verder ben ik stil. Je mag immers niet praten met volle mond... 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
6729 Hits

Pompoenbrood

Pompoenbrood

250 gram bloem
250 gram volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist
20 gram margarine
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 theelepel (appelcider)azijn
350 gram pompoenpuree
     



Prachtig van kleur en subtiel van smaak, dat is dit pompoenbrood. Gemaakt met puree van de gewone kleine oranje pompoen die het hele jaar door verkrijgbaar is in de supermarkt. Hier lees je hoe je deze puree (heel gemakkelijk!) maakt. De pompoen - familie van de courgette, de komkommer en de meloen - is voedzaam, wellicht ontstekingsremmend, bevat volop vitaminen, mineralen en zelfs omega3-vetten (waardoor het tot de zogenaamde brainfoods wordt gerekend, die het denkvermogen bevorderen) en bevat slechts weinig calorieën: 14 Kcal per 100 gam gekookt produkt. Leuk weetje: om 100 gram gekookte pompoen te verbranden moet iemand van 75 kilo ongeveer 12 minuten tv kijken, 1 minuut fietsen, of 2 minuten stevig doorwandelen.

Waardeer dit blogbericht:
6
Lees Meer
5768 Hits

Pompoen cheesecake

Pompoen cheesecake

200 gram koffieleutjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 kuipjes Tofutti creamy smooth original (à 225 gram)
500 gram puree van flespompoen*
110 gram bruine suiker
90 gram kristalsuiker
1 eetlepel maizena
1 eetlepel vanille-extract (of merg van 1 stokje)
1 theelepel kaneel
halve theelepel gemberpoeder
snufje nootmuskaat
snufje gemalen kruidnagel

Bij pompoen denken we altijd aan herfst. Gelukkig is de pompoen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, zowel de gewone, als de flesvariant. Met de puree kun je heerlijke dingen maken, zoals ik komende weken zal laten zien. Te beginnen met een heerlijk cheesecake, die je een dag van tevoren maakt. Puree, de basis van de taart, bereiden kan heel makkelijk. Je kunt een pompoen schillen, ontdoen van zaden en draden, in blokjes snijden en daarna stoven in wat water. Dat is echter nogal bewerkelijk en er gaan goede voedingsstoffen in het water verloren. Liever bereid ik de puree in de oven, omdat de smaak veel geconcentreerder is. Er kunnen ook meteen meerdere pompoenen te gelijk worden gegaard. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
7131 Hits

Bagna cauda

Bagna cauda

3 teentjes knoflook
1 blikje ansjovisfilets in olijfolie (ca 46 gram)
2 eetl. olijfolie (van de ansjovis)
6 eetl. (vloeibare) margarine
4 - 6 soorten groente naar keuze






Bagna cauda, letterlijk 'warm bad', is een Mediterraanse groentendip met ansjovis, die heerlijk is als voorgerecht. Het zorgt voor de broodnodige vezels en vitaminen, maar het is bovenal zeer gezellig en onweerstaanbaar knabbelen! Met de geur en smaak van deze dip waan je je weer even in Italië; het zorgt voor een heuse vakantiestemming, mocht je die alweer kwijt zijn. Neem groenten naar keuze en dieetmogelijkheid; kies minstens vier tot zes soorten. Snijdt bijvoorbeeld smalle (ca. 5 mm) reepjes: paprika, bleekselderij, wortels, venkel of komkommer. Verder kun je ook roosjes broccoli of bloemkool, blaadjes witlof, radijsjes, kerstomaatjes, stevige blaadjes sla en bladpeterselie gebruiken om te dippen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5209 Hits

Haveryoghurt met (bos)vruchten, en/of yoghurtdrink

Haveryoghurt met (bos)vruchten, en/of yoghurtdrink

150 gram (bio) havervlokken
450 ml lauwwarm water
evt. 1 capsule probiotica (drogist)
300 gram vruchten naar keuze (zie onder)
   + evt. extra per garnering
50 - 75 gram suiker, rietsuiker of
   kokosbloesemsuiker



Wow! Het is écht waar! Je kunt zelf heel gemakkelijk plantaardige yoghurt maken met niets dan havervlokken en water. En een hoop geduld, dat dan weer wel, want het duurt minstens een dag of drie. Maar als het eenmaal staat hoef je er eigenlijk niks meer aan te doen. De melkzuurbacteriën in de lucht - en nee, die hebben niks met koemelk te maken - doen het werk en zorgen voor het aanzuren. Behalve dat het goedje wonderbaarlijk lekker smaakt, is het ook nog eens erg gezond. In wetenschappelijke kringen raakt men steeds meer overtuigd dat onze darmen een grote spelen in ons weerstands- en gezondheidsniveau. En laat gefermenteerd voedsel, wat deze 'yoghurt' in feite is, nou boordevol goede bacteriën zitten, die de darmen ondersteunen. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
8992 Hits

Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Voor 6 - 8 stuks:
180 ml plantaardige melk
2 eetlepels appelciderazijn
375 gram volkoren bloem
2 flinke theelepels baksoda
1 eetlepel soja- of kikkererwtenmeel
1 theelepel zout
2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
3 eetl. basilicumpasta (ca half potje)
2 knoflooktenen
aardbeiensalsa (zie onder)

De aardbeientijd is weer zo'n beetje voorbij. Er zit minder smaak aan de vruchtjes en ze zijn niet meer zo zoet. Maar voor deze aardbeiensalsa zijn ze nog prima! Lekker op zelfgebakken, hartige scones. De scone, hier vooral bekend van de 'hight tea' is een klein, vaak zoet (oorspronkelijk Schots) broodje, dat traditiegetrouw met room en aardbeien gegeten wordt in Groot-Brittannië. Maar deze hartige variant mag er ook zijn! In plaats van gist wordt bakpoeder of -soda gebruikt als rijsmiddel. Er is dan ook geen uur nodig om het deeg te laten rijzen, maar even rusten n de koelkast verdient wel aanbeveling. Met volkorenmeel bereid heb je samen met de salsa een volwaardige, gezonde en feestelijke lunch voor 3 tot 4 personen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5447 Hits

Courgettesalade met citrusdressing

Courgettesalade met citrusdressing

1 kg courgettes (ca 3 stuks)
2 eetlepels (olijf)olie
1 sjalotje, scheutje olie
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel sojasaus
1 eettlepel bruine suiker
6 eetlepels water
¼ groentenbouillonblokje
2 theelepels gedroogde munt

Na een vrij sombere, natte week is gelukkig de zomer weer teruggekeerd. Tijd voor nog een fijn saladerecept. Dit courgettegerecht is lekker bij de maaltijd, maar ook als buffetgerecht. Koud smaakt het prima, nog lekkerder is de salade echter wanneer hij nog een beetje lauw is! De dressing is heerlijk op te deppen met vers (af)gebakken knapperig (ciabatta)brood, dus zorg voor een ruime voorraad. Verdraag je geen soja, gebruik dan in plaats van de sojasaus een flinke theelepel umeboshi pasta, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. In plaats van een sinaasappel kun je ook een mineola gebruiken. Maak je de salade een dag van tevoren, haal hem dan op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5842 Hits

Watermeloen-granita met prosecco

Watermeloen-granita met prosecco

Voor 5-6 glazen:
1 dl water
75 gram suiker
geraspte schil en sap van 1 limoen (ca 40 ml)
500 gram watermeloen zonder schil
   (= ca een halve mini-watermeloen)
halve eetlepel gehakt vers muntblad
klein flesje prosecco




Evert is helaas allergisch voor meloen, maar gelukkig vormt watermeloen, die fijne dorstlesser op hete dagen, een uitzondering. En dan kan ik van harte de mini-variant aanbevelen (oa te koop bij AH): heerlijk zoet en met maar heel weinig (ook nog eens eetbare) pitjes. Dit relatief kleintje houdt bovendien in je koelkast niet een hele week je groentenla in gijzeling, want hij is wat sneller op dan de ouderwetse grote. Naast knabbelen aan een halve schijf, stukjes vruchtvlees door je yoghurt roeren of blenderen in een smoothie, is een prettige manier om de watermeloen tot je te nemen om er waterijs van te maken: Italiaanse granita. In feite is een soort slushpuppy, zeker wanneer je er bubbels overheen schenkt. Het ijs is zoet, dus droge prosecco is gewenst.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
6945 Hits

Quinoa salade (met 'yoghurt'saus)

Quinoa salade (met 'yoghurt'saus)

Voor 3-4 personen:
225 gram quinoa
150 gram haricots verts
1 pakje vegetarische Kipstuckjes 
150 gram tofu-feta
120 gram granaatappelpitjes
zakje verse munt (15 gram)
zakje verse koriander (15 gram)
1 avocado, 3 bosuitjes
halve komkommer
halve rode peper
2 eetlepels goede olijfolie

Met deze vegetarische maaltijdsalade kun je alle kanten op wat smaak en dieet betreft. In plaats van quinoa kun je rijst, bulgur of couscous gebruiken. In plaats van de vegetarische 'kipstuckjes' stukjes echte kip. In plaats van granaatappel zijn kleine stukjes sinaasappel ook lekker. De kruiden kun je vervangen door peterselie en basilicum. De boontjes door bijvoorbeeld tuinbonen, of broccoli. Ik bedoel maar... Maar ik maak hem het liefst op deze manier, geserveerd met turks brood (op de markt en in Turkse winkels ook zonder sesam verkrijgbaar) en yoghurtsaus (zie onder). Door de 'kipstuckjes', tofu-feta en saus hoef je aan de salade geen zout meer toe te voegen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
9309 Hits

Milkshake

Milkshake

bevroren  banaan
smaakmaker naar keuze 
soja- of rijstmelk
    (ik gebruik naturel met calcium)








Het lijkt wel of er deze zomer geen soja-ijs in de supermarkt te krijgen is. Zowel bij AH als de Jumbo keek ik mooi op mijn neus... Natuurlijk is er bij de natuurvoedingswinkels wel wat keuze, maar die is niet altijd in de buurt. Sinds ik heb gelezen dat je met bevroren banaan de heerlijkste milkshakes maakt, ben ik dus helemaal blij. Ik was er zelf nooit op gekomen om banaan in te vriezen, laat staan er ijs van te maken. Maar nu heb ik voor warme dagen altijd wel een paar bananen in de vriezer, zo voor het grijpen. Er hoeft er geen suiker te worden toegevoegd, dus het is ook nog eens een gezonde lekkernij waarbij je meteen in je dagelijkse fruitbehoefte voorziet. Er zijn vele smaken mogelijk. Alleen mokka is niet zo lekker.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
12585 Hits

Verfrissende bietensoep

Verfrissende bietensoep

500 gram gekookte bietjes
150 gram komkommer (met schil)
500 ml groentebouillon, afgekoeld
  (gewoon van een blokje)
2,5 eetlepels rode wijnazijn
125 gram Tofutti Sour Supreme*
peper en zout
2 eetlepels vers gehakte dille
2 eetlepels vers gehakte bieslook



Inmiddels kent bijna iedereen de Italiaanse zomerse Gazpacho wel, die heerlijke koude tomatensoep. Maar wist je dat je ook van bietjes een verfrissende gekoelde zomersoep kunt maken? Fantastisch voor iedereen die geen tomaat verdraagt. En voor iedereen die dat wel doet ook trouwens... Je kunt hem als maaltijd eten, met een knapperig stuk brood. Of je schenkt hem in kleine franse wijnglaasjes, als een soort amuse. In ieder geval aan te bevelen op een warme dag! 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5433 Hits

Tofu-Feta

Tofu-Feta

blok tofu naturel (ca 375 gram, bv AH biologisch)
3 eetlepels basilicum-olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel grof zeezout
halve theelepel zout
versgemalen peper naar smaak
1 flinke eetlepel kappertjes



Om maar met de deur in huis te vallen: dit idee is niet van mijzelf. Ik kwam het tegen in een kookboek voor veganisten. Maar ik zag meteen de mogelijkheden en vond het belangrijk om hier te delen. Te vaak heb ik recepten ter zijde moeten schuiven omdat feta-kaas buiten ons bereik lag, jullie kennen het gevoel vast wel. En, het gezegde luidt niet voor niks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En eigenlijk is het zo simpel dat ik niet snap dat ik er zelf niet op gekomen ben. Het is makkelijk te maken en de structuur en smaak komen aardig in de buurt van het echte spul. Even wat voorbereiden, een nachtje of wat in de koelkast en... je hebt, eenmaal geopend, een week om het op te eten.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
8280 Hits

Knapperige zoet-zure groenten

Knapperige zoet-zure groenten

Voor een weckpot van 2 liter:
275 ml appelciderazijn
225 ml van de goedkoopste keukenazijn
sap van 1 citroen
150 gram suiker
3-4 theelepels zout
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
4 eetlepels mosterdzaadjes
4 takjes verse dille
verschillende groenten (zie onder)

Een lekker fris bijgerecht, voor bij allerlei soorten maaltijden in de zomer - barbeques, hapjesbuffetten, curry, of voor mijn part gebakken vis met aardappelpuree - of het hele jaar door bij bijvoorbeeld de nasi. Atjar die je in een potje koopt is vaak stukgekookt, dus probeerde ik zelf maar wat uit. Dat resulteerde in een enorme pot knapperige groenten. Om precies te zijn een weckpot van 2 liter (€4,- bij Blokker). Voor 8 porties ongeveer, maar je kunt natuurlijk ook de helft maken. In zo'n pot blijft het zeker een paar weken goed. Maak je het in een schaal (afgedekt met plastic folie), dan eet je het liever binnen een enkele dagen op. Je kunt allerlei groenten kiezen die je zelf lekker vindt. Radijs in de zomer is fijn; je moet de geur die het afscheidt wel op de koop toenemen,

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
5871 Hits

Zomerse fruitgebakjes met 'lemon curd'

Zomerse fruitgebakjes met 'lemon curd'

Voor 8 stuks:
8 suikerschelpen (Jos Poell)
zomerfruit naar keuze
Voor de 'Lemon Curd':
125 ml soja- of rijstmelk
rasp van een halve citroen
50 gram suiker
driekwart (afgestreken) theelepel kurkuma
50 ml vers citroensap 
1 afgestreken eetlepel maizena

Deze week een tip voor vaderdag (of voor wanneer je maar wilt): vrolijke, snel te bereiden fruitgebakjes. Het kan zo gemakkelijk als je wilt (dus is ook door kleintjes te bereiden). De suikerschelpen koop je in de supermarkt, de receptuur bevat tarwebloem (gluten), plantaardige oliën (palm, raap, kokos), 19% suiker, zout, emulgator (mono- en diglyceride van vetzuren), aroma, voedingszuur (citroenzuur) en kleurstof (caroteen). Uiteraard kun je ze ook zelf maken van bladerdeeg met wat suiker. Dan is het alleen nog een kwestie van vullen. Fruit, met daaronder een bodempje sojayoghurt, -vla of plantaardige slagroom. Of, als het ietsje minder gemakkelijk en snel mag, heerlijk frisse lemon curd-vervanger, zonder melk en ei uiteraard. Zo vind ik ze het allerlekkerst!

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
8576 Hits

Mango lassi

Mango lassi

Voor 3-4 glazen:
300 ml Alpro Mild & Creamy naturel
300 gram vers mangovruchtvlees
   (dus zonder pit en schil) 
handje verse muntblaadjes
1,5 eetlepel (riet)suiker
eventueel 1 dessertlepel rozenwater
250 ml bubbelwater
 



Een heerlijke dorstlesser voor een warme dag. Niet te zoet en de bubbels geven het iets prikkelends. Mango lassi is een drankje uit India en Pakistan op yoghurt-mango-waterbasis. Het rozenwater is niet per se nodig, maar geeft een lekkere toets voor de afwisseling. Je koopt rozenwater bij de toko of de Turkse winkel (en nee, niet bij het Kruidvat, want dat is voor cosmetische doeleinden en  niet geschikt voor consumptie!). Behalve dat het gewoon lekker is, krijg je zo ongemerkt ook flink wat vezels en vitaminen binnen. Met de hoeveelheid suiker kun je varieren, ik vond 1,5 eetlepel op deze hoeveelheid zo'n beetje het minimum. Je kunt ook de Alpro yoghurtvariatie met vanillesmaak nemen. Dan hoef je wellicht minder suiker zelf toe te voegen.   

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
6394 Hits

Trifle met aardbeien

Trifle met aardbeien

100 gram bloem
70 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl zonnebloemolie
10 gram maizena
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
snufje zout
kwart dl sinaasappel- of aardbeienlikeur
1 pakje opklopbare rijst- of sojaroom*
250 gram aardbeien

Trifle - 'niemendalletje' volgens wikipedia -  is een typisch Engels nagerecht, dat oorspronkelijk bestond uit laagjes met sherry besprenkelde cakestukjes, vruchten en custardvla. Tegenwoordig zijn er vele varianten en nu de aardbeientijd weer is aangebroken vind ik deze erg lekker: cake met likeur, slagroom en aardbeien. De supersnelle cake die ik ervoor bedacht, is voldoende voor 8 personen, de rest van het recept is voor 4. Je zou de helft van de cake dus in kunnen vriezen voor later gebruik, maar gewoon opsmikkelen is natuurlijk ook een optie. In een wijnglas ziet het er zeer elegant uit, maar erg imposant wordt het ook in een mooie glazen schaal, in dubbele hoeveelheid. Verdeel daarvoor álle cake over de bodem,

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
9359 Hits