Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

'Cheese'burger Japanse stijl

'Cheese'burger Japanse stijl

400 gram rundergehakt van goede kwaliteit
4 eetlepels teriyaki-saus*
4 eetlepels eivrije mayo (bv. Mayolijn van Remia)
1 theelepel wasabipasta
rasp van een derde limoenschil
wat olie om in te bakken
4 Italiaanse (of andere) bollen
4 plakken Wilmersburger cheddar-style
wat verse korianderblaadjes

Makkelijk en super lekker, deze cheeseburger met Japanse twist. Wij eten hem met ingemaakte knapperige Koreaanse groenten (kimchi, een recept waar ik komend jaar nog op terug zal komen), maar in feite is hij met allerlei salades een prima manier om het weekend in te luiden. Je kunt er ook prima mee variëren. Laat de kaas weg en gebruik sla, en plakjes augurk. Wel of geen limoenrasp in de mayo, maar een beetje rijstazijn. Op smaak gebrachte margarine in plaats van mayo. Geen koriander, maar bijvoorbeeld bieslook om te garneren. Of gebakken uiringen. Er is tegenwoordig ook wasabi-rucola te koop, dat zal extra pit geven. Ik neem vaak net wat ik in huis heb, maar zoals hierboven beschreven vind ik de burger het allerlekkerst!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3455 Hits

Pompoensmoothie

Pompoensmoothie

Voor 3-4 glazen:
250 ml sojadrink naturel
300 gram yoghurtvariatie naturel (Alpro)
200 gram pompoenpuree van
    flespompoen
2 eetlepels ahorn-/of agavesiroop
halve theelepel kaneel
mespuntje gemalen kruidnagel
kwart theelepel gemberpoeder
evt. 1 eetlepel vanille-extract


Een gezonde en lekkere smoothie, met de smaak van de herfst. Vanille-extract is niet per se nodig, maar wel lekker. De mijne staat nu al ruim twee jaar in de koelkast en is lekker donker van kleur en sterk van smaak geworden. Af en toe stop ik er nieuwe (leeggeschraapte) vanillepeulen bij, over van een ander recept, en soms giet ik er wat verse wodka op om al die peulen 'onder water' te houden. Zo houden we het nog wel jaren vol! 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3347 Hits

Griezelig groene cakejes

Griezelig groene cakejes

Voor ca 15 stuks:
250 gram verse spinazieblaadjes
125 ml olie (zonnebloem-, rijst-) 
275 gram bloem
2 eetlepels kikkererwtenmeel + 
  2 eetlepels water
200 gram suiker, zakje vanillesuiker
snufje zout
1 theelepel baksoda
2 theelepels (appelcider)azijn
150 ml spa rood


Bak met je kinderen voor Halloween eens deze griezelig groene cakejes. Niks geen enge kleurstoffen, gewoon zo mooi door toevoeging van een flinke hoeveelheid verse spinazie. Waar je overigens niks van proeft, dus niet verklappen! Versier als zombies of aliens, met gesmolten chocolade en 'Decoratiestiften Kleur' van Oetker. Snuffel ook eens tussen andere taartdecoraties in de supermarkt: van minimarshmallows tot vele soorten sprinkels. Bij onder andere Xenos vind je overigens allerlei betaalbare bakspulletjes en versieringen, zoals spinnenwebwikkels voor om je cupcakes. Neem een zak gewassen spinazie, zo weet je zeker dat er geen zand meer in zit en heb je geen last van overtollig aanhangvocht dat het beslag te nat maakt.



Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4243 Hits

Pompoen-sinaasappelbroodjes

Pompoen-sinaasappelbroodjes

325 gram bloem
1 theelepel zout
40 gram donkere basterdsuiker
1 zakje gist (7 gram)
30 gram margarine
140 ml handwarm water
150 gram geraspte  rauwe (fles)pompoen
potje sinaasappelmarmelade




De kou heeft nu toch wel zijn intrede gedaan, met temperaturen overdag van onder de 10 graden. Tijd om wat lekkers te bakken. Deze keer nog maar eens een pompoenrecept: zoete broodjes met een vleug sinaasappel. Lekker voor de lunch of bij de koffie. Let er bij het kopen op, dat de pompoen geen zachte plekken heeft. Tussen de 12 en 15 graden kun je hem wel 2 maanden bewaren, op kamertemperatuur enkele weken. Een aangesneden pompoen houd je, goed afdekt met plasticfolie, enkele dagen goed in de koelkast. Maak er dus snel soep, brood, taart, een pastaschotel of een smoothie (recept volgt binnenkort) van. Je kunt ook pompoenstukjes kort blancheren en dan invriezen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3137 Hits

Maaltijdsoep met rode splitlinzen

Maaltijdsoep met rode splitlinzen

Voor 3-4 personen:
1 ui, 2 selderijstengels
2 rode paprika's, 2 tomaten
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma, 1 laurierblad
1 liter groentebouillon (van blokje)
1 kop (250 ml) rode splitlinzen
1 blikje tomatenpuree
125 gram diepvriesspinazie
bosje verse koriander

Linzen, ook zo'n dingetje... Vaak geassocieerd met geitenwollensokken, maar eigenlijk o zo lekker! Met deze splitlinzen (verkrijgbaar in de supermarkt) maak je een heerlijke vegetarische maakltijdsoep voor een vleesloze dag. De splitlinzen vormen een bron van vezels, eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze nog fosfor, magnesium, foliumzuur en verschillende B-vitamines. Ze hebben geen velletje meer, hoeven niet te worden voorgeweekt en ze vallen (net als spliterwten, maar dan veel sneller) helemaal uit elkaar. Variereer eventueel met kruiden en groenten om deze verwarmende soep helemaal aan te passen aan je dieet. Eigenlijk is vooral de komijn een must, wat mij betreft. Laat de kou maar komen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
5220 Hits

Matcha fudge

Matcha fudge

200 gram witte chocolade
1 eetlepel vloeibare margarine
60 gram Tofutti Creamy Smooth naturel
1 eetlepel matcha-poeder +
  een beetje extra voor garnering









Ik zeg alleen maar dit: wanneer je geen koemelk maar wel soja verdraagt, máák deze prachtig-ogende-vól-romige-heerlijke-hemelse-smelt-in-je-mond-witte-chocolade-matcha-fudge! Niet te vaak, dat zou problemen kunnen geven. Maar af en toe. Om jezelf een even echt te verwennen. En verder ben ik stil. Je mag immers niet praten met volle mond... 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
4006 Hits

Pompoenbrood

Pompoenbrood

250 gram bloem
250 gram volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist
20 gram margarine
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 theelepel (appelcider)azijn
350 gram pompoenpuree
     



Prachtig van kleur en subtiel van smaak, dat is dit pompoenbrood. Gemaakt met puree van de gewone kleine oranje pompoen die het hele jaar door verkrijgbaar is in de supermarkt. Hier lees je hoe je deze puree (heel gemakkelijk!) maakt. De pompoen - familie van de courgette, de komkommer en de meloen - is voedzaam, wellicht ontstekingsremmend, bevat volop vitaminen, mineralen en zelfs omega3-vetten (waardoor het tot de zogenaamde brainfoods wordt gerekend, die het denkvermogen bevorderen) en bevat slechts weinig calorieën: 14 Kcal per 100 gam gekookt produkt. Leuk weetje: om 100 gram gekookte pompoen te verbranden moet iemand van 75 kilo ongeveer 12 minuten tv kijken, 1 minuut fietsen, of 2 minuten stevig doorwandelen.

Waardeer dit blogbericht:
6
Lees Meer
3747 Hits

Pompoen cheesecake

Pompoen cheesecake

200 gram koffieleutjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 kuipjes Tofutti creamy smooth original (à 225 gram)
500 gram puree van flespompoen*
110 gram bruine suiker
90 gram kristalsuiker
1 eetlepel maizena
1 eetlepel vanille-extract (of merg van 1 stokje)
1 theelepel kaneel
halve theelepel gemberpoeder
snufje nootmuskaat
snufje gemalen kruidnagel

Bij pompoen denken we altijd aan herfst. Gelukkig is de pompoen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, zowel de gewone, als de flesvariant. Met de puree kun je heerlijke dingen maken, zoals ik komende weken zal laten zien. Te beginnen met een heerlijk cheesecake, die je een dag van tevoren maakt. Puree, de basis van de taart, bereiden kan heel makkelijk. Je kunt een pompoen schillen, ontdoen van zaden en draden, in blokjes snijden en daarna stoven in wat water. Dat is echter nogal bewerkelijk en er gaan goede voedingsstoffen in het water verloren. Liever bereid ik de puree in de oven, omdat de smaak veel geconcentreerder is. Er kunnen ook meteen meerdere pompoenen te gelijk worden gegaard. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
4425 Hits

Bagna cauda

Bagna cauda

3 teentjes knoflook
1 blikje ansjovisfilets in olijfolie (ca 46 gram)
2 eetl. olijfolie (van de ansjovis)
6 eetl. (vloeibare) margarine
4 - 6 soorten groente naar keuze






Bagna cauda, letterlijk 'warm bad', is een Mediterraanse groentendip met ansjovis, die heerlijk is als voorgerecht. Het zorgt voor de broodnodige vezels en vitaminen, maar het is bovenal zeer gezellig en onweerstaanbaar knabbelen! Met de geur en smaak van deze dip waan je je weer even in Italië; het zorgt voor een heuse vakantiestemming, mocht je die alweer kwijt zijn. Neem groenten naar keuze en dieetmogelijkheid; kies minstens vier tot zes soorten. Snijdt bijvoorbeeld smalle (ca. 5 mm) reepjes: paprika, bleekselderij, wortels, venkel of komkommer. Verder kun je ook roosjes broccoli of bloemkool, blaadjes witlof, radijsjes, kerstomaatjes, stevige blaadjes sla en bladpeterselie gebruiken om te dippen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3306 Hits

Haveryoghurt met (bos)vruchten, en/of yoghurtdrink

Haveryoghurt met (bos)vruchten, en/of yoghurtdrink

150 gram (bio) havervlokken
450 ml lauwwarm water
evt. 1 capsule probiotica (drogist)
300 gram vruchten naar keuze (zie onder)
   + evt. extra per garnering
50 - 75 gram suiker, rietsuiker of
   kokosbloesemsuiker



Wow! Het is écht waar! Je kunt zelf heel gemakkelijk plantaardige yoghurt maken met niets dan havervlokken en water. En een hoop geduld, dat dan weer wel, want het duurt minstens een dag of drie. Maar als het eenmaal staat hoef je er eigenlijk niks meer aan te doen. De melkzuurbacteriën in de lucht - en nee, die hebben niks met koemelk te maken - doen het werk en zorgen voor het aanzuren. Behalve dat het goedje wonderbaarlijk lekker smaakt, is het ook nog eens erg gezond. In wetenschappelijke kringen raakt men steeds meer overtuigd dat onze darmen een grote spelen in ons weerstands- en gezondheidsniveau. En laat gefermenteerd voedsel, wat deze 'yoghurt' in feite is, nou boordevol goede bacteriën zitten, die de darmen ondersteunen. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
4517 Hits

Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Basilicum-knoflookscones met aardbeiensalsa

Voor 6 - 8 stuks:
180 ml plantaardige melk
2 eetlepels appelciderazijn
375 gram volkoren bloem
2 flinke theelepels baksoda
1 eetlepel soja- of kikkererwtenmeel
1 theelepel zout
2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
3 eetl. basilicumpasta (ca half potje)
2 knoflooktenen
aardbeiensalsa (zie onder)

De aardbeientijd is weer zo'n beetje voorbij. Er zit minder smaak aan de vruchtjes en ze zijn niet meer zo zoet. Maar voor deze aardbeiensalsa zijn ze nog prima! Lekker op zelfgebakken, hartige scones. De scone, hier vooral bekend van de 'hight tea' is een klein, vaak zoet (oorspronkelijk Schots) broodje, dat traditiegetrouw met room en aardbeien gegeten wordt in Groot-Brittannië. Maar deze hartige variant mag er ook zijn! In plaats van gist wordt bakpoeder of -soda gebruikt als rijsmiddel. Er is dan ook geen uur nodig om het deeg te laten rijzen, maar even rusten n de koelkast verdient wel aanbeveling. Met volkorenmeel bereid heb je samen met de salsa een volwaardige, gezonde en feestelijke lunch voor 3 tot 4 personen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3337 Hits

Courgettesalade met citrusdressing

Courgettesalade met citrusdressing

1 kg courgettes (ca 3 stuks)
2 eetlepels (olijf)olie
1 sjalotje, scheutje olie
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel sojasaus
1 eettlepel bruine suiker
6 eetlepels water
¼ groentenbouillonblokje
2 theelepels gedroogde munt

Na een vrij sombere, natte week is gelukkig de zomer weer teruggekeerd. Tijd voor nog een fijn saladerecept. Dit courgettegerecht is lekker bij de maaltijd, maar ook als buffetgerecht. Koud smaakt het prima, nog lekkerder is de salade echter wanneer hij nog een beetje lauw is! De dressing is heerlijk op te deppen met vers (af)gebakken knapperig (ciabatta)brood, dus zorg voor een ruime voorraad. Verdraag je geen soja, gebruik dan in plaats van de sojasaus een flinke theelepel umeboshi pasta, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. In plaats van een sinaasappel kun je ook een mineola gebruiken. Maak je de salade een dag van tevoren, haal hem dan op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3218 Hits

Watermeloen-granita met prosecco

Watermeloen-granita met prosecco

Voor 5-6 glazen:
1 dl water
75 gram suiker
geraspte schil en sap van 1 limoen (ca 40 ml)
500 gram watermeloen zonder schil
   (= ca een halve mini-watermeloen)
halve eetlepel gehakt vers muntblad
klein flesje prosecco




Evert is helaas allergisch voor meloen, maar gelukkig vormt watermeloen, die fijne dorstlesser op hete dagen, een uitzondering. En dan kan ik van harte de mini-variant aanbevelen (oa te koop bij AH): heerlijk zoet en met maar heel weinig (ook nog eens eetbare) pitjes. Dit relatief kleintje houdt bovendien in je koelkast niet een hele week je groentenla in gijzeling, want hij is wat sneller op dan de ouderwetse grote. Naast knabbelen aan een halve schijf, stukjes vruchtvlees door je yoghurt roeren of blenderen in een smoothie, is een prettige manier om de watermeloen tot je te nemen om er waterijs van te maken: Italiaanse granita. In feite is een soort slushpuppy, zeker wanneer je er bubbels overheen schenkt. Het ijs is zoet, dus droge prosecco is gewenst.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
4304 Hits

Quinoa salade (met 'yoghurt'saus)

Quinoa salade (met 'yoghurt'saus)

Voor 3-4 personen:
225 gram quinoa
150 gram haricots verts
1 pakje vegetarische Kipstuckjes 
150 gram tofu-feta
120 gram granaatappelpitjes
zakje verse munt (15 gram)
zakje verse koriander (15 gram)
1 avocado, 3 bosuitjes
halve komkommer
halve rode peper
2 eetlepels goede olijfolie

Met deze vegetarische maaltijdsalade kun je alle kanten op wat smaak en dieet betreft. In plaats van quinoa kun je rijst, bulgur of couscous gebruiken. In plaats van de vegetarische 'kipstuckjes' stukjes echte kip. In plaats van granaatappel zijn kleine stukjes sinaasappel ook lekker. De kruiden kun je vervangen door peterselie en basilicum. De boontjes door bijvoorbeeld tuinbonen, of broccoli. Ik bedoel maar... Maar ik maak hem het liefst op deze manier, geserveerd met turks brood (op de markt en in Turkse winkels ook zonder sesam verkrijgbaar) en yoghurtsaus (zie onder). Door de 'kipstuckjes', tofu-feta en saus hoef je aan de salade geen zout meer toe te voegen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4682 Hits

Milkshake

Milkshake

bevroren  banaan
smaakmaker naar keuze 
soja- of rijstmelk
    (ik gebruik naturel met calcium)








Het lijkt wel of er deze zomer geen soja-ijs in de supermarkt te krijgen is. Zowel bij AH als de Jumbo keek ik mooi op mijn neus... Natuurlijk is er bij de natuurvoedingswinkels wel wat keuze, maar die is niet altijd in de buurt. Sinds ik heb gelezen dat je met bevroren banaan de heerlijkste milkshakes maakt, ben ik dus helemaal blij. Ik was er zelf nooit op gekomen om banaan in te vriezen, laat staan er ijs van te maken. Maar nu heb ik voor warme dagen altijd wel een paar bananen in de vriezer, zo voor het grijpen. Er hoeft er geen suiker te worden toegevoegd, dus het is ook nog eens een gezonde lekkernij waarbij je meteen in je dagelijkse fruitbehoefte voorziet. Er zijn vele smaken mogelijk. Alleen mokka is niet zo lekker.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5547 Hits

Verfrissende bietensoep

Verfrissende bietensoep

500 gram gekookte bietjes
150 gram komkommer (met schil)
500 ml groentebouillon, afgekoeld
  (gewoon van een blokje)
2,5 eetlepels rode wijnazijn
125 gram Tofutti Sour Supreme*
peper en zout
2 eetlepels vers gehakte dille
2 eetlepels vers gehakte bieslook



Inmiddels kent bijna iedereen de Italiaanse zomerse Gazpacho wel, die heerlijke koude tomatensoep. Maar wist je dat je ook van bietjes een verfrissende gekoelde zomersoep kunt maken? Fantastisch voor iedereen die geen tomaat verdraagt. En voor iedereen die dat wel doet ook trouwens... Je kunt hem als maaltijd eten, met een knapperig stuk brood. Of je schenkt hem in kleine franse wijnglaasjes, als een soort amuse. In ieder geval aan te bevelen op een warme dag! 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3565 Hits

Tofu-Feta

Tofu-Feta

blok tofu naturel (ca 375 gram, bv AH biologisch)
3 eetlepels basilicum-olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel grof zeezout
halve theelepel zout
versgemalen peper naar smaak
1 flinke eetlepel kappertjes



Om maar met de deur in huis te vallen: dit idee is niet van mijzelf. Ik kwam het tegen in een kookboek voor veganisten. Maar ik zag meteen de mogelijkheden en vond het belangrijk om hier te delen. Te vaak heb ik recepten ter zijde moeten schuiven omdat feta-kaas buiten ons bereik lag, jullie kennen het gevoel vast wel. En, het gezegde luidt niet voor niks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En eigenlijk is het zo simpel dat ik niet snap dat ik er zelf niet op gekomen ben. Het is makkelijk te maken en de structuur en smaak komen aardig in de buurt van het echte spul. Even wat voorbereiden, een nachtje of wat in de koelkast en... je hebt, eenmaal geopend, een week om het op te eten.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
4533 Hits

Knapperige zoet-zure groenten

Knapperige zoet-zure groenten

Voor een weckpot van 2 liter:
275 ml appelciderazijn
225 ml van de goedkoopste keukenazijn
sap van 1 citroen
150 gram suiker
3-4 theelepels zout
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
4 eetlepels mosterdzaadjes
4 takjes verse dille
verschillende groenten (zie onder)

Een lekker fris bijgerecht, voor bij allerlei soorten maaltijden in de zomer - barbeques, hapjesbuffetten, curry, of voor mijn part gebakken vis met aardappelpuree - of het hele jaar door bij bijvoorbeeld de nasi. Atjar die je in een potje koopt is vaak stukgekookt, dus probeerde ik zelf maar wat uit. Dat resulteerde in een enorme pot knapperige groenten. Om precies te zijn een weckpot van 2 liter (€4,- bij Blokker). Voor 8 porties ongeveer, maar je kunt natuurlijk ook de helft maken. In zo'n pot blijft het zeker een paar weken goed. Maak je het in een schaal (afgedekt met plastic folie), dan eet je het liever binnen een enkele dagen op. Je kunt allerlei groenten kiezen die je zelf lekker vindt. Radijs in de zomer is fijn; je moet de geur die het afscheidt wel op de koop toenemen,

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3542 Hits

Zomerse fruitgebakjes met 'lemon curd'

Zomerse fruitgebakjes met 'lemon curd'

Voor 8 stuks:
8 suikerschelpen (Jos Poell)
zomerfruit naar keuze
Voor de 'Lemon Curd':
125 ml soja- of rijstmelk
rasp van een halve citroen
50 gram suiker
driekwart (afgestreken) theelepel kurkuma
50 ml vers citroensap 
1 afgestreken eetlepel maizena

Deze week een tip voor vaderdag (of voor wanneer je maar wilt): vrolijke, snel te bereiden fruitgebakjes. Het kan zo gemakkelijk als je wilt (dus is ook door kleintjes te bereiden). De suikerschelpen koop je in de supermarkt, de receptuur bevat tarwebloem (gluten), plantaardige oliën (palm, raap, kokos), 19% suiker, zout, emulgator (mono- en diglyceride van vetzuren), aroma, voedingszuur (citroenzuur) en kleurstof (caroteen). Uiteraard kun je ze ook zelf maken van bladerdeeg met wat suiker. Dan is het alleen nog een kwestie van vullen. Fruit, met daaronder een bodempje sojayoghurt, -vla of plantaardige slagroom. Of, als het ietsje minder gemakkelijk en snel mag, heerlijk frisse lemon curd-vervanger, zonder melk en ei uiteraard. Zo vind ik ze het allerlekkerst!

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
5361 Hits

Mango lassi

Mango lassi

Voor 3-4 glazen:
300 ml Alpro Mild & Creamy naturel
300 gram vers mangovruchtvlees
   (dus zonder pit en schil) 
handje verse muntblaadjes
1,5 eetlepel (riet)suiker
eventueel 1 dessertlepel rozenwater
250 ml bubbelwater
 



Een heerlijke dorstlesser voor een warme dag. Niet te zoet en de bubbels geven het iets prikkelends. Mango lassi is een drankje uit India en Pakistan op yoghurt-mango-waterbasis. Het rozenwater is niet per se nodig, maar geeft een lekkere toets voor de afwisseling. Je koopt rozenwater bij de toko of de Turkse winkel (en nee, niet bij het Kruidvat, want dat is voor cosmetische doeleinden en  niet geschikt voor consumptie!). Behalve dat het gewoon lekker is, krijg je zo ongemerkt ook flink wat vezels en vitaminen binnen. Met de hoeveelheid suiker kun je varieren, ik vond 1,5 eetlepel op deze hoeveelheid zo'n beetje het minimum. Je kunt ook de Alpro yoghurtvariatie met vanillesmaak nemen. Dan hoef je wellicht minder suiker zelf toe te voegen.   

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3873 Hits

Trifle met aardbeien

Trifle met aardbeien

100 gram bloem
70 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl zonnebloemolie
10 gram maizena
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
snufje zout
kwart dl sinaasappel- of aardbeienlikeur
1 pakje opklopbare rijst- of sojaroom*
250 gram aardbeien

Trifle - 'niemendalletje' volgens wikipedia -  is een typisch Engels nagerecht, dat oorspronkelijk bestond uit laagjes met sherry besprenkelde cakestukjes, vruchten en custardvla. Tegenwoordig zijn er vele varianten en nu de aardbeientijd weer is aangebroken vind ik deze erg lekker: cake met likeur, slagroom en aardbeien. De supersnelle cake die ik ervoor bedacht, is voldoende voor 8 personen, de rest van het recept is voor 4. Je zou de helft van de cake dus in kunnen vriezen voor later gebruik, maar gewoon opsmikkelen is natuurlijk ook een optie. In een wijnglas ziet het er zeer elegant uit, maar erg imposant wordt het ook in een mooie glazen schaal, in dubbele hoeveelheid. Verdeel daarvoor álle cake over de bodem,

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
5439 Hits

Makkelijke maaltijdsalade voor 2

Makkelijke maaltijdsalade voor 2

Voor 2 personen:
zakje krieltjes (450 gram)
1 blikje tonijnstukken in olie (185 gram)
2 tomaten
stuk komkommer (ca 10 cm)
1 rode (punt)paprika
2 dessertlepels kappertjes
1 zakje gemengde sla (ca 80 gram)




Met een voedselallergie is het soms ook oppassen geblazen met cosmetica. Zo stoppen tandpastafabrikanten (de hemel weet waarom) ei- en/of melkeiwitten in hun producten. Zendium Classic bijvoorbeeld, blijkt ineens beide te bevatten. Vroeger had alleen de Whitener-variant van dit merk dat, dus ik heb steeds gedacht dat we safe zaten. Maar onlangs keek ik zomaar eens op de ingrediëntenlijst en... Bingo! Ondanks Evert's ernstige ei- (en iets minder hevige) melkallergie, heeft hij er gelukkig geen last van. Als ik niet gekeken had, hadden we het nooit geweten. Maar als je na het poetsen vreemde sensaties in je mond krijgt... 't Is maar dat je het weet! En nu, als tegenhanger van dit verontrustende bericht, een vrolijk recept van een simpele maar voedzame maaltijdsalade. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3433 Hits

(Witte) chocoladetaart met sinaasappel

(Witte) chocoladetaart met sinaasappel

200 gram Koffieleutjes
3 eetlepels rijstolie
3 sinaasappels
200 gram witte chocolade
2 eetlepels vloeibare margarine
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth Original
200 gram tofu
50 ml soja cuisine
25 gram cacao- (of carobe)poeder
3 eetlepels sinaasappelmarmelade
40 gram suiker
snufje zout
2 eetlepels sinaasappellikeur
1 pakje plantaardige opklopbare room


Een jaar terug verraste ik mijn man op zijn verjaardag, toen bij zijn thuiskomst de huiskamer in een heuse Duitse Konditorei was veranderd. Maar liefst 5 allergeen-arme (wel sojabevattende) taarten waren er voor bij de koffie, waaronder polentacake, bosvruchtentaartaarbeien cheesecake en een bieten-chocoladetulband. De meeste gasten wilden een proeffestijn: een stukje van elk. Alle baksels werden hogelijk gewaardeerd, maar bijna unaniem werd de Witte chocolade-sinaasappeltaart tot Lekkerst verkozen. En daar was ik het stiekem wel een beetje mee eens. De crispy bodem, de smeuïge chocoladelaag en de frisse sinaasappel vormen een perfecte combinatie. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3863 Hits

Supersnelle romige pastasaus

Supersnelle romige pastasaus

Voor 3 personen:
1 pakje soja- of rijstcuisine (250 ml)
50 ml water
theelepel balsamico-azijn
125 gram Zongedroogde Tomatentapenade 
   (bv versafdeling AH)
4-5 halve zongedroogde tomaten op
    olie
zout en peper 


Deze saus is eigenlijk een beetje uit toeval geboren toen mijn man, in het weekend meestal de kok in huis, op een zondag maar wat uit de kast plukte om een behoorlijke saus voor de linguine met zalm te bereiden. Het bleek super snel klaar en nog lekker ook! En qua smaak en structuur perfect te passen bij de gebakken zalm en gekookte snijbonen. Sindsdien een blijvertje. Linguine is overigens een soort smalle tagliatelle, of platte spaghetti. Je kunt de saus bereiden terwijl pasta en groente op het vuur staan. De vis bak je dan wanneer de saus klaar is.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
4086 Hits

Breekbrood met 'kaas'

Breekbrood met 'kaas'

500 gram volkorenbloem
50 gram margarine
100 ml soja- of rijstcuisine
200 ml handwarm water
1 zakje gistkorrels
1 theelepel zout
1 theelepel honing of suiker
1 eetlepel gedroogde oregano +
   wat extra
100 gram Wilmersburger Pizzatopping
2 eetlepels Grattugiato

Inmiddels heeft de prima (zuivel- en sojavrije) kaasvervanger van Wilmersburger - naast de natuurvoedingswinkels - zijn weg al gevonden naar vele Jumbovestigingen in ons land.  Op de website kun je kijken waar in jouw buurt het verkocht wordt, maar Jumbo zal het produkt op aanvraag sowieso voor je bestellen. Grattugiato, de parmezaan-vervanger in strooibus (voorheen Parmezzano), is te koop via internet. Lekker voor over de pasta, maar ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld dit breekbrood met subtiel kaasaroma. Grattugiato bevat wel soja, maar je kunt het uiteraard ook weglaten. Bestrooi het brood in dat geval met een halve eetlepel bloem met wat zout en oregano erdoorheen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3748 Hits