Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Warme perendrank

Warme perendrank

Voor 2 - 3 personen (0,5 liter):
250 gram handpeer (vruchtvlees,
zonder schil en klokhuis)
1 eetlepel water
1 eetlepel suiker
200 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
kwart theelepel kaneel




Nu de dagen weer korter en kouder worden en de eerste herfststormen zich alweer hebben laten zien, hoor ik veel mensen om me heen opgetogen over hun bekers warme chocolademelk, liefst met slagroom. Inderdaad lekker. Maar wat nu als je geen cacao verdraagt, het niet lust of gewoon een keer wat anders wilt? Dan is dit het perfecte alternatief: warme perendrank met caramel en kaneel. Lekker na een wandeling 's middags, of gewoon 's avonds op de bank. Peer en kaneel zijn een klassieke en lekker herfstige combinatie, maar natuurlijk laat de drank zich ook prima zonder kaneel (voor wie deze specerij niet mag), of zelfs zonder peer, maar dan met appel, bereiden. Voor elk wat wils, dus. En slagroom is hoe dan ook overbodig!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4798 Hits

Peterselie-dillesaus

Peterselie-dillesaus

Voor ruim 3 dl:
eetlepel zout 
90 gram verse peterselie
15 gram verse dille
225 ml soja- of rijstcuisine
2 eetlepels citroensap
1,5 eetlepel vloeibare margarine
zout, peper





Deze zijdezachte romige en kruidige saus wordt koud geserveerd, zoals bijvoorbeeld ravigotte- en remouladesaus, en past heerlijk bij gebakken vis of gebakken aardappeltjes. De gebruikte kruiden zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond! Zowel de peterselie als de dille vormen een goede een bron van vitamine C. Daarbij heeft dille een gunstige werking op de spijsvertering en zou het stofje apigenine in peterselie allergische reacties verminderen; hoe toepasselijk voor deze rubriek! De peterselie wordt voor dit gerecht kort gekookt (ofwel: geblancheerd) om zijn smaak en structuur wat zachter te maken, voor dille is dit niet nodig. Bewaar de saus niet te lang, want dan verkleurt het mooie groen namelijk tot bruinig.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5082 Hits

Indisch vlees

Indisch vlees

500 gram hamlappen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1 rode peper
3 eetlepels olie
1 eetlepel umeboshi- of umepasta
1 eetlepel bruine suiker
halve eetlepel rijstazijn
1 laurierblaadje
halve liter bouillon
100 gram taugé

Dit gerecht trof ik ooit in een blad van een supermarkt, in de tijd lang geleden dat Evert geen soja verdroeg. Omdat het bereid werd met 6 eetlepels ketjap, die een belangrijk deel van de smaak bepaalde, kon ik het destijds dus niet maken. Nu hij al lang en breed wel weer soja kan eten, weet ik inmiddels hoe je de ketjap heel prima kunt vervangen. Met het zuurtje van de rijstazijn, het zoute van de Japanse umeboshipruim (of liever: -abrikoos) en het zoete van de bruine suiker, worden vlees en saus minstens net zo lekker! Umeboshipasta koop je in de natuurvoedings(web)winkel en geeft je gerechten de 5e smaakdimensie (die wordt onderscheiden naast zoet, zout, zuur en bitter), umami: het werkt smaakversterkend en geeft spijzen een kick.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5185 Hits

Boekweit-pompoenkoekjes

Boekweit-pompoenkoekjes

ca. 35 stuks (= twee flinke bakplaten):
350 gram boekweitmeel (bv Koopmans)
175 gram geharde margarine
halve dl soja- of rijstmelk
snufje zout
evt. 1 theelepel koekkruiden
100 gram suiker
100 gram verse pompoen
1 kuipje Dr. Oetker Choco Dip Bruin
of andere (smelt)chocolade


Niets is zo leuk voor kinderen - en volwassenen - als grappige, schattige koekjes bakken, die je ook nog eens lekker op mag smikkelen. Een leuk idee voor de herfstvakantie, zeker in het kader van Halloween, om met je kleintjes aan de slag te gaan in de keuken. Bij kookwinkels en op internet vind je tegenwoordig leuke uitsteekvormen als spookjes, heksenhoeden, vleermuizen en pompoenen. Wie geen gewoon zanddeeg op tarwebasis mag, kan deze (glutenvrije) variant van boekweitmeel eens proberen. De koekjes zijn eerder chewy dan knapperig, maar sowieso erg lekker! Oogjes in verschillende maten kun je vinden wanneer je googelt op 'eetbare suikeroogjes', bij sites als partysweets.nl en moeskasfunhouse.nl.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5277 Hits

Peren-roomtaart

Peren-roomtaart

185 gram snelkook havermout
80 gram harde margarine
90 gram suiker
mespunt kaneel
groot blik halve peren op 
siroop (800 gr)
1 pakje Alpro opklopbare room
500 ml Alpro Mild & Creamy Vanille
1 -2 theelepels kaneel
2 zakjes vanillesuiker
6 blaadjes gelatine

Zomaar ineens schudde ik hem vorig jaar uit mijn mouw, deze heerlijk luchtige variant op de klassieke kwarktaart. Met sojayoghurt in plaats van -roomkaas en havermout in plaats van een tarwekoekjesbodem. Nadat ik hem eenmaal gemaakt en geproefd had, werd ik soms 's nachts wakker met een dwingende behoefte aan een groot gekoeld stuk ervan! Maar goed dat ik hem op zulke momenten niet voor handen had, want een traditie van nachtelijke schranspartijen is snel geboren en, vrees ik, moeilijk weer te stoppen. Maar voor deze lekkernij mag je me 's nachts wakker dus maken! En ach, wat hebben de ingrediënten nou met snoepen te maken? Het is, afgezien van de suiker, in feite gewoon een soort van verantwoord ontbijt, of toetje. Waarom maak ik hem eigenlijk niet vaker?

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4970 Hits

Kipnuggets

Kipnuggets

kleine theelepel zout
3 flinke theelepels uienpoeder
2 eetlepels (mais)meel
halve tot 1 eetlepel kurkuma
snufje chilipeper
4 flinke eetlepels polenta (grove
maisgries)
2 eetlepels zonnebloemolie
500 gram kipfilet



Kurkuma, ook wel gemalen geelwortel, koenjit of turmeric genoemd is een fijne specerij. Soms gebruik ik kurkuma voor de typische, milde smaak, in currymengsels is het vaak een hoofdbestanddeel, maar vaker nog voeg ik het toe om een gerecht warmte (en daarmee bedoel ik geen scherpte) te geven. Het is niet goed uit leggen, maar dat is precies wat het doet , want wanneer je het proeft weet je waarschijnlijk exact wat ik met deze warmte bedoel. En dan gebruik ik het ook graag om een andere reden. Kurkuma geeft namelijk een prachtige, appetijtelijke, goudgele kleur aan je gerecht. De foto die je hier ziet geeft exact weer wat je ermee kunt bereiken. Mooie bijkomstigheid is dat het poeder wordt verondersteld zeer gezond te zijn. En in de toko is het heel goedkoop!

Getagged in:
Kip
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5156 Hits

Geroosterde groenten

Geroosterde groenten

3 tomaten
1 aubergine
1 courgette
half doosje champignons
1 ui
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
2 eetlepels goede olijfolie
evt. 2 eetlepels balsamicoazijn
zout en peper
evt. verse basilicum

Dit gerecht is lekker, makkelijk te bereiden en geschikt voor alle seizoenen! Bovenstaande ingrediënten zijn maar een leidraad, in feite kun je ook 1 of 2 soorten groenten nemen, maar een 'gemengde' salade is natuurlijk wel erg lekker. Ook kun je variëren met andere groenten, als venkel, rode ui, gele of groene paprika en maiskolven (in schijven van ca 2 cm dik). Soms doe ik er ook sperziebonen door, maar die kook ik dan apart om ze er later doorheen te scheppen. Er zijn eigenlijk maar een paar regels. De stukken groente mogen niet te klein zijn. En zorg dat ze op de ovenplaat niet op elkaar liggen tijdens het roosteren, anders worden ze gestoofd en papperig! Dus, maak je een grotere hoeveelheid, doe dat dan in meerdere keren. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4212 Hits

Chocolade-kersencakejes

Chocolade-kersencakejes

Ca. 12 stuks
200 gram bloem
50 gram cacaopoeder
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (zuiveringszout)
driekwart theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml vloeibare margarine 
200 gram suiker
potje (350 gram) kersen zonder pit 

 

De mevrouw die ik drie jaar lang wekelijks als vrijwilliger bezocht is deze zomer overleden. Ze was aan de rolstoel gekluisterd, 87 jaar oud, al 6 jaar weduwe en ernstig ziek, maar het was ongelofelijk hoe opgewekt en vrolijk ze altijd bleef. Een voorbeeld voor velen. Ze was erg actief, naaide nog veel kleding zelf, kreeg computerles en zat nooit stil. Mijn woensdagmiddagen zijn nu vreemd kaal en leeg. Hoewel ik altijd 'U' ben blijven zeggen, voelde ze als mijn woensdagmiddagvrien- din. We dronken koffie, kletsen honderd-uit, gingen op pad naar het winkelcentrum in de wijk en maakten samen de puzzel en het cryprogram uit de krant. We hadden dezelfde humor en lachten wat af! Ik genoot van haar verhalen over vroeger, over haar klein- en achterkleinkinderen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4812 Hits

Hot Dogs à la Choucroute

Hot Dogs à la Choucroute

Per persoon:
ca. 150 gram zuurkool
laurierblaadje
3-4 verse knakworsten
2 pistoletjes
mosterd






Als ik ergens van gruwel dan is het wel van knakworst uit blik. Die sponzige, weke massa, gans onsmakelijk vind ik het, en ik eet ze dus ook niet! Heel anders is het met de verse knakworsten, die tegenwoordig in veel supermarkten op de vleeswarenafdeling te vinden zijn, of in het koelvak tussen de ham/spekreepjes. Vrij van koemelk, ei en veel andere allergenen. En, ook belangrijk: ze doen kun naam eer aan door te knákken bij elke hap, ze zijn sappig van binnen en goed gekruid. Wel duurder dan hun blik-broertjes, maar dat zijn ze ook zeker waard. Ik herinner me dat we, toen ik een jaar of 10 was, wel eens naar de Vogeltjesmarkt in Antwerpen gingen. Na het bekijken van alle kraampjes...

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5164 Hits

Iced Cappuccino

Iced Cappuccino

Voor 1 glas (ca. 200 ml):
Iced Cappuccino:
1 shotje espresso
(ca. 25 ml, van een zakje of uit de machine)
150 ml koude sojamelk naturel, 
4  ijsblokjes
Iced Chococino:
vervang de naturel sojamelk
(of een deel daarvan) door
een variant met chocoladesmaak

Nog even lekker nazomeren met een ijskoud drankje, nu de temperatuur - hoera! - weer wat gestegen is. Koffie! Hoewel ik zelf niet allergisch ben voor melk, hou ik het net zo lief bij soja. In Nederland is het nog zoeken naar tentjes waar ze Soja Latte of Soja Cappuccino verkopen. Bij Bagels & Beans, Starbucks en een handjevol andere gelegenheden kun je gelukkig al terecht, maar meestal is het flink zoeken geblazen. In het buitenland, zoals Engeland en Duitsland, is dat al heel anders. Al jaren scoren we daar zonder probleem cappuccino's op sojabasis, en dit jaar in Berlijn vonden we zelfs een zaak waar ze nog veel meer koffiespecialiteiten met soja aanboden.  Zoals Iced Cappuccino. Dit is mijn versie ervan, maar hij smaakt wat mij betreft hetzelfde.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4690 Hits

Tijgerkoek

Tijgerkoek

chocotopping*
250 gram banaanvruchtvlees
250 gram bloem, gezeefd
250 gram suiker
2 theelepels baksoda 
kwart theelepel zout
180 ml soja- of rijstmelk
1,5  theelepel (appelcider)azijn
60 ml rijst- of zonnebloemolie
1 theelepel vanille extract (of het merg van 1 stokje)

Uit eigen ervaring, maar vooral ook uit gesprekken met allergiepatiënten, weet ik dat qua eten het gemis aan 'normaal' gebak het allergrootst is. Koemelk-, ei- en nootvrije taarten, koekjes, cakes en ook desserts, ze lijken onbereikbaar, zeker aangezien ze vrijwel niet in de winkel te koop zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig erg veel met soja, maar wie de pech heeft ook dáár niet tegen te kunnen moet echt goed zoeken. Helaas zijn vervangende producten als yoghurt en roomkaas nog steeds alleen op sojabasis te verkrijgen. Gelukkig is er wel cuisine en opklopbare room (onder andere op rijst-, kokos- en haverbasis), en daar kom je ook een heel eind mee! Om het voor de soja-allergischen onder ons...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4658 Hits

Zomercocktail mét en zonder

Zomercocktail mét en zonder

Per glas
Met alcohol:
halve limoen
2 cl gembersiroop (Conimex)
1 cl suikersiroop (Monin)
4-5 ijsblokjes
5 cl witte rum (Havana Club)
spa rood
Zonder alcohol:
halve limoen
4-5 ijsblokjes
5 cl suikersiroop
1 dl sterke jasmijnthee (koud)
spa rood

Ik weet niet wat het is met gember, maar het is een vreemd goedje. Ik heb het lang niet kunnen waarderen, maar nu vind ik het toch wel lekker: zoetzuur, geconfijt of in roerbakschotels. Het is zoet en scherp tegelijk en het heeft vele mogelijkheden. Op mijn vakantie in Berlijn dronk ik bij het Aziatisch-Vietnameze restaurant Royals & Rice (waar je overigens prima allergeenvrij kunt eten) een heerlijke GinGer-cocktail, met versgesneden gemberreepjes. Geïnspireerd heb ik thuis een variant met gembersiroop gemaakt, een kruising tussen de inmiddels bekende Mohito en deze GinGer. Mijn niet alcoholische cocktail is geïnspireerd op de limonade die we er dronken, uit suikerpotjes met deksel nota bene, hoe origineel!   

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4875 Hits

Appel-bramen crumble

Appel-bramen crumble

klein scheutje olie
75 gram (volkoren)bloem
75 gram havermout
50 gram bruine suiker
70 gram (vloeibare) margarine 
3 friszure appels
150 gram bramen





Een simpel te maken en heerlijk toetje. Zeker wanneer je het serveert met een bolletje zuivel-, gluten- en sojavrij ijs van Professor Grunschnabel. Erg smakelijk bij deze crumble is hun Kyoto & Murasaki-ijs op basis van cranberry, cassis en frambozen met citrus en winterse specerijen (zie foto). Op de website vind je de circa 140 verkooppunten die Nederland rijk is; in de winkel kun je dan de ingrediënten bekijken (of vraag deze op via de website). Bij gebrek aan witte bloem heb ik voor mijn crumble volkorenbloem gebruikt en dat is me eigenlijk prima bevallen. Lekker verantwoord, net als de havermout. Het leuke vind ik dat de kleur van de bramen in de appels trekt, die daardoor mooi lichtroze worden.   

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4643 Hits

Choco-rotsjes

Choco-rotsjes

100 gram chocolade- (of carobe)reep*
60 gram gepofte tarwe- of kamutkorrels 
of Rice Krispies








Jaren ben ik op zoek geweest naar Rice Krispies: gepofte rijstkorrels in een knapperig, zoet jasje. Ik heb bij vele supermarkten gekeken, maar ik vond alleen ontelbaar veel varianten, waaronder die met chocola eromheen en dus met melkbestanddelen in de receptuur. Terwijl ik me van vroeger toch echt de eenvoudige variant herinnerde. Blijkbaar grijpt Nederland in het schap liever naar cereals die bol staan van suiker en kleurstof. Vandaag trof ik echter, zomaar bij Albert Heijn weer dozen aan van het merk Kellogg's. Zou ik al die tijd niet goed gekeken hebben? Inmiddels had ik mijn recept echter al verwezenlijkt met gepofte tarwe (De Halm) en gepofte kamut (Lima), beide te koop bij de Natuurvoedingswinkel en met weinig toevoegingen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5724 Hits

Citroenbouillon met griesmeel

Citroenbouillon met griesmeel

1 liter kippenbouillon
60 gram griesmeel*
3 eetlepels citroensap
flinke hand platte peterseliebladeren








 

 

In verband met mijn eigen vakantie dit keer geen inleidend praatje maar wel een zomers soepje!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4627 Hits

Filorolletjes met lamsgehakt en spinazie

Filorolletjes met lamsgehakt en spinazie

Voor 20 stuks:
10 plakjes filodeeg (diepvries)*
olijfolie
300 gram verse spinazie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
400 gram lamgsgehakt
theelepel gedroogde mint
0,5 theelepel gemalen komijn
snuf cayennepeper en kaneel
kleine theelepel zout

Om dit recept, dat al een tijdje in mijn brein had liggen rijpen, uit te proberen, toog ik naar mijn vertrouwde AH voor lamsgehakt of desnoods -lapjes die ik zelf zou kunnen malen. Echter, geen lam te bekennen. Op naar het winkelcentrum verderop. De Jumbo had enkel een paar lamskoteletjes, de Keurslager alleen (diepgevroren) koteletten. En tot slot de Plus: nul komma nul, niënte, nada lamsvlees in de schappen. Het verkoopt niet, legden diverse medewerkers mij uit. Nou zet ik het hier ook niet wekelijks op tafel, maar een beetje vreemd vond ik het wel, om niet te zeggen hoogst vervelend. Dus heb ik op internet naar een Turkse slager gezocht en ik kwam terecht bij een fantastische supermarkt, slechts 15 minuutjes rijden bij mij vandaan.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5132 Hits

Kipspiesjes

Kipspiesjes

500 gram kipfilet
1,5 eetlepel honing
3 eetlepels zonnebloemolie
2 knoflookteentjes
0,5 dl citroensap
0,5 - 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes
1 theelepel zout




Er zijn mensen die bij elke zonnige dag boven de 20 graden met blij gemoed de barbecue aansteken. Ikzelf vind dat teveel gedoe. Het opwarmen - de temperatuur is immers pas goed als de kooltjes wit liggen te verassen - duurt langer dan het garen van dat stukje vlees zelf. Of zouden zij telkens een heuse schranspartij houden, met vier of vijf stukken elk? Wat me doet denken aan een sketch van Brigitte Kaandorp van lang geleden, over een Vleesfeest, maar dit terzijde. Zo'n vleesfeest vind ik eens per jaar misschien leuk, maar ik hou het normaal gesproken liever bij een wat meer bescheiden hoeveelheid. De hier behandelde kipspiesjes kun je dan ook zowel op de barbecue, als in de grill- of koekenpan, of onder de grill van de oven garen.

Getagged in:
Kip
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4833 Hits

Aardappelsalade

Aardappelsalade

800 gram biologische vastkokers
takje munt
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels (balsamino)azijn
1 teentje knoflook
rasp van een halve citroen
2 eetlepels citroensap
half bouillonblokje*
theelepel mosterd
vers gehakte bieslook


In het zuiden van Duitsland, waar mijn moeder vandaan komt, serveren ze heerlijke aardappelsalade. Niet, zoals wij hier gewend zijn, flintertjes pieper verdronken in een mayo-saus, maar kostelijke, nog als aardappel herkenbare plakken. De aardappels worden pas na het koken geschild. Er bestaat zelfs een speciale driepoot om ze op vast te prikken, zodat je je niet brandt. Dan worden ze in plakjes gesneden en op gevoel aangemaakt met een fijn gesnipperd uitje, olie, azijn, zout en vers gemalen zwarte peper. En heel voorzichtig omgeschept, zodat de plakjes intact blijven. Helaas is het mijzelf nooit echt gelukt om de authentieke smaak te verkrijgen. Te veel of te weinig ui, een verkeerd ras aardappelen, ik mis net de kennis en kunde die mijn moeder gelukkig wel heeft.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5445 Hits

Mexicaanse rijst

Mexicaanse rijst

Voor 3 personen:
1 pak meergranenrijst (275 gram)
3 eetlepels olie
300 gram kippendijfilet
1 ui, 1 teentje knoflook
1 rode paprika, 1 gele paprika
150 gram diepvrieserwtjes
half zakje (20 gram) fajita seasoning mix*
4 tomaten
1 klein blikje maïs
scheutje citroensap
bosje verse koriander

Mag iets 'eenpansgerecht' heten wanneer je een deel ervan (de rijst in dit geval) in een tweede pan gaart? Omdat alles hier samen eindigt in één kookpot neem ik maar gewoon de vrijheid: Dit eenpansgerecht ziet er supervrolijk uit en smaakt bijzonder lekker. Het is voldoende voor 3 personen, maar als onderdeel van een maaltijd met voor- en nagerecht zeker ook voor 4. De receptuur leent zich prima om wat te spelen met de ingrediënten en is aldus aan te passen aan diverse allergieën. De meergranenrijst (met gerst, tarwe en wilde rijst) is feestelijk, maar uiteraard kun je ook gewone witte of zilvervliesrijst gebruiken. Als je geen tomaten verdraagt kun je in plaats daarvan een extra paprika toevoegen, of bijvoorbeeld champignons meebakken. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
5763 Hits

Margarita coupe

Margarita coupe

1 kuipje Tofutti Creamy Smooth
Original (à 225 gram)
75 gram cuisine
75 gram suiker
1 limoen (3 eetl sap + de schil)
3 eetlepels tequila
1,5 eetlepel triple sec*
4 digestive biscuits (Verkade) 
2 theelepels zout



Ik ben dol op een cocktail op zijn tijd, vooral de fruitige, minder zoete varianten als mojito en capirinha vind ik lekker in de zomer. Nadeel is dat ze soms behoorlijk hard aankomen. Met dit toetje heb je echter wel de lusten, maar niet de lasten van de drank. Het ziet er feestelijk uit, het heeft echt de maragarita-smaak, maar in feite krijg je maar iets meer dan een eetlepel drank binnen per persoon. En dat is ook wel eens prettig. Het blijft natuurlijk (qua smaak ook) een toetje voor volwassenen, voor kinderen kun je de drank bijvoorbeeld vervangen door gepureerde aardbei. Pas dan eventueel de hoeveelheid suiker wat aan naar smaak. Er kan eigenlijk niets mis gaan met de bereiding en het is ook nog eens zo gepiept!   

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4462 Hits

Cordon Bleu

Cordon Bleu

4 rib- of haaskarbonades
(niet te dun)
4 plakken yorkham
4 eetlepels geraspte Wilmersburger
of een andere kaasvervanger
wat olie of margarine om in te bakken






Er komt langzaamaan steeds meer keuze in zuivelvrije kaasvervangers. Tofutti bijvoorbeeld bestaat al erg lang, maar de allerlekkerste die ik tot nu toe proefde is die van het betrekkelijk nieuwe Wilmersburger. Geen rare scherpe bijsmaakjes, sojavrij, en het ruikt, oogt en proeft werkelijk als hollandse kaas! Op hun website staan verkooppunten vermeld, en je kunt de kaas ook bij diverse webwinkels bestellen. Goed nieuws is echter, dat inmiddels enkele reguliere supermarkten (op dit moment Marqt en Jumbo) de 'kaas' in hun assortiment hebben, of op aanvraag kunnen leveren. Er staat ons koemelkmelkallergischen nog weinig in de weg om volop te experimenteren. Zo at ik nu al een paar keer met veel genoegen een Cordon Bleu.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5112 Hits

Bosvruchtentaart zonder bakken

Bosvruchtentaart zonder bakken

150 gram biscuits
75 gram vloeibare margarine
1 blik vlaaifruit bosvruchten
700 gram Alpro yoghurt- 
variatie Blauwe Bosbes
6 blaadjes witte gelatine (dr. Oetker)
verse bosvruchten naar keuze
ter garnering




De eerste taart die ik leerde maken nadat Evert's allergie geconstateerd was, was appeltaart, waarbij ik de roomboter door margarine verving. Maar de eerste taart die ik echt zelf bedacht, was mijn zuivelvrije variant op kwarktaart, die verbazend goed uitpakte. Destijds, nu 15 jaar geleden, gebruikte ik  Alpro Yofu Bosvrucht, maar die is er inmiddels niet meer. Nu neem ik de Blauwe Bosbes Yoghurtvariatie in beker, die net zo goed werkt. Ook in de smaken kers- en perzik is de taart een succes. Pas dan echter het vlaaifruit (kersen respectievelijk perzik uit blik in plakjes) en de garnering aan. In feite maakt de maat van je springvorm niet uit. Neem je een kleinere, zoals hier op de foto (20 cm), dan wordt de taart wat hoger, maar 24 cm doorsnee is ook prima. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
7638 Hits

Citroenlimonade met munt

Citroenlimonade met munt

Voor een flinke kan:
halve citroen
takje munt
1,5 dl citroensiroop
1,25 liter water







Er komen tropische dagen aan dit Pinksterweekend, dus een verfrissend drankje gaat er vast wel in! Deze zomerse dorstlesser kreeg ik eens bij mijn buurvrouw en sindsdien is het op warme dagen favoriet hier in huis. Ideaal voor een lome middag in de hangmat, in de achtertuin of bij de maaltijd. Natuurlijk kun je de limonade zoeter maken door er meer siroop in te doen, maar dat is een kwestie van smaak; ikzelf vind hem zoet minder verfrissend. Het is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens feestelijk uit in een mooie kan met ijsblokjes. In een handomdraai gemaakt en het kost niet veel, zeker wanneer je zelf munt in de tuin hebt staan. Laat de zomer maar komen... 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5210 Hits

Kip tandoori met frisse 'yoghurt'saus

Kip tandoori met frisse 'yoghurt'saus

2,5 dl Alpro Mild & Creamy naturel
sap van 1 citroen
2 theelepels gemalen komijn
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
0,5 tot 1 theelepel chili/cayennepeper
halve theelepel gemalen kruidnagel
2 eetlepels milde paprikapoeder
kwart theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zout
4 kipfilets (500 - 600 gram)
pitabrood, saus*, partjes citroen

Enkele weken terug constateerde ik tot mijn blijdschap dat de soja'yoghurt' in pak van Alpro, Mild & Creamy naturel, minder zoet geworden is. Hoera! Dat opende weer perspectieven, want ik wilde al zolang een keer met yoghurt koken! Zo hebben we al die tijd Idiase kip tandoori moeten mijden, terwijl dat me juist zo lekker leek. Ik ben meteen aan de slag gegaan en het resultaat is fantastisch. Tandoori kip wordt (liefst een nacht) gemarineerd in yoghurt met kruiden en daarna geroosterd. Het wordt in India niet geserveerd met rijst, dat is weer iets dat wij westerlingen erbij bedacht hebben. Naanbrood bevat helaas veelal melkeiwitten van yoghurt, maar met pitabrood of bv Roti Indonesia en de saus* heb je  een heerlijke maaltijd.

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
6723 Hits

Volkorenbrood met rijst

Volkorenbrood met rijst

100 gram geurige rijst (pandan, basmati)
500 gram volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 eetlepel honing
2,5 theelepels zout
100 ml soja- of rijstcuisine
175 ml handwarm water





Er is de laatste tijd een hoop gedoe over brood. Tarwe zou slecht zijn voor je buik en je gewicht, en spelt het antwoord op alle problemen. Massa's mensen bekeren zich dus tot het speltbrood, met als gevolg dat er een spelttekort dreigt te ontstaan, in ieder geval tot de volgende oogst, en dat de prijzen de pan uitrijzen. Ik ben meestal wat terughoudend wanneer het zulke hypes betreft. Gezond verstand lijkt mij doorslaggevender dan wat een gezondheidsgoeroe de wereld in slingert. Kun je niet tegen tarwe, en merk je dat je er inderdaad moe van wordt, dat je buik ervan opzet of pijn gaat doen, ja dan kan er spake zijn van een intolerantie of wellicht allergie en moet je na onderzoek door en overleg met een arts tarwe zeker laten staan. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5100 Hits