Aardappelpizza met paddenstoelen

3 eetlepels olijfolie
2 theelepels gedroogde tijm
600 gram vastkokende aardappelen
1 theelepel grof zeezout, peper
350 gram gemengde paddenstoelen
75 gram gerookt ontbijtspek

 

 





De eerste paddenstoelen zijn alweer gesignaleerd. Ik vind het wonderlijke dingen. Het idee dat schimmels zomaar in je tuin, op het gazon of in het bos de mooiste en tot de verbeelding sprekende vormen aannemen. Want niet voor niets worden ze geassocieerd met kabouters en elfjes. En ze zijn er ook - hoepla - inééns, met vele tegelijk. Vandaar het gezegde natuurlijk: als paddenstoelen uit de grond schieten. Jaren terug liep ik met Evert elke herfst met een boekje op zak om boleten en zwammen te determineren. We bekeken steel, hoed en via een spiegeltje ook de lamellen. Maar het viel nog niet mee, zelfs met foto's en beschrijvingen waren we vaak niet zeker, laat staan dat we ons eraan zouden wagen ze aan te raken of op te eten. 

Afgezien van het feit dat plukken en vernielen hoe dan ook uit den boze is. Paddenstoelen zijn dus moeilijk te herkennen. De vliegenzwam is een van de weinige die je er wel zo uitpikt, daar hadden we ons boekje niet voor nodig. Dat werd uiteindelijk dan ook alleen nog maar gebruikt om elkaar de vreselijkste beledigingen naar het hoofd te slingeren: Jij, kleverige knolamaniet! Schubbige boschampignon! Slijmerige blekerik! Kleine stinkzwam! Violette knotscantharel! Bruine ringboleet! Baardige melkzwam! Want zo prachtig als deze natuurverschijnselen zijn, zo komisch zijn vaak hun benamingen. Voor het consumeren verlaten we ons echter maar gewoon op de groenteboer. Zo weet ik zeker dat ik geen hallucinaties krijg en geen vergiftiging riskeer.

Het recept van deze week - met paddenstoelen uiteraard! - is genoeg voor twee grote of drie wat kleinere eters. Maar met een stukje vlees erbij, of als onderdeel van een uitgebreider menu met voor- en nagerecht, is het vast voldoende voor 4. Geef er sowieso een groene salade bij, bijvoorbeeld van verse bladspinazie. Neem liefst biologische aardappelen, omdat ze met schil en al verwerkt worden. Wat de paddenstoelen betreft heb ik gebruik gemaakt van kastanjechampignons, verse shitake en oesterzwammen, maar er zijn ook leuke kant-en-klare seizoensmengsels te koop. Geen paniek als de 'pizza' niet in mooie punten op het bord belandt. Dat is geen mislukking van jouw kant, maar eenvoudigweg een consequentie van dit recept. De pizza ziet er echter voor het aansnijden mooi uit en lekker is hij zeker! Aan de slag dus...

Verwarm de oven voor op 240 graden. Teken op bakpapier de omtrek van een groot bord (zo'n 30 cm doorsnee) en leg dit (niet uitgeknipt!) op een bakplaat. Meng de olie met de tijm in een kommetje. Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (ca 2 mm). Dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Leg er dakpansgewijs  ringen van en vul hiermee de voorgetekende cirkel. Dep nogmaals droog en gebruik een deel van de tijmolie om de aardappelplakjes met een kwastje in te vetten. Sprenkel er het zout over en wat versgemalen peper. Bak de 'bodem' nu 15 minuten bovenin de hete oven. Snijd intussen de paddenstoelen in plakjes en het ontbijstpek in stukjes. 
Verdeel eerst de helft van het spek over de halfgare aardappelbodem. Beleg met de paddenstoelplakjes (laat een stukje aardappelrand vrij aan de buitenszijde) en garneer met de rest van het spek. Kwast het laatste beetje tijmolie over de bovenlaag uit en bak nog een kwartier in de oven, bovenin.