Abrikozenbavarois

3 blaadjes gelatine 
125 ml droge witte wijn
1 potje goede abrikozenjam
     (250 gram, bv Bonne Maman)
1 pakje zuivelvrije opklopbare room







Een kennis attendeerde mij erop dat deze kookblog relatief veel zoetigheden als taart en desserts bevat. Ik legde haar uit dat dat niet per ongeluk is. Een gezonde maaltijd kun je meestal nog wel op tafel zetten zonder koemelk, ei en noten. Maar met gebak en nagerechten is het vaak flink zoeken. Juist hieraan bestaat bij veel allergiepatiĆ«nten een grote behoefte. Ook zij willen af en toe wat feestelijks voor hun neus, en even naar de bakker lopen is er echt niet bij. Ditmaal dus weer een kerstig,  zijdezacht dessert, dat kan worden bereid met opklopbare sojaroom (Alpro) of rijstroom (Soyatoo). Simpel, met weinig ingrediĆ«nten, maar erg lekker!

Week de gelatine een paar minuten in ruim koud water. Breng 4 eetlepels van de wijn in een pannetje aan de kook en haal van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los op in de hete wijn. Laat even staan. Klop intussen de slagroom stijf. Spatel voorzichtig eerst de abrikozenjam en dan de wijn erdoor en tot slot in een dun straaltje ook het iets afgekoelde wijn-gelatinemengsel. Schep in mooie glazen of coupes en laat afgedekt in de koelkast zeker 4 uur opstijven.

Foto: Janeczka Milton