Appel-bramen crumble

klein scheutje olie
75 gram (volkoren)bloem
75 gram havermout
50 gram bruine suiker
70 gram (vloeibare) margarine 
3 friszure appels
150 gram bramen





Een simpel te maken en heerlijk toetje. Zeker wanneer je het serveert met een bolletje zuivel-, gluten- en sojavrij ijs van Professor Grunschnabel. Erg smakelijk bij deze crumble is hun Kyoto & Murasaki-ijs op basis van cranberry, cassis en frambozen met citrus en winterse specerijen (zie foto). Op de website vind je de circa 140 verkooppunten die Nederland rijk is; in de winkel kun je dan de ingrediĆ«nten bekijken (of vraag deze op via de website). Bij gebrek aan witte bloem heb ik voor mijn crumble volkorenbloem gebruikt en dat is me eigenlijk prima bevallen. Lekker verantwoord, net als de havermout. Het leuke vind ik dat de kleur van de bramen in de appels trekt, die daardoor mooi lichtroze worden.   

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een niet te grote ovenschaal licht in met wat olie. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en de schil en snijd de partjes nogmaals in de lengte door. Verdeel deze achtsten over de bodem van de ovenschaal en strooi de bramen erover. Weeg in een kom bloem, havermout, suiker en margarine af en meng deze met de vingertoppen tot een kruimelige massa, waarin de bloem helemaal is opgenomen. Strooi over het fruit en zet de schaal in de oven. Bak in 35 minuten knapperig en gaar. Verdeel over 4 kommetjes en eet heet, lauw of koud, al dan niet met ijs.