Bananen-eclairs

Bananen-eclairs

Voor 12 stuks:
4 plakjes bladerdeeg 
1 pakje cuisine
2 zakjes vanillesuiker
15 gram custardpoeder*
3 eetlepels water
1 pakje plantaardige opklopbare room 
2 zakjes (Klopfix) slagroomversteviger
ca 2 bananen (36 plakjes)
1 pakje witte glazuur (dr. Oetker, 125 gr) 
halve theelepel kurkuma
evt. 20 gr gesmolten chocolade*

En dan nu, best voor last, deze Verrukkelijk Lekkere bananen-eclairs! Voor de paasdagen, maar vooral ook nú erg leuk en troostrijk om te maken. Je kent ze vast wel, die langwerpige geglazuurde soezen met zoete zachte vulling. In feite is soezendeeg zonder ei niet te bereiden, maar met doodgewoon bladerdeeg - indien nodig ook gluten-/tarwevrij verkrijgbaar- kom je een heel eind in de richting. Zeker als je de soezen een dag laat staan (al zal dat niet meevallen). Eclairs met banaan, banketbakkersroom en slagroom zijn een klassieker, en ogen door het gele glazuur lekker vrolijk.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat het bladerdeeg een fractie ontdooien en snijd elke plak in 3 stroken van 4 cm. Snijd de uiteinden wat rond af (gebruik evt. een glaasje als mal) en leg de stroken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ongeveer 15 minuten gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen.
Bereid intussen de banketbakkersroom. Breng hiervoor cuisine in een pannetje aan de kook met vanillesuiker. Roer custardpoeder met water tot een glad papje. Schenk al roerend met een garde bij de hete cuisine en laat nog 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken. Laat staan tot gebruik, roer af en toe door om vel-vorming te voorkomen tijdens het afkoelen.
 * Je kunt de banketbakkersroom maisvrij bereiden door ca. 20 gram rijstmeel te gebruiken in plaats van custardpoeder. De room blijft dan wel wit.
Klop de plantaardige 'slagroom' met slagroomversteviger op volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet tot gebruik in de koelkast. 
Snijd voorzichtig het afgekoelde bladerdeeg horizontaal doormidden, over de breuklijn die door het bakken zichtbaar is geworden. 
Knip de glazuurverpakking open en knijp de inhoud in een kommetje. Verwarm dat in een pan met een laagje water op het vuur (niet laten koken), onder af en toe roeren. Meng er, wanneer de substantie licht vloeibaar geworden is, de kurkuma goed door (voor de zonnige kleur). Zet een taartrooster op een oude krant om druppels op te vangen. Schep boven de pan over alle bovenkantjes glazuur, laat afdruipen en daarna goed drogen op het rooster. Je kunt ze tot slot eventueel nog versieren met wat gesmolten chocolade. 
Nu kun je de eclairs gaan opbouwen. Snijd 36 plakjes banaan van ca een halve cm dik. Duw de bodems een beetje plat vanbinnen, zodat ze hol zijn. Roer de banketbakkersroom nog even goed los en verdeel een flinke dessertlepel over elke bladerdeegbodem. Beleg met 3 banaanplakjes, boetseer er 3 flinke theelepels ‘slagroom’ op en dek af met de geglazuurde bovenkantjes. 

Bewaar de eclairs in de koelkast. Ze zijn heerlijk knapperig als je ze meteen opeet. Wanneer ze een dagje staan word het deeg zacht en daardoor meer soes-achtig. Beide hogelijk aan te bevelen!

Foto: Petra Schuster

 

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Koude komkommersoep
Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan...

Gerelateerde post