Roomijs met bramen- (of andere) jam

Voor 6 personen: 
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom
   (Alpro, Soyatoo)
125 gram (bramen)jam
175 ml zuivelvrije gecondenseerde
melk
evt. verse vruchtjes ter garnering





Half jaren '70 trok ons gezin aan het eind van de zomer regelmatig de bossen in om bramen te pukken. Met een flinke emmer - of twee, drie - en blauw-paarse handen en monden, keerden we dan huiswaarts, waar ijverig potten jam en gelei, flessen sap en taarten van de donkere vruchten werd gemaakt. Tegenwoordig koop ik ze wel eens in de supermarkt, waar ze waanzinnig duur en eigenlijk vaak niet eens lekker zo zijn. Meestal dan ook alleen ter garnering. Zoals bij dit ijs, dat ik mijn familie voorschotelde. 'Wat lekker! Hoe krijg je dat zo romig? Zelfs met echte slagroom wordt het altijd keihard.' Tja, de sleutel is de gecondenseerde melk. Die zorgt ervoor dat de substantie, zelfs zonder roeren, niet kristalliseert.

Hier lees je hoe je het kleverige goedje kunt maken van soja- of rijstmelk en wat je er nog meer mee kunt doen.

Maar nu het ijs, dat qua substantie en romigheid niet onderdoet voor bijvoorbeeld Hertog:
Klop de room op volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Doe de gecondenseerde melk erbij en klop nog even door met de mixer. Spatel er tot slot luchtigjes de jam doorheen. Doe de massa in een afsluitbare bak en laat zeker 6 uur in de vriezer staan. Tussendoor roeren is niet nodig!