Broodje varkenshaas (op z'n Vietnamees)

1 stuk varkenshaas (300 - 350 gram) 
1 stengel sereh (citroengras)
1 dessertlepel kurkuma
2 theelepels vijfkruidenpoeder
wat grof zeezout, 1 theel. rietsuiker
3 dessertlepels vissaus
1 flinke wortel + 1 komkommer
sap van een halve limoen
4 (afbak)stokbroodjes
1 eetlepel zonnebloemolie
evt. eivrije mayo (bv Remia Mayolijn)
wat smeermargarine 
1 eetlepel sojasaus

Eet je melk-, ei-, pinda- en nootvrij en ben je dol op de Aziatische keuken? Dan is het eet-lees-boek
Uit liefde voor Vietnamvan Truong Thi Quyên wellicht iets voor jou! Bovengenoemde allergenen komen er nauwelijks in voor. Wel wordt veel gebruik gemaakt van soja- en vissaus. Met soja- en visallergie is dat natuurlijk niet te doen, maar moet je bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren mijden, zoek dan een variant vissaus die hier vrij van is. Sesamolie lijkt me door iedere olie te vervangen.


Een variatie op één van de recepten uit het boek, vind je dus hier. Makkelijk, en het hapt echt heerlijk weg. Voor de lunch bijvoorbeeld, maar in feite is een broodje met evt. een nagerecht ook voldoende als avondmaaltijd. Het vlees en de groenten moeten even marineren, dus prepareer die een uur of twee vantevoren:

Twee uur van te voren: Snijd het vlees in plakken van 1 cm. Hak de helft van de sereh-stengel fijn en meng, met kurkuma, de helft van het vijfkruidenpoeder, een snufje zeezout en 2 dessertlepels vissaus door de het vlees. Zet afgedekt in de koelkast. Schil de wortel met een dunschiller en was de komkommer goed. Snijd de de komkommer doormidden. Trek nu met een kaasschaaf dunne linten van de komkommerhelften en de wortel. Besprenkel met een theelepel zeezout, suiker en limoensap. Meng door elkaar en laat staan tot gebruik.

Bak het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de groenten uitlekken in een zeef.
Bak het vlees met de rest van het citroengras (fijngehakt) enkele minuten in de olie in een flinke koekenpan, om en om. Bestrooi met resterend vijfkruidenpoeder (1 theelepel) en vissaus (1 dessertlepel) en schep goed om. Draai het vuur uit.
Snijd de broodjes open. Besmeer één helft met mayo, de andere met margarine. Beleg met de wortel- en komkommerreepjes en verdeel het vlees hierover. Besprenkel tot slot met wat sojasaus.