Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

60 gram suiker
100 gram tijgernotenmeel*
25 gram cacaopoeder
40 gram geharde margarine
1 pakje kookpudding
     chocoladesmaak 
40 gram pure chocolade 
600 ml plantaardige melkErg grappig: zandhappen (of in goed Engels: ‘eat dirt’). Het idee zag ik op internet en ik maakte er een variant zonder én met tarwe op. De eerste met tijgernotenmeel, waarbij je je niet moet laten afschrikken door de naam; de tijgernoot heeft namelijk geen enkele verwantschap met noten. Het is het knolletje van een bepaalde soort cypressengras. De smaak is zeer neutraal, de structuur iets vezelig. Het meel geeft daardoor aan dit recept een nog mooiere illusie van zand. 

Om het 'zand' te bereiden: verwarm de oven voor op 150°C en beleg een bakplaat met bakpapier. Smelt de margarine (niet bruin laten worden). Doe suiker, tijgernotenmeel en cacaopoeder in een kom en giet de margarine erover. Meng/wrijf nu met de vingertoppen tot je een kruimelig geheel hebt dat eruit zit als zand (of koffiedrab). Spreid in een dunne laag uit over het bakpapier. Bak een kwartier in het midden van de oven en laat afkoelen. Het ‘zand’ is goed voor zeker 8 porties, je kunt het bewaren in een afgesloten bakje, en bij allerlei soorten toetjes of ijs serveren.
Maak intussen de pudding. Meng het puddingpoeder met zes eetlepels van de 'melk' en roer hiervan een glad schenkbaar papje. Breng de rest van de drank met de (in stukjes gebroken) chocolade aan de kook. Roer steeds goed over de bodem om aankoeken te voorkomen. Neem de pan het vuur, schenk er al roerend met de garde het aangelengde puddingpoeder bij. Zet terug op het vuur en laat (al roerend) nog twee minuten zachtjes doorkoken. Verdeel over 4 kommetjes of glazen en laat afkoelen.
Strooi een laagje 'zand' over de pudding en garneer met wat blaadjes groen (bv munt), of eetbare bloemen. (Snoep)wormen van Haribo of een Gloeiwormen van Jamin geven - zeker voor kinderen - ook een leuk effect, als je ze er voor een stukje insteekt!

*Variatie met tarwe:
Gebruik tarwebloem in plaats van tijgernotenmeel. Neem in dit geval 60 gram margarine, in plaats van 30 gram.

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
0
Krieltjessalade
Rode bietenspread

Gerelateerde post