Duivekater

500 gram bloem
1 zakje droge gist 
geraspte schil van 1 citroen
80 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
kwart theelepel zout
100 ml zonnebloem- of rijstolie
200 ml soja- of rijst-, of havermelk (lauwwarm)


Nog maar 4 blogs te gaan voor Kerstmis, dus ik begin alvast met de feestrecepten! Om te beginnen een fijn brood voor kerstontbijt of -brunch: duivekater. Ik ken het sinds mijn vroegste jeugd, omdat mijn vader uit de Zaanstreek komt waar deze lekkernij zijn oorsprong vindt. Ieder jaar in december stond het op tafel, en ik ben er nog steeds dol op. Jumbo had een tijdje een variant zonder melk en ei in het assortiment, dat was erg prettig, maar helaas is het recept sinds een aantal jaren gewijzigd. Tja, dan maken we hem toch gewoon zelf...? 


Zeef de bloem in een mengkom en roer er gist, citroenrasp, (vanille)suiker, zout en olie door. Voeg al roerend langzaam de melk toe en bewerk tot een samenhangende bal. Kneed ongeveer 10 minuten, tot een mooi zacht deeg. Of laat de keukenmachine in 2 minuten het werk doen. Zet de deegbal afgedekt met folie in een kom 1 tot 2 uur te rusten, tot het deeg in volume verdubbeld is. 
Sla de lucht uit het gerezen deeg en kneed even goed door. Verdeel in drie gelijke stukken (à ca 300 gram) en rol van elk een sliert van ca 40 cm lang. Vlecht samen tot een mooi brood. Leg op een bakplaat met bakpapier. Dek af met een vochtige theedoek en laat nog een minuut of 20 narijzen. 
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk het brood met wat plantaardige melk en bak in 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Foto: Mattie Aarts