Koken met Yvonne

Spareribs

Spareribs

1 kg spareribs
1 blikje tomatenpuree
3 eetlepels sojasaus
4 eetlepels ahornsiroop/honing
2 knoflooktenenLaatst moest ik weer denken aan een oude Axe-reclame: Man ligt half bloot op bed in hotel. Sprinklerinstallatie treedt in werking. Man is in mum van tijd doorweekt. Komen er van alle kanten plots dames met flessen Axe doucheschuim tevoorschijn en beginnen hem daarmee in te zepen. Verzucht Evert, destijds twee jaar oud: "Lékker, hè!?" Tja, dat krijg je als je de eczeem- en droge huid van je allergische kind dagelijks met een vette creme moet masseren. Maar dan wel met een geurloos goedje, om de huid zo min mogelijk te prikkelen. En dat is maar gelukkig ook, want ik heb het niet zo op alles wat naar parfum riekt. Mensen met zo'n walm om zich heen, daar word ik niet blij van. Een frisse zeep of licht geurende bodylotion kan ik dan nog wel waarderen. 

Maar ik ruik liever andere dingen. Zoals vers gemaaid gras. Een dennenbos. Koffie. Brood. Of gebraden of gegrild vlees! Deze spareribs kunnen behalve op de barbecue ook gewoon in de oven worden bereid. Net zo makkelijk. En ze verspreiden dan in huis een geur waar ik wel blij van word! Dit recept is voldoende voor drie personen, of voor vier wanneer je de maaltijd uitbreidt met wat meer bijgerechten. In plaats van ahornsiroop kun je overigens ook 3 eetlepels honing gebruiken.

Meng de marinade in een afsluitbare doos of plastic zak door tomatenpuree, sojasaus, ahornsiroop en de uitgeperste of fijngesnipperde knoflooktenen door elkaar te husselen. Doe de ribstukken er bij, zorg dat het vlees aan alle kanten door de marinade wordt bedekt en leg het afgesloten in de koelkast, minstens een middag maar een nachtje is ook fijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een grote ovenschaal met een rooster. Bij gebrek aan een rooster kun je de bodem van de schaal kriskras beleggen met vorken (met de tanden naar beneden), zodat het vlees niet direct contact maakt. Haal de sparerib-lappen uit de marinade, smeer alle achtergebleven marinade er over uit en leg ze op het rooster. Bak nu in een half uur gaar en keer de spareribs halverwege.

Waardeer dit blogbericht:
0
Havermout crackertjes
Druivenbrood

Gerelateerde post