Filorolletjes met lamsgehakt en spinazie

Voor 20 stuks:
10 plakjes filodeeg (diepvries)*
olijfolie
300 gram verse spinazie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
400 gram lamgsgehakt
theelepel gedroogde mint
0,5 theelepel gemalen komijn
snuf cayennepeper en kaneel
kleine theelepel zout

Om dit recept, dat al een tijdje in mijn brein had liggen rijpen, uit te proberen, toog ik naar mijn vertrouwde AH voor lamsgehakt of desnoods -lapjes die ik zelf zou kunnen malen. Echter, geen lam te bekennen. Op naar het winkelcentrum verderop. De Jumbo had enkel een paar lamskoteletjes, de Keurslager alleen (diepgevroren) koteletten. En tot slot de Plus: nul komma nul, niënte, nada lamsvlees in de schappen. Het verkoopt niet, legden diverse medewerkers mij uit. Nou zet ik het hier ook niet wekelijks op tafel, maar een beetje vreemd vond ik het wel, om niet te zeggen hoogst vervelend. Dus heb ik op internet naar een Turkse slager gezocht en ik kwam terecht bij een fantastische supermarkt, slechts 15 minuutjes rijden bij mij vandaan.

* Ik gebruik hier Easy Bakery Filo Bladerdeeg uit de diepvries in de supermarkt, een verpakking van 225 gram (2 x 5plakjes).   

 Misschien lag het ook aan het zonnige weer, maar ik waande me op vakantie tussen al die exotische producten en de overwegend Turkse cliëntele. Hier ga ik absoluut vaker komen, al is het maar om een beetje rond te snuffelen. Neem ik meteen weer wat lamsgehakt mee, voor deze overheerlijke, knapperige rolletjes... 

Haal het filodeeg tijdig uit de vriezer (zeker twee uur vantevoren) en laat het volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Was de spinazie goed of koop een verpakking met reeds gewassen bladeren. Snipper de uit fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een flinke pan en fruit ui en knoflook enkele minuten. Voeg de spinazie toe en stoof 5 minuten mee, blijf omscheppen tot alles geslonken is. Breng op smaak met wat zout en peper en laat tot gebruik uitlekken in een zeef.
Meng mint, komijn, cayennepeper, kaneel en zout door het gehakt en vorm 20 dunne worstjes van zo'n 10 cm lang. Zet tot gebruik in de koelkast.
Druk het overtollige vocht uit de spinazie en vorm er 20 hoopjes van.
Filodeeg droogt erg snel uit en dan kun je er niks meer mee. Het handigst is dus om wat je niet op dat moment gebruikt onder een vochtige theedoek te laten liggen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Open de eerste verpakking met 5 vellen en snijd deze door, zodat je 10 stroken van ca 12 bij 22 cm overhoudt. Zet een kommetje olijfolie met een kwastje klaar. Neem de eerste strook deeg (laat de rest dus onder de natte doek liggen) en leg aan de onderzijde een hoopje spinazie. Trek uit tot een 'streep', leg daar een gehaktworstje op en klap beide lange zijden over de vulling een cm naar binnen. Kwast het deeg lichtjes in met olie en rol nu losjes op. Kwast ook de bovenzijde nog in met olie en leg op een bakplaat met bakpapier. Maak na 10 rolletjes de tweede verpakking deeg open en herhaal. 
Bak de rolletjes in ca 15 - 20 minuten knapperig en gaar! Zowel warm als koud erg leker, als voorgerecht of als snack!