Halloweencakejes met pompoen

350 gram pompoenblokjes*
350 gram bloem
200 gram suiker
1 zakje bakpoeder (of 1 theelepel
    baksoda en 1 theelepel azijn)
2 theelepels koek- of speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
kwart theelepel zout
300 ml soja-, rijst- of havermelk
120 ml rijst- of zonnebloemolie
2 eetlepels ahornsiroop 
poedersuiker

Zin om wat lekkers te bakken? Maak eens pompoencakejes. Lekker herfstig, en voor 31 oktober natuurlijk erg leuk om ze speciaal te decoreren. Zoek op internet naar 'halloween sjabloon' en je vindt allerlei leuke plaatjes om met poedersuiker figuren te maken. Mijn recept is goed voor ruim 20 cakejes. *Ik gebruik diepvriespompoen - gewoon van Albert Heijn - maar met verse kan het natuurlijk ook, al moet die iets langer stoven om zacht te worden. In plaats van ahornsiroop kun je ook gewone stroop gebruiken.

Kook de pompoenblokjes in een minuut of tien zachtjes gaar in een bodempje water. Laat uitlekken en pureer met de staafmixer (of prak fijn met een vork). Verwarm de oven voor op 175 graden en zet alvast papieren cakevormpjes in een muffinblik. Zeef in een grote kom bloem en bakpoeder en roer er suiker, koekkruiden, kaneel en zout door. Meng in een andere grote kom olie met sojamelk, ahornsiroop en pompoenpuree. Roer dit in ongeveer drie delen door het bloemmengsel, telkens tot al het vocht is opgenomen en uiteindelijk een mooi beslag ontstaat. Vul hiermee de cakevormpjes voor tweederde, en bak in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. 

Snor een griezelig sjabloon op, en garneer met poedersuiker door een theezeefje. Laat de cakejes wel eerst hélemaal afkoelen, anders smelt de suiker!

Dit recept versceen eerder op 25 oktober 2013.