Hartige maismuffins (12 stuks)

300 gram maismeel*
50 gram maizena
2 theelepels baksoda
1 theelepel zout
80 ml zonnebloemolie
1 pakje soja- of rijstcuisine
75 ml water
2 theelepels (appelcider)azijn
2 bosuitjes, in ringetjes
1 rode puntpaprika, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
1 blik mais (300 gram), uitgelekt

In feite is mais een graansoort, maar het wordt meestal gegeten als groente. Het meel zorgt voor een prachtige gouden kleur bij het bakken. Het is van nature glutenvrij en geschikt voor zowel zoete als hartige baksels. De maizena werkt in deze muffins als bindmiddel, maar de muffins blijven wel een beetje kruimeliger dan wanneer je met glutenhoudend graan werkt. Dat is voor de smaak echter geen probleem!

* Maismeel koop je in natuurvoedings(web)winkels. Je kunt ook een deel van het meel door het grovere polenta vervangen, voor een iets andere structuur. In het gerecht op de foto gebruikte ik een mengsel van 175 gram maismeel en 125 gram polenta. Dat laatste is – evenals baksoda – ook te koop bij de supermarkt.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de muffinvorm met 12 holtes licht in met olie. 

Meng meel, maizena, baksoda en zout in een kom. Giet olie en cuisine erbij en roer tot een massa zonder klontjes. Voeg het water en de azijn toe en roer met een lepel tot een mooi beslag. 
Meng de groenten door het beslag. Verdeel over de 12 holtes en bak in 25 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Laat vervolgens afkoelen in de vorm. Verwijder voorzichtig met een theelepeltje.

Foto: Mattie Aarts