Havermout-wortelbrood

500 ml havermout
200 gram (grof) geraspte wortel
1 flinke theelepel baksoda
5 eetlepels (zwarte) quinoa
snufje zout
1 eetlepel suiker
2 eetlepels kikkererwtenmeel
2 eetlepels water
1 theelepel (appelcider)azijn
250 ml plantaardige melk
5 eetlepels vloeibare margarine

Deze week weer eens zo'n foto waarvan de aanblik je niet doet vermoeden hoe lekker het gerecht is. Ik noem het brood, maar het heeft wellicht meer een cakeachtige structuur. In ieder geval is het erg lekker en gemakkelijk om eens het gewone brood bij de lunch mee te vervangen, voor 3-4 personen. Zo heb je ook meteen weer wat groente binnen (in Nederland schijnen we daar gemiddeld veel te weinig van te eten) en er hoeft ook geen beleg op. Ik gebruikte winterpeen en zwarte quinoa, maar neem gerust de soort/kleur die je voorhanden hebt. De wortels maken het brood lekker zoetig en smeuïg. De quinoa geeft wat bite. Laat het brood zeker afkoelen tot lauw, dan valt het niet meer zo snel uit elkaar!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een brownievorm of ovenschaal (ca 400 cm2) in met wat olie. Spoel de quinoa goed in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken. Meet de havermout af in een maatbeker, doe in een blender of keukenmachine en maal in enkele seconden tot meel. Doe over in een mengkom en roer er eerst alle droge ingredienten (inclusief wortel en quinoa) door. Plens er dan in één keer water, azijn, melk en margarine bij en roer tot een beslag. Schep dit in de ingevette vorm, verdeel gelijkmatig en bak in een half uur gaar in het midden van de oven.