IJskoffie De Luxe

Voor 4 glazen:
400 ml sterke koffie
1 pakje opklopbare room
750 ml soja ijs vanille*
4 scheutjes chocoladesiroop
mokkaboontjes ter garnering




*In de tijd dat ik dit recept bedacht, zo'n 4 jaar geleden, was er met wat moeite koemelkvrij roomijs te vinden op basis van soja. Inmiddels zijn er ook ijssoorten te koop op basis van rijst (Rijstijs vanille-choco van Naturativa en Vanille rijstmelkijs van BonIce) en kokos (Snow White van Professor Grunschnabel). Kijk maar eens in het diepvriesvak van de betere natuurvoedinggszaken of Ekoplaza (voor de rijstmelkvarianten), of gewoon in de supermarkt (voor Prof. Grunschnabel). 

Zet de koffie (4 kopjes espresso) en laat afkoelen. Zet in de koelkast tot gebruik. Klop de slagroom in een paar minuten op met de mixer. Schep 2 - 3 bolletjes ijs in elk glas. Giet er de afgekoelde koffie overheen. Schenk in elk glas een scheutje chocoladesiroop en dek af met een flinke toef geklopte room. Garneer met wat mokkaboontjes. Ook met nog enigszins lauwe koffie is het erg lekker, het plaatje wordt wat minder fraai maar het laat zich dan makkelijk mengen tot een heerlijke koffie-shake, die de  Frappuccino (Frozen Cappuccino) van Starbucks naar de kroon steekt!