Kimchi

Kimchi

1 Chinese kool
2 eetlepels zout
halve winterpeen
ca 2/3 rettich
4 bos- of lenteuitjes
2 à 3 knoflooktenen
5 cm verse gember
theelepel chilipepervlokken
1 eetlepel sojasausOm het nieuwe jaar een beetje gezond te beginnen, is het misschien leuk om kimchi te bereiden:  een Koreaans gefermenteerd groentegerecht vol goede bacteriën, die volgens de overlevering - en ook steeds meer volgens de huidige wetenschap - de gezondheid en weerstand gunstig beïnvloeden. Het is super makkelijk, het enige wat je hoeft te doen is zout en eventueel een beetje gefermenteerd product toe te voegen, en de tijd en reeds aanwezige bacteriën doen de rest. Normaliter wordt kimchi bereid met vissaus, maar hoewel ik dat heus lekker vind in bepaalde dressings, vind ik het hier zo overheersend dat het mijn eetgenot verpest. Daarom kies ik voor (gefermenteerde) sojasaus van Kikkoman, uit het welbekende gestroomllijnde flesje met de rode dop. 

Eet de kimchi als bijgerecht, als tussendoortje of bijvoorbeeld bij een Japanse burger. Dit recept is goed voor minstens 10 porties. Je hebt er overigens een goed schone weckpot van 2 liter een een houtel pollepel voor nodig.

Snijd de kool in stukken van zo'n 5 bij hooguit 5 centimeter. Doe in een grote kom, meng met de hand het zout erdoor en laat een kwartiertje staan. Het zout zal dan vocht aan de kool onttrekken, dat we straks nodig hebben. Prepareer intussen de andere ingrediënten. Rasp de winterpeen grof, evenals de rettich. Snijd het wit van de uitjes in ringetjes en het groen, wat grover, in schuine repen. Schil de gember en knoflooktenen en hak fijn.  
Knijp met de handen wat extra vocht uit de kool. Doe dan alle ingrediënten behalve de sojasaus erbij. Hevel het groentemengsel over in de weckpot (met de hand gaat dit het gemakkelijkst), meng de sojasaus door het overgebleven vocht in de kom en schenk dat eroverheen. Druk goed aan met een houten lepel (staal interfereert met de goede bacteriën). De groenten moeten net onderstaan. Voeg eventueel wat (kraan)water toe. De  bovenste groentelaag komt wat omhoog, maar dat is niet erg, zolang je elke dag even goed roert. Sluit het deksel van de weckpot en en zet - uit de zon en niet boven een verwarming - op een niet te donkere plek, voor zeker  3 - 5 dagen. Maak elke dag de pot even open om de groenten wat om te scheppen. Over het algemeen begint er zo na drie dagen wat te bubbelen bij opening. Je hoort het ook echt pruttelen als je goed luistert. Dat is een teken dat alles in orde is, het fermenteren is begonnen. Proef na 5 dagen. Wanneer de smaak je bevalt kun je de pot in de koelkast zetten. Het fermentatieproces zal stoppen door de kou. Je kunt de smaken ook intenser laten worden door de pot nog 1 of 2 weken langer te laten staan. De groenten zullen dan echter steeds papperiger worden. Ikzelf vind de kimchi het lekkerst na een dag of 5, nog steeds knapperig en met een prettige smaak.

Waardeer dit blogbericht:
0
Glühwein-cakejes
Havermoutpap uit de oven

Gerelateerde post