Makkelijke Tarte Tatin

75 gram margarine
100 gram suiker
5 goudreinetten
ca. 6 plakjes bladerdeeg (geen roomboter-, uiteraard!)
poedersuiker






Zo'n jaar of acht geleden kreeg mijn man na het eten van een appel ineens tintelingen in zijn mond. Toen de reactie de keer erop sneller en feller kwam, was duidelijk dat hij appelallergisch was geworden, zomaar opeens. Als baby werd hij (tot uitdrogens en ziekenhuisopnamen aan toe) geteisterd door koemelk- en andere allergieën, maar die verdwenen allemaal, afgezien van hooikoorts in het voorjaar, in de loop der tijd. En nu, 40 jaar later, was het opeens weer raak. Aan de ene kant gelukkig dat het slechts om appels ging. Aan de andere kant miste hij nu toch maar zijn frisse, knapperige, sappige, dagelijkse 10-uurtje. Inmiddels overgestapt op banaan, is hij dan ook elk jaar weer blij wanneer in de herfst de Santana geoogst wordt, die hij zonder problemen kan eten. 

De universititaire onderzoekscentra van Wageningen, Utrecht en Groningen hebben deze hypoallergene appel samen geïdentificeerd, zoals dat heet, en twee jaar terug is er nog zo'n ras bijgekomen: de Elise. Alleen mensen met een ernstige allergie wordt afgeraden deze te nuttigen. Je kunt dit testen door de eerste dag een klein hapje te nemen, de tweede dag een kwart appel en de derde dag een nog groter stuk, als alles goed gaat. Dit is allemaal te lezen in de bijsluiter die in elk pakje van vier appels zit bijgesloten. De Elise heeft een andere smaak en structuur dan de Santana en wanneer je de een niet verdraagt kan het best zo zijn dat je wel de andere mag eten. Er is dus hoop. Een ander mooi feit is dat het appeleiwit waar men op reageert na verhitting verandert en daardoor vrijwel geen reacties meer oproept. Over het algemeen zijn gekookte appels dus geen probleem. En dat is mooi meegenomen wanneer je een lekker taartje wilt bakken, gewoon met ouderwetse goudreinetten!  

Voor deze Tarte Tatin, die het ook prima doet al dessert, gebruik je liefst geen springvorm, omdat daarmee het gevaar op lekkage van karamel en sappen bestaat, maar een vorm van ongeveer 24 cm doorsnee. Het 'Makkelijke' zit hem in het gebruik van kant-en-klaar diepvriesbladerdeeg, maar ook de bereiding op zich is niet ingewikkeld.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd in partjes en daarna in de lengte in plakken van gelijke dikte. Smeer de taartvorm in met 50 gram margarine en strooi er de helft van de suiker overheen. Rangschik daarna de appelplakjes op de suikerlaag. Strooi de rest van de suiker eroverheen en dek af met het bladerdeeg. Scheur dat eventueel in stukken zodat het goed past. Wrijf de naden met in water gedoopte vingers goed dicht en druk ze nog wat aan met een vork. Stop de rand goed in zodat de appels niet meer te zien zijn. Bak de taart, die er nu uitziet als een lappendeken, 25 minuten in de hete oven. Stort hem dan meteen op een groot, hittebestendig bord. Bestuif met poedersuiker door een zeefje en zet nog ongeveer 10 minuten terug in de oven op de grill-stand. Serveer eventueel met een bolletje soja-ijs, of een toefje sojaslagroom. Maar noodzakelijk is dat zeer zeker niet!