Mokkataart

Mokkataart
 

Voor de cake:
240 gram bloem
2,5 eetlepel maizena
4 sticks instant Espresso (Nescafé) 
1 theelepel baksoda 
halve theelepel zout
150 gram suiker
100 gram vloeibare margarine
1 theelepel (appelcider)azijn
250 ml bruisend water
Mokkacrème (zie onder)

Mokkataart! Nu ook te maken voor wie geen ei en melk verdraagt. Normaliter bak je voor deze taart een ronde cake en snijd je er 3 lagen van. Door de afwezigheid van ei wordt dit werkje echter ernstig bemoeilijkt. Daarom bak ik de drie lagen elk afzonderlijk, en dat gaat prima. Maak de taart liefst een dag van tevoren, zodat de crème goed kan opstijven. Hij wordt door het 'staan' ook nog eens lekkerder!

Verwarm de oven voor op 175°C. Teken op bakpapier drie keer de omtrek van een springvormbodem van 24 cm doorsnee en knip deze uit. Vet de rand van de springvorm van binnen in met wat olie en bedek de bodem met één malletje van bakpapier.
Zeef in een kom de bloem en maizena en voeg espressopoeder, baksoda, zout en suiker toe. Roer margarine en azijn erdoor. Voeg dan in één keer het bubbelwater toe en meng net zo lang tot het beslag mooi egaal is.

Schep een derde van het beslag (anderhalve soeplepel, ca. 250 gram) in de vorm, spreid uit over de bodem met de bolle kant van een lepel en bak in het midden van de oven in 10 minuten gaar. Haal de rand van de vorm, leg een taartrooster ondersteboven op de cakeplak en keer om. Trek nu het bakpapier voorzichtig weg en laat de cakeplak uitwasemen. Bak zo ook de overige twee cakeplakken. Laat ze goed afkoelen, liefst alle drie op een rooster.  

Voor de mokkacrème:
2 pakjes opklopbare plantaardige room* 
4 zakjes Klopfix slagroomversteviger
8 sticks instant Espresso (Nescafé)
4 eetlepels suiker

Maak de mokkacrème met bovenstaande ingrediënten. Knijp de ‘slagroom’ uit de pakjes in een kom en voeg al roerend met een elektrische mixer slagroomversteviger, espressopoeder en suiker toe. Ga door met mixen tot de room niet meer in volume toeneemt.

Als de cakeplakken helemaal zijn afgekoeld: leg er één als bodem op een presenteerbord. En mocht er eentje breken, geen probleem. Gebeurt mij elke keer! Leg deze, terug in model gepuzzeld, liefst onderop. Smeer er een laagje mokkacrème met een pannenkoekmes over uit en beleg met de tweede cakelaag. Breng ook daarop een laag crème aan en dek af met de laatste plak. Bedek/bestrijk de taart nu helemaal (ook de zijkant) met de crème en smeer mooi glad uit.

Spuit de overgebleven room met een slagroomspuit als versiering op de taart en werk eventueel nog af met chocoladedecoratie als koffieboontjes, hagelslag of vlokken. Laat de mokkataart een nachtje in de koelkast staan, zodat de room goed kan opstijven.

Foto: Mattie Aarts

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Linzensoep op z'n Turks
Hokkaido 'melk'brood

Gerelateerde post