Muesliplaatkoek

3 eetlepels (zwarte) quinoa 
250 gram volkoren meel
125 gram havervlokken
150 gram bananenchips
150 gram Smeltchocolade Puur (Jumbo)
225 ml soja- of andere plantaardige melk
75 ml zonnebloem- of rijstolie
125 gram (bevroren!) diepvriesframbozen 

Bij ‘muesliplaatkoek’ dacht ik altijd een beetje aan bijna niet weg te kauwen, vreugdeloze gezondheidsbrokken. Deze associatie laat ik nu maar gewoon los, want onderstaande koek is zo lekker dat ik er wel van kan blijven eten! De eerste dag is hij fijn knapperig, de tweede dag niet meer, maar dan zijn de smaken beter door elkaar getrokken en vind ik hem zelfs nog lekkerder. De bananenchips vervangen de suiker en de frambozen geven een fris zuurtje. Je kunt ook diepvriesbramen gebruiken. Laat ze niet ontdooien, want dan worden ze helemaal platgedrukt! Voor evt. sojavrije chocolade: kijk hier.

Verwarm de oven voor op 165°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de quinoa goed met koud water in een zeef en laat uitlekken. Roer alle ingrdiënten behalve de frambozen in een grote kom tot een massa waarin geen droge bloem meer zichtbaar is. Meng dan de frambozen erdoor en schep op de bakplaat. Druk uit tot een gelijkmatig dikke koek van ongeveer 30 x 30 cm. Bak 25 minuten in het midden van de oven, tot de koek een goud-gele gloed heeft. Snijden gaat het beste wanneer hij nog niet helemaal is afgekoeld. 

Foto: Petra Schuster