Paddenstoelensoep

2 eetlepels margarine 
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bakje verse Italiaanse kruiden
500 gram gemengde paddenstoelen
250 ml droge witte wijn
halve liter water
1,5 blokje paddenstoelenbouillon*
100 ml soja- of rijstcuisine
1 laurierblaadje

Van te warm voor de tijd van het jaar vorige week zijn we meteen doorgestoten naar te koud voor de tijd van het jaar. En inderdaad, hoogste tijd om de winterjas maar weer eens op te snorren. En mijn dikke sokken! Maar ook een soepje doet wonderen. Deze herfstige soep is heeft nog wat ‘beet’ (van de paddenstoelen) en een 'zuurtje' in de smaak (door de wijn). Ik gebruikte Tauriquet van Henri Bloem (à €4,95), maar gebruik in ieder geval een droge. En ik nam verschillende soorten paddenstoelen: portobello’s, gewone en kastanjechampignons, maar ook daarin kun je variëren naar keuze.

* Mag je de bouillonblokjes niet, neem dan groente- of kruidenblokjes die je wel verdraagt, of breng de soep zelf op smaak met wat zout, peper en wat extra van de Italiaanse kruiden.

Snipper de ui en knoflooktenen en snijd alle paddenstoelen in schijfjes. Verhit margarine en olie in een grote pan en fruit de ui in 5 minuten mooi glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten zachtjes mee. Neem van de Italiaanse kruiden twee theelepels tijmblaadjes, een theelepel gehakt salieblad en 1,5 theelepel gehakte rozemarijn (de rest word niet gebruikt) en doe deze in de pan samen met de plakjes paddenstoel. Bak 5 minuten onder regelmatig omscheppen en voeg dan de wijn toe. Laat 2 minuutjes doorkoken en schenk er tot slot het water en de cuisine bij, samen met de bouillonblokjes en het laurierblaadje. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Vis dan het laurierblad eruit, zet vervolgens de staafmixer in de pan en pureer tot een niet helemaal gladde soep. Breng nog even aan de kook en klaar... Garneer met wat van de overgebleven kruiden.

Foto: Janeczka Milton