Pompoencakejes

350 gram pompoenblokjes
350 gram bloem
200 gram suiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
2 theelepels koek- of speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
kwart theelepel zout
300 ml soja-, rijst- of havermelk
120 ml rijst- of zonnebloemolie
2 eetlepels ahornsiroop
poedersuiker


Ik hou wel van een goed potje griezelen. Vroeger moest je, als je zoals ik niet naar de videotheek wilde, maar afwachten of er wat spannends werd uitgezonden, meestal op vrijdag de 13e, of op Halloween. Tegenwoordig is elke gewenste film met Interactieve TV, Apple TV of Netflix binnen handbereik. Vandaar dat ik nu regelmatig zit te huiveren. In mijn eentje, dat wel, want mijn mannen houden er allebei niet van. Ik heb zelf niks met bloederig gedoe. Kettingzagen, grote messen en rondvliegende ledematen zijn aan mij niet besteed. Ik hou meer van suspense, van het onverwachte, het bovennatuurlijk en vooral (veel) suggestie. Muziek doet daarbij heel veel. Zoals in de klassieker Halloween 1. Eigenlijk zie je niks. Maar ik vind 'm eng! 

In Nederland was het lang het enige wat je eraan merkte, aan Halloween, die ene film die uitgezonden werd. Tegenwoordig vliegen de Halloweenprullaria je in elke winkel om de oren. Van mij hoeft het niet zo, wij hebben Sinterklaas van oudsher. Maar wat lekkers maken is natuurlijk altijd fijn, zeker in de najaarsvakantie met de kinderen. Pompoencakejes bijvoorbeeld. Lekker herfstig, en voor 31 oktober natuurlijk toch wel leuk om ze speciaal te decoreren. Zoek op internet naar 'halloween sjabloon' en je vindt allerlei leuke plaatjes om met poedersuiker figuren te maken. Mijn recept is goed voor ruim 20 cakejes. Ik gebruik diepvriespompoen - gewoon van Albert Heijn - maar met verse kan het natuurlijk ook, al moet die iets langer stoven om zacht te worden. In plaats van ahornsiroop kun je ook gewone stroop gebruiken.

Kook de pompoenblokjes in een minuut of tien zachtjes gaar in een bodempje water. Laat uitlekken en pureer met de staafmixer (of prak fijn met een vork). Verwarm de oven voor op 175 graden en zet alvast papieren cakevormpjes in een muffinblik. Zeef in een grote kom bloem en bakpoeder en roer er suiker, koekkruiden, kaneel en zout door. Meng in een andere grote kom olie met sojamelk, ahornsiroop en pompoenpuree. Roer dit in ongeveer drie delen door het bloemmengsel, telkens tot al het vocht is opgenomen en uiteindelijk een mooi beslag ontstaat. Vul hiermee de cakevormpjes voor tweederde, en bak in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. 
Snor een leuk sjabloon op, en garneer met poedersuiker door een theezeefje. Laat de cakejes wel eerst hélemaal afkoelen, anders smelt de suiker!