Rijst met champignonroomsaus

Voor 3 personen:
250 gram rijst 
2,5 eetl. olijfolie
1 ui
500 gram champignons
2,5 afgestreken eetl. bloem
1,5 dl water 
1 pakje soja- of rijstcuisine
half blokje paddenstoelenbouillon
zout en peper
200 gram beenhamreepjes
bosje verse basilicum

Laat je niet misleiden door het enge kleurtje op de foto. Het roze van ham vertekent de boel, waardoor het gerecht hier meer wegheeft van een uit de kluiten gewassen garnalencocktail. Maar in feite is het een heerlijke roomsaus. Die trouwens ook prima matcht met een pasta als tagliatelle. Ik gebruik voor extra smaak een half blokje paddenstoelenbouillon van Maggi, maar je kunt natuurlijk ook kippen- of runderbouillon nemen, of alleen peper en zout gebruiken. Ook lekker wordt de saus wanneer je een kuipje Tofutti Creamy Smooth gebruikt (roomkaasvervanger op sojabasis, verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel) in plaats van de cuisine. Je hebt dan maar 1 dl water en geen bloem nodig om de saus te binden. 

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snipper intussen de ui en fruit deze glazig in de olie in een flinke (hapjes)pan. Voeg de champignons toe en schep twee minuten om. Strooi de bloem erover en roer erdoor. Schenk dan water en room erbij, en verkruimel het halve bouillonblokje erboven. Meng alles goed en laat zo'n 10-12 minuten op halfhoog vuur koken. Roer af en toe over de bodem, om aanbakken te voorkomen. Breng op smaak met zout en peper, maar bedenk dat de ham ook flink zout is, dus wees niet te kwistig. Houd eventueel wat mooie basilicumblaadjes achter ter garnering, en snijd de rest in reepjes. Voeg eerst de ham toe aan de saus en laat even meewarmen. Draai het vuur uit en roer er dan pas de gesnipperde basilicum door. Die verliest bij verhitting namelijk zijn smaak. Serveer met de rijst en wat groene salade.