Rijstdessert met matcha en kersen

750 ml plantaardige melk 
75 ml soja- of rijstcuisine
65 gram dessertrijst
merg van 1 vanillestokje
1 à 2 eetlepels suiker
2,5 theelepel matchapoeder 
snufje zout
potje kersen op siroop (350 gram)



Geef rijstebrij eens een Japans tintje met groene theepoeder, ofwel matcha, te koop bij thee- en gezondheidswinkels of de toko. Kersenbloesem is natuurlijk een bekend symbool voor dit land, en laten kersen nu uitstekend met de subtiele theesmaak combineren… De kersentijd is inmiddels voorbij, maar ik gebruik sowieso voor het gemak een potje met perfect lichtzure en ietwat bittere kersen (potje 350 gram op lichte siroop van AH).

Houd 4 eetlepels ‘melk’ achter in een kommetje. Doe de rest samen met cuisine, rijst, vanillemerg, suiker en zout in een pan en breng aan de kook. Roer het matchapoeder door de achtergehouden ‘melk’, giet in de pan en laat het geheel een minuut of 17 rustig doorkoken, zonder deksel op de pan, tot de rijst helemaal gaar en de pap enigszins gebonden is. Roer regelmatig goed over de bodem om aanbranden of aankoeken te voorkomen. Meng er van het vuur af eventueel nog een theelepel matcha door, gezeefd door een theezeefje.
Laat de kersen uitlekken, dep ze met wat keukenpapier droog en schep door de pap. Zowel warm als koud erg lekker!

Foto: Mattie Aarts