Rode bietenspread

400-500 gram gekookte bietjes
2 eetlepels goede olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 flinke dessertlepel mosterd
halve theelepel zout
klein teentje knoflook





Met dit zomerse weer heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. Met rode bieten zet je dan in een handomdraai wat lekkers op tafel. Bietjes, het hele jaar door verkrijgbaar en barstensvol goede stoffen, zijn op vele manieren te verwerken, als in soep, stamppot, salade en zelfs zoete baksels. Maar op een warme dag aan een knapperig broodje met bietenspread knabbelen is ook niet mis! Een leuke vervanging ook bij de borrel, voor wie geen tomaat (tapenade) verdraagt.

Verwijder de eventuele schil van de bietjes en snijd in blokjes. Snipper of pers de knoflookteen. Doe alle ingrediƫnten in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en of peper en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Lekker op geroosterde dikke (zelf gesneden) boterhammen, met gegrilde fricandeau. Garneer met kappertjes en/of wat gehakte bieslook. Uiteraard ook lekker op een toastje!