Zoete paashaasjes

Zoete paashaasjes

500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
2 theelepels zout
5 eetlepels vloeibare honing
2 dl lauwe rijst- of sojamelk
50 gram (vloeibare) margarine
wat rozijnen of gedroogde cranberries

Volgende week is het weer Pasen. Je zou maar allergisch zijn voor eieren en chocola... Terwijl neefjes en nichtjes zich na het zoeken in de tuin bij oma volproppen tot ze geen chocola meer kunnen zien en prachtig gekleurde eieren pellen, is het voor de ouders van het allergische kind vaak even slikken: hier kan hij niet aan meedoen. Ach, het is natuurlijk ook helemaal niet gezond en het kind zelf heeft er misschien minder last van, die vindt het allemaal toch wel prachtig, maar je wordt nu even ferm met je neus op de feiten gedrukt. Daarom maakte ik toen Evert klein was, zijn eigen tractaties om te zoeken en op te smikkelen. Ik nam grote roze-gele spekken en stanste er met paaskoekjesvormpjes leuke figuren uit in verschillende formaten.

De zijkanten van deze kippetjes, lammetjes en haasjes dipte ik even in poedersuiker om het waanzinnige plakken tegen te gaan, en daarna maakte ik er met doorzichtig cadeaufolie kleine buideltjes van, dichtgebonden met kleurig cadeaulint. Dit laatste moest goed strak gebeuren, want meer dan eens hadden uitzinnige mieren met het voorjaar in de bol de pakketjes eerder gevonden dan Evert... Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij de spekdieren vaak niet eens op at, veel te zoet vermoed ik, maar mooi dat hij het vond! Op deze manier kun je natuurlijk ook andere paassnoepjes verpakken en verstoppen. Een ander succesnummer is nog steeds de zoete paashaasjes voor het ontbijt of de brunch. Deze broodjes lijken qua smaak een beetje op het Franse briochebrood. Van bovenstaand recept kun je er 8 maken.

Zeef de bloem in een kom en roer er zout, gist en honing door. Voeg hieraan de melk en margarine (ik gebruik die uit een knijpfles) toe en meng tot een bal. Kneed de bal minstens 10 minuten op een met meel bestoven werkblad, of laat de keukenmachine in een paar minuten het werk doen. Vet een kom in met wat olie of margarine, leg het deeg hierin en dek af met plasticfolie. Laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed in een minuutje de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke delen.* Vorm voor ieder haasje twee rolletjes als oren en een groter en een iets kleiner bolletje. Leg de bolletjes als lichaam en hoofdje tegen elkaar aan op de bakplaat en plaats de oortjes aan de bovenkant tegen de hoofdjes. Geef de haasjes om en om een staartje of twee oogjes van rozijn/cranberrie. Laat de broodhaasjes nu 10 minuten rusten, druk ze daarna iets plat en laat ze nog eens 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met water en bak ze in 10 - 12 minuten bruin en gaar. Gebruik voor een mooi kleurtje de laatste paar minuten de grill. Laat afkoelen op een rooster.

*Ook leuk: vlechtbroodjes. Maak 12 gelijke delen van het deeg. Rol van elk deel drie deegrolletjes van een centimeter of 14 en vlecht hier steeds een broodje van. Volg verder bovenstaande bereidingswijze.

Waardeer dit blogbericht:
0
Jam-donut cakejes
Mayonaise

Gerelateerde post