Previous Page  4 / 6 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 6 Next Page
Page Background

de

diëtist

Fruit en groente & allergie

Onbekommerd fruit en groente eten

zit er niet voor iedereen in. Met name

mensen met hooikoorts kunnen

klachten krijgen door kruisallergie.

Hoe zit dat? En hoe los je dat op? Het

toverwoord is: bewerken. Denk aan

een hippe smoothy met gepureerde

vruchten en groenten!

In deze periode van het jaar zijn er veel

mensen die last hebben van de verschil-

lende pollen in de lucht. Hooikoorts gaat

gepaard met veel niezen, een loopneus,

jeukende en tranende ogen. Allemaal

klachten waarmee je niet naar een diëtist

gaat.

Bij de diëtist komt iemand wanneer er

sprake kan zijn van een kruisallergie.

Dus wanneer de allergie voor pollen ook

klachten geeft na het eten van sommige

voedingsmiddelen.

Bij een kruisallergie lijken de allergene

eiwitdeeltjes van bepaalde pollen erg op

de allergene eiwitdeeltjes in bepaalde

voedingsmiddelen. De berk en de appel

zijn een bekend duo: de eiwitdeeltjes in

de berkenpol en de eiwitdeeltjes in de

appel hebben veel met elkaar gemeen.

Die overeenkomsten kunnen tot verwar-

ring leiden bij allergologisch onderzoek.

Een positieve test hoeft niet te betekenen

dat er ook daadwerkelijk klachten zijn.

Iemand met een boompollenallergie kan

bijvoorbeeld een positieve test hebben

voor appel, kers en nectarine. Iemand met

een graspollenallergie kan een positieve

test hebben voor bijvoorbeeld tarwe, wor-

tel en pinda. We noemen dat

sensibilisatie

.

Pas wanneer er klachten zijn na het eten

van één of meer van die voedingsmidde-

len noemen we het

allergie

.

De klachten kunnen mild zijn, bijvoorbeeld

wat jeuk in de mond, of kriebel in mond

en oren. Soms zijn ze ernstiger met een

zwelling in de keel en soms komt ook bra-

ken voor.

Afhankelijk van de ernst van de klachten

kun je het advies krijgen om bepaalde

voeding te mijden. Maar meestal is dat

niet nodig en kun je de voedingsmiddelen

wel gebruiken.

Bewerken helpt

In de praktijk blijkt dat een vorm van

bewerken ervoor zorgt dat je zonder

klachten groente en fruit kunt eten.

• fijn maken

: bijvoorbeeld in een blender.

Met de nu zo populaire smoothies kun

je makkelijk fruit (en groente) binnen

krijgen. Lekker als ontbijt met yoghurt.

Ook goed als tussendoortje te gebruiken.

• verwarmen:

groente roerbakken, sto-

men, koken; fruit zelf verhitten, fruit in

blik en fruit in flesjes. Het fruit is ook

tussendoor en als nagerecht te eten.

• drogen:

steeds meer fruitsoorten zijn in

gedroogde vorm te koop in de super-

markt en in diverse webshops. Ook is

het mogelijk zelf fruit te drogen.

Appelschijfjes bijvoorbeeld. Dit gedroog-

de fruit kun je zó eten, maar ook bijvoor-

beeld in yoghurt of verwerkt in stoof-

schotels.

• bevriezen:

kan ook al voldoende zijn om

klachten van fruit te ondervangen.

Het ingevroren fruit kan weer worden

verwerkt.

Vitamine C

Wanneer ik deze adviezen in mijn praktijk

bespreek, komt meestal de vraag: ‘En zit

daar dan nog wel vitamine C in?’

Vitamine C is een stof die gevoelig is voor

verhitting en die oplosbaar is in water. Dat

betekent dus dat alle genoemde bewer-

kingen er voor zorgen dat de vitamine C

foto Van Beek Images

>

18

Allergie en Voeding juni 2014