de
diëtist
Fruit en groente & allergie
Onbekommerd fruit en groente eten
zit er niet voor iedereen in. Met name
mensen met hooikoorts kunnen
klachten krijgen door kruisallergie.
Hoe zit dat? En hoe los je dat op? Het
toverwoord is: bewerken. Denk aan
een hippe smoothy met gepureerde
vruchten en groenten!
In deze periode van het jaar zijn er veel
mensen die last hebben van de verschil-
lende pollen in de lucht. Hooikoorts gaat
gepaard met veel niezen, een loopneus,
jeukende en tranende ogen. Allemaal
klachten waarmee je niet naar een diëtist
gaat.
Bij de diëtist komt iemand wanneer er
sprake kan zijn van een kruisallergie.
Dus wanneer de allergie voor pollen ook
klachten geeft na het eten van sommige
voedingsmiddelen.
Bij een kruisallergie lijken de allergene
eiwitdeeltjes van bepaalde pollen erg op
de allergene eiwitdeeltjes in bepaalde
voedingsmiddelen. De berk en de appel
zijn een bekend duo: de eiwitdeeltjes in
de berkenpol en de eiwitdeeltjes in de
appel hebben veel met elkaar gemeen.
Die overeenkomsten kunnen tot verwar-
ring leiden bij allergologisch onderzoek.
Een positieve test hoeft niet te betekenen
dat er ook daadwerkelijk klachten zijn.
Iemand met een boompollenallergie kan
bijvoorbeeld een positieve test hebben
voor appel, kers en nectarine. Iemand met
een graspollenallergie kan een positieve
test hebben voor bijvoorbeeld tarwe, wor-
tel en pinda. We noemen dat
sensibilisatie
.
Pas wanneer er klachten zijn na het eten
van één of meer van die voedingsmidde-
len noemen we het
allergie
.
De klachten kunnen mild zijn, bijvoorbeeld
wat jeuk in de mond, of kriebel in mond
en oren. Soms zijn ze ernstiger met een
zwelling in de keel en soms komt ook bra-
ken voor.
Afhankelijk van de ernst van de klachten
kun je het advies krijgen om bepaalde
voeding te mijden. Maar meestal is dat
niet nodig en kun je de voedingsmiddelen
wel gebruiken.
Bewerken helpt
In de praktijk blijkt dat een vorm van
bewerken ervoor zorgt dat je zonder
klachten groente en fruit kunt eten.
• fijn maken
: bijvoorbeeld in een blender.
Met de nu zo populaire smoothies kun
je makkelijk fruit (en groente) binnen
krijgen. Lekker als ontbijt met yoghurt.
Ook goed als tussendoortje te gebruiken.
• verwarmen:
groente roerbakken, sto-
men, koken; fruit zelf verhitten, fruit in
blik en fruit in flesjes. Het fruit is ook
tussendoor en als nagerecht te eten.
• drogen:
steeds meer fruitsoorten zijn in
gedroogde vorm te koop in de super-
markt en in diverse webshops. Ook is
het mogelijk zelf fruit te drogen.
Appelschijfjes bijvoorbeeld. Dit gedroog-
de fruit kun je zó eten, maar ook bijvoor-
beeld in yoghurt of verwerkt in stoof-
schotels.
• bevriezen:
kan ook al voldoende zijn om
klachten van fruit te ondervangen.
Het ingevroren fruit kan weer worden
verwerkt.
Vitamine C
Wanneer ik deze adviezen in mijn praktijk
bespreek, komt meestal de vraag: ‘En zit
daar dan nog wel vitamine C in?’
Vitamine C is een stof die gevoelig is voor
verhitting en die oplosbaar is in water. Dat
betekent dus dat alle genoemde bewer-
kingen er voor zorgen dat de vitamine C
foto Van Beek Images
>
18
Allergie en Voeding juni 2014




